c S

Reforma schengena prinaša jasnejša pravila glede zapiranja notranjih meja

27.05.2024 07:06 V Bruslju so dokončno potrdili nov schengenski zakonik, ki se nanaša na upravljanje notranjih in zunanjih meja EU-ja. Med drugim po novem možnost ukrepov na ravni cele EU v primeru zdravstvenih kriz. Slovenija in Španija sta se vzdržali.

Reforma pravil je ključna za to, da bo schengensko območje odpornejše proti zdajšnjim in prihodnjim krizam na zunanjih mejah EU-ja. Zagotavlja tudi, da lahko ljudje, ki živijo in potujejo v EU-ju, v celoti izkoristijo prednosti potovanj brez notranjih meja, so sporočili iz Sveta EU-ja, ki je danes potrdil prenovo schengenskega zakonika.

Slovenija in Španija sta se sicer pri glasovanju o uredbi vzdržali, je razvidno s spletne strani Sveta EU-ja.

Uredba o Zakoniku o schengenskih mejah med drugim uvaja možnost sprejetja ukrepov na ravni EU-ja, ki omejujejo vstop državljanov tretjih držav v Unijo v primeru obsežnih izrednih razmer na področju javnega zdravja.

Zdravstvene krize in omejevanje potovanj

V skladu z novimi pravili bodo države članice v primeru večjih zdravstvenih kriz lahko uvedle usklajene začasne omejitve potovanj na zunanjih mejah EU-ja. Poleg omejitev potovanja lahko Svet EU-ja uvede tudi testiranje, karanteno in samoizolacijo ter druge zdravstvene ukrepe za državljane tretjih držav, ki vstopajo v EU.

Revidirani zakonik tudi pojasnjuje obstoječi okvir za ponovno uvedbo in podaljšanje nadzora na notranjih mejah v primeru resne grožnje za javni red ali notranjo varnost. V tem primeru bi bil nadzor omejen na največ dve leti, z možnostjo podaljšanja za skupno trajanje enega leta.

>> Več: Reforma schengena prinaša jasnejša pravila glede zapiranja notranjih meja