c S

Na večini upravnih enot bodo zaposleni odslej stavkali vse dni v tednu

15.05.2024 13:15 Na 38 od skupno 58 upravnih enot nameravajo zaposleni do izpolnitve zahtev stavkati neprekinjeno vse dni v tednu, in ne zgolj ob sredah kot doslej. Ministrstvo je sicer pripravilo razširjen nabor nujnih nalog, ki jih morajo opravljati tudi med stavko.

Zaposleni na upravnih enotah so že dlje časa nezadovoljni, težave, s katerimi se soočajo pa so posledica dolgoletnega zanemarjanja upravnih enot, je opozoril predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. V sindikatu sicer opozarjajo predvsem na nizke plače in preobremenjenost z velikim pripadom zadev. Enodnevni opozorilni stavki sedmih upravnih enot novembra lani je konec januarja letos sledila stavka, ki se ji je v treh dneh pridružilo 41 od skupno 58 upravnih enot.

V aktualni stavki, ki je bila doslej omejena na srede – današnja je že deveta –, so sodelovale skoraj vse upravne enote. Ker z vladno stranjo v pogajanjih niso dosegli napredka, so se na večini upravnih enot odločili, da stavka odslej ne bo več omejena le na srede, ampak bo trajala vse do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Takšno odločitev so po zadnjih informacijah sprejeli na 34 upravnih enotah. Še na 15 upravnih enotah se jim pri stavki nameravajo pridružiti ob sredah. Poleg treh upravnih enot, ki v stavki od vsega začetka niso sodelovale, pa je še šest takšnih, kjer so prekinili stavkovne aktivnosti. Informacije o tem, na katerih upravnih enotah poteka stavka so objavljene na straneh posameznih upravnih enot.

V sindikatu opozarjajo, da se ministrstvo za javno upravo še vedno ni primerno lotilo resnega in učinkovitega reševanja preobremenjenosti upravnih enot, kadrovskega primanjkljaja in slabega materialnega položaja javnih uslužbencev upravnih enot. Tako v sindikatu, kot so zapisali, "vse bolj prevladuje mnenje, da gre za namerno ignoranco in zavlačevanje".


>> Več: Na večini upravnih enot bodo zaposleni odslej stavkali vse dni v tednu