c S

Referendum o rabi konoplje: odločen da rabi v medicinske namene, manj glede uporabe za zasebni namen

10.06.2024 07:56 Volivci so na posvetovalnem referendumu prepričljivo podprli rabo konoplje v medicinske namene, glede podpore rabi konoplje za osebno rabo je bil izid tesnejši.

Referendumski vprašanji sta se glasili Ali naj Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene? in Ali naj Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?

Po delnih neuradnih izidih posvetovalnega referenduma (preštetih je 99,95 odstotka glasov, volilna udeležba je bila 39,88-odstotna) so volivci uporabo konoplje v medicinske namene podprli z dvotretjinsko večino glasov (66,54 odstotka).

Na posvetovalnem referendumu o rabi konoplje za omejeno osebno rabo pa je izid drugačen. Preštetih je 99,98 odstotka glasov, volilna udeležba pa je 39,90-odstotna (oddanih je bilo 675.100 veljavnih glasovnic), vprašanje je podprlo 51,53 odstotka volivcev, proti je glasovalo 48,47 odstotka.

Pri pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in pri gojenju ter predelavi konoplje v medicinske namene so zakonske podlage pripravljene v največji meri in do konca leta bi lahko imeli predloge zakonskih rešitev, je v odzivu na izid referendumov dejal premier Robert Golob.

Raba konoplje v medicinske namene je medtem v Sloveniji že urejena, so poudarili v SDS-u.

Vprašanji o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in osebni rabi konoplje bi po prepričanju Jelke Godec medtem potrebovali neko širšo razpravo. Pri teh vprašanjih bi morala koalicija ne glede na referendumski izid upočasniti zadeve in se posvetovati s stroko. "Izidi referendumov kažejo, da so ljudje pri teh vprašanjih neodločeni, zato bi bilo treba upoštevati strokovna mnenja," je poudarila.

>> Več: Referendum o rabi konoplje: odločen da rabi v medicinske namene, manj glede uporabe za zasebni namen