c S

Volivci na posvetovalnem referendumu podprli pravico do končanja življenja

10.06.2024 07:55 Po večini preštetih glasov je že jasno, da so volivci na posvetovalnem referendumu o evtanaziji podprli možnost končanja življenja.

Po 99,97 odstotka preštetih glasov je na referendumsko vprašanje "Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?" z za odgovorilo 54,82 odstotka volivcev, proti pa je bilo 45,19 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila 40,17-odstotna. Glasovalo je 697.682 volivcev, veljavnih je bilo 469.352 glasovnic.

"Izid referenduma daje zakonodajalcu jasen signal, naj čim prej uzakoni pravico do prostovoljnega končanja življenja, ki bo preprečevala nepotrebno trpljenje, ne da bi pri tem kakor koli posegala v pravni ali dejanski položaj tistih, ki se z zdravniško pomočjo pri končanju življenja intimno ne strinjajo. Pričakujemo objavo zavrnjenega predloga Srebrne niti kot zakonskega osnutka, na katerega bo mogoče dajati pripombe za izboljšave v javni obravnavi, h kateri bodo povabljeni vsi," so v izjavi za javnost zapisali v društvu Srebrna nit, kjer so bili najodločnejši zagovorniki pravice do končanja življenja.

>> Več: Volivci na posvetovalnem referendumu podprli pravico do končanja življenja