c S

Članice EU-ja dokončno sprejele evropski pakt o migracijah in azilu

15.05.2024 07:41 Države članice EU-ja so dokončno sprejele evropski pakt o migracijah in azilu, o katerem so se z Evropskim parlamentom pogajale osem let in s katerim želi EU celovito urediti upravljanje migracij.

Zakonodaja, ki prinaša obvezno solidarnost med članicami, hitrejše in učinkovitejše azilne postopke ter boljši nadzor meja, se bo začela uporabljati junija 2026.

V središču pakta je t. i. obvezna solidarnost med članicami v primeru, ko se ena ali več od njih znajde v položaju nesorazmernega prihoda prebežnikov. Države bodo lahko sprejele prosilce za azil iz prizadete članice, finančno prispevale v skupni sklad ali pa ponudile operativno podporo.

V primeru kriznih razmer bo solidarnost dodatno okrepljena, mogoče pa bo tudi odstopanje od določenih pravil.

Nova zakonodaja bo omogočala preverjanje državljanov tretjih držav na zunanjih mejah EU-ja. Prinaša še razširjeno podatkovno bazo Eurodac ter enotne standarde po vsem EU-ju za priznavanje mednarodne zaščite prosilcem in glede njihovih pravic. Enoten bo tudi sam azilni postopek, ki bo hitrejši in učinkovitejši.

Za potrditev desetih zakonodajnih aktov je bila potrebna podpora kvalificirane večine, kar pomeni najmanj 15 od 27 članic EU-ja, ki skupaj predstavljajo 65 odstotkov prebivalcev Unije. Rezultati glasovanj za posamezne akte so bili različni, podprlo jih je med 19 in 21 od 25 članic, ki so glasovale. Za Irsko in Dansko namreč na področju migracijske politike velja izjema (t. i. opt-out).

>> Več: Članice EU-ja dokončno sprejele evropski pakt o migracijah in azilu