c S

Vlada sodnikom prve stopnje daje dodatne tri plačne razrede

24.05.2024 07:01 Vlada je sprejela predlog zakona, s katerim bo uredila sodniške in tožilske plače, in sicer sodniki prve stopnje bodo s 1. januarjem dobili dodatne tri plačne razrede. Sodni svet je sicer ocenil, da to ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča.

Vlada je na seji potrdila zakon o umestitvi funkcij sodne oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča. "Zavedamo se, da sodniki niso povsem zadovoljni z rešitvami v zakonu, namen zakona pa je, da začnemo uresničevati odločbo ustavnega sodišča," je po seji vlade v izjavi za javnost povedal govorec vlade Matej Arčon in dodal, da je vlada napovedala, da si ne bo kupovala socialnega miru s parcialnimi rešitvami, in pri tem bodo vztrajali.

Sodnikom prve stopnje sprejeti zakon prinaša dodatne tri plačne razrede. Začetna osnova najnižje plačanega sodnika bo tako po Arčonovih besedah višja za tri plačne razrede. "Dokončni dogovor je mogoč le v okviru skupnega dogovora o reformi javnega plačnega sistema," je dodal, da je to zgolj začasna rešitev do uresničitve plačne reforme celotnega javnega sektorja.

Podrobnosti zakona, tako Arčon, bodo pojasnjene v samem postopku, ko bo zakon šel skozi DZ po rednem postopku. "Ob tej priložnosti bi se zahvalil sindikatom za razumevanje, da gremo po tej poti …, ker je zakon v rednem uradnem postopku, je tudi vezan na to, kar počnemo v okviru plačne reforme," je nadaljeval Arčon in tudi sodnike ter tožilce prosil za razumevanje, ker je zakon vezan na končni dogovor z vsemi skupinami zaposlenih v javnem sektorju v okviru reforme plačnega sistema.

>> Več: Vlada sodnikom prve stopnje daje dodatne tri plačne razrede