c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Junij 2024, številka 24 / letnik XXII.
 
In parvulis nulla deprehenditur culpa.
Pri otrokih ni (mogoče) najti nobene krivde.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Za prvo in hkrati najtežjo kršitev se učencu ne sme izreči vzgojnega opomina
Članek se kritično opredeli do postopka izrekanja najstrožjega vzgojnega ukrepa - vzgojnega opomina, kot ga določa 60.f člen Zakona o osnovni šoli (ZOsn). Problem trenutne zakonodaje je, da se izrek vzgojnega opomina predvideva le v situacijah, ko so bili učencu že predhodno izrečeni drugi vzgojni ukrepi in dejavnosti. Če učenec izvede kršitev prvič in gre hkrati za najtežjo kršitev, šola učencu vzgojnega opomina ne sme izreči, temveč je učenec podvržen milejšim vzgojnim ukrepom.Takšno stališče je stališče Inšpektorata RS za šolstvo, s katerim pa se ni mogoče strinjati ne s pravnega ne z vzgojnega vidika.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Na ustavnem sodišču lani nekoliko manj zadev, a povprečen čas odločanja ostaja dolg
Ustavno sodišče je lani naštelo pripad 2034 zadev, kar je manj kot leto pred tem. Rešilo je tudi nekoliko manj zadev, a hkrati zmanjšalo število nerešenih zadev. Kljub znižanju ostaja povprečen čas odločanj dolg, in sicer več kot leto dni.
>> Referendumski rezultati
Od štirih referendumskih vprašanj na posvetovalnih referendumih, ki so potekali hkrati z evropskimi volitvami, se je podpora volivcev najbolj jasno izrazila pri vprašanju uvedbe preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah. Volivci so na posvetovalnem referendumu podprli pravico do končanja življenja. Volivci so prepričljivo podprli tudi rabo konoplje v medicinske namene, glede podpore rabi konoplje za osebno rabo je bil izid tesnejši.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Plačilo dohodnine
Davčni organ v kasnejšem postopku odmere dohodnine ni vezan na dokončni in pravnomočni akt, s katerim so bile ugotovljene višina, vrsta dohodka in akontacija dohodnine v postopku odmere akontacije dohodnine.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 47 - 48/2024
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Legalizirana kraja (II.)    

dr. Jaka Cepec
   
Generalno pravilo je, da zavarovani upniki bodisi ne glasujejo, kadar načrt finančnega prestrukturiranja ne vsebuje načrta prestrukturiranja zavarovanih terjatev, bodisi glasujejo v svojem razredu, kadar načrt prestrukturiranje zavarovanih terjatev predvideva. Načelen odgovor je torej nikalen. Zavarovani upniki ne morejo glasovati skupaj z navadnimi upniki o načrtu finančnega prestrukturiranja.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.