c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Maj 2024, številka 20 / letnik XXII.
 
Nihil iniquius venali iustitiae.
Nič ni bolj krivično od kupljive pravičnosti (tj. sodstva).
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Zadeva ESČP Škoberne proti Sloveniji in neselektivna hramba telekomunikacijskih prometnih podatkov
Zadeva ESČP Škoberne proti Sloveniji se nanaša na obtožbe za nadaljevano kaznivo dejanje jemanja podkupnine sodnika po prvem odstavku 261. člena KZ-1.Primer presega slovensko perspektivo in zadeva širše vprašanje v EU glede problematike splošne in neselektivne hrambe prometnih podatkov (ang. data retention), povezane z razveljavljeno Direktivo 2006/24/ES o hrambi podatkov, pridobljenih ali obdelanih z zagotavljanjem javno dostopnih elektronskih komunikacijskih storitev ali javnih komunikacijskih omrežij.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Del zakonskih določb o razporejanju sodnikov v neskladju z ustavo
Del Zakona o sodiščih, ki govori o prerazporejanju sodnikov brez njihovega soglasja z letnim razporedom dela, je v neskladju z ustavo, je ugotovilo ustavno sodišče. DZ mora neskladje odpraviti v enem letu.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Pravica do poštenega postopka
Ker Sodni svet tožnici pred ustnim razgovorom in odločanjem ni dal možnosti, da s predložitvijo listinskih dokazov ovrže obremenjujoče očitke o neetičnem ravnanju in kazenski ovadbi, oziroma ni sam preveril govoric, je bila kršena tožničina pravica do poštenega postopka.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 39 - 40/2024
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Možnost izbire, kako bomo umrli    

dr. Sara Ahlin Doljak
   
Za mnoge je ključno vprašanje, ki ga postavljajo sami sebi in svojim zdravnikom, ali obstaja še kakovost življenja, ko se vsakdan prepleta z neznosno bolečino, izgubo avtonomije ali ponižanjem, ki ga prinaša odvisnost od drugih. Glede na to postane razumljivo, zakaj nekateri izberejo možnost pomoči pri samomoru - kot pot k ohranitvi kontrole nad lastnim življenjem in smrtjo, ko se soočajo z občutkom, da je njihovo življenje izgubilo ves smisel.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.