c S

Članice EU-ja imajo dve leti časa za pripravo na migracijski pakt

13.06.2024 07:30 Evropska komisija je predstavila skupni načrt za izvajanje evropskega pakta o migracijah in azilu, ki bo prešel v uporabo poleti 2026. V skupnem načrtu je Bruselj opredelil naloge članic, ki morajo do decembra pripraviti nacionalne načrte.

"Zadnje dni je veliko zanimivih novic, vendar pa je bil tudi včeraj pomemben dan. Uradno je namreč začel veljati pakt o migracijah in azilu. To pomeni, da je zdaj pravna realnost v okviru prava EU-ja in da se je začel odštevati čas do novega roka. Imamo natanko dve leti, da do 11. junija 2026 pakt uresničimo na terenu," je ob predstavitvi skupnega načrta za izvajanje migracijskega pakta povedal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Poudaril je, da bo to zelo zahtevna naloga, saj je zakonodaja zelo kompleksna. Dodal je, da članice nimajo enakega izhodišča. Ravno zato je komisija predstavila načrt, da bodo lahko čez dve leti vse skupaj začele izvajati novo evropsko migracijsko zakonodajo.

V načrtu so opredelili naloge, ki jih morajo izpolniti članice. Zakonodajni sveženj so razdelili na deset gradnikov, ki pa so po besedah evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson tesno povezani med seboj. Zato je treba uresničiti vse, je poudarila.

>> Več: Članice EU-ja imajo dve leti časa za pripravo na migracijski pakt