c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Maj 2024, številka 22 / letnik XXII.
 
Actus non facit reum, nisi mens sit rea.
Dejanje ne napravi krivca, če ni krivo mišljenje.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Umetna inteligenca z vidika uporabe kazenskega prava
Razvoj umetne inteligence (UI) nedvomno sproža razmišljanje o ustreznosti nekaterih temeljev kazenskega prava. Gotovo mednje sodi dejstvo, da je le človekovo ravnanje (in ne ravnanje UI) lahko predmet ugotavljanja kazenske odgovornosti.Od celotnega spektra človekovega ravnanja je voljno ravnanje tista "psihološka (subjektivna) realnost" in posebna razlika (differentia specifica), ki preprečuje, da bi bil kdo kaznovan za storjeno dejanje brez zavesti in volje.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Sodno varstvo nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank
Nov Zakon o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB-1) ohranja nekatere rešitve starega zakona (na primer vzpostavitev virtualnih podatkovnih sob), uvaja pa tudi precej novosti (na primer možnost izdelave predhodnega mnenja, možnost združitve pravd in vzorčni postopek).
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Izbira milejšega ukrepa
Tudi če v slovenski pravni red Recepcijska direktiva II še ni bila prenesena, to ni ovira za sodišče, da presodi, ali bi moral biti v zadevi uporabljen milejši ukrep od pridržanja na prostore Centra za tujce, oziroma da presodi nesorazmernost tega ukrepa.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 43/2024
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Nikoli nisem bil in nikoli ne bom le »načeloma« pravnik …    

Zoran Skubic
   
Da, res je in drži, nikoli nisem bil privrženec mehkega diskurza glede vprašanj, ki so bila zame jasna, sploh seveda, če izhajajo iz prakse. In to morda marsikoga (z)moti, sploh seveda, če s tem kdaj dregnem tudi na kako področje, ki si ga kdo lasti kot svoj primat. A ni nujno, da je tisto, kar koga zbode, tam iz čiste zlobe. Pravo ni matematika, tvorijo ga argumenti in iz njih izvedeni sklepi. In nikoli nisem in tudi nikoli ne bom privolil v paradigmo treh pravnikov s sedmimi mnenji, in to še zlasti, če so potem vsa po vrsti podana s pristavkom »načeloma«.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na bodočo verzijo zakona:
 
 
1. junij 2024 Zakon o trošarinah (ZTro-1) 
 
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.