c S

Slovenski sodnik Marko Bošnjak izvoljen za predsednika ESČP-ja

14.05.2024 07:58 Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je na plenarni seji za svojega predsednika izvolilo slovenskega sodnika Marka Bošnjaka. Ta izvolitev označuje za velik izraz zaupanja svojih kolegov, pa tudi za priznanje Slovencem in Sloveniji.

"V času svojega mandata bom skušal narediti, kar je mogoče za to, da bo sodišče še utrdilo svoj položaj efektivnega varstva človekovih pravic v Evropi, da bo navznoter koherentno in močno, navzven pa tudi prepričljivo pri svoji misiji," je napovedal.

Ob tem je Bošnjak poudaril, da gre za najvišjo funkcijo v sistemu evropskega varstva človekovih pravic. To po njegovih besedah prinaša tudi veliko odgovornost. "Izvolitev je tudi dokaz, da v Evropi vendarle ni majhnih in velikih in da lahko tudi tisti, ki prihajajo iz manjših držav z relativno omejeno ekonomsko in politično močjo, pomembno vplivajo na tok stvari v Evropi," je še dejal.

Bošnjak je prvi predsednik ESČP-ja iz t. i. novih demokracij srednje in vzhodne Evrope, pa tudi iz katere koli druge države, ki se je Svetu Evrope pridružila po letu 1963. Je tudi prvi Slovenec na čelu kakšnega mednarodnega sodišča.

Na položaju bo Bošnjak nasledil Irko Siofro O'Leary, ki sodišče vodi od 1. novembra 2022. Mandat bo začel 1. julija, devetletni mandat na ESČP-ju pa se mu bo iztekel maja prihodnje leto.

>> Več: Slovenski sodnik Marko Bošnjak izvoljen za predsednika ESČP-ja