c S

Volivci med referendumi najmočneje podprli možnost preferenčnega glasu

10.06.2024 07:56 Od štirih referendumskih vprašanj na posvetovalnih referendumih, ki so potekali hkrati z evropskimi volitvami, se je podpora volivcev najbolj jasno izrazila pri vprašanju uvedbe preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah.

Referendumsko vprašanje se je glasilo: Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?

Po 99,94 odstotka preštetih glasov so izidi pokazali, da je uvedbo preferenčnega glasu podprlo 70,77 odstotka volivcev, proti jih je bilo 29,23 odstotka.

12 organizatorjev kampanje

Zagovorniki uvedbe preferenčnega glasu za volitve v DZ menijo, da trenutno volilna zakonodaja volivcem ne omogoča odločilnega vpliva na mandate kandidatov za poslance v DZ, kot to omogoča preferenčni glas. Izpostavili so, da je ustavno sodišče leta 2018 ugotovilo, da so območja volilnih okrajev neustrezna, in da želijo s tem tudi dvigniti volilno udeležbo.

Nasprotniki uvedbe preferenčnega glasu za volitve v DZ pa menijo, da bi z uvedbo preferenčnega glasu izničili moč podeželja ter novih, manj uveljavljenih kandidatov, in da bi se morala o spremembi volilne zakonodaje poenotiti politika. Iz samega referendumskega vprašanja pa po njihovem mnenju ni jasno, kako bi volilni sistem za parlamentarne volitve spremenili.

>> Več: Volivci med referendumi najmočneje podprli možnost preferenčnega glasu