c S

V sodni svet iz vrst sodnikov izvoljeni Čujovič, Ekart in Vajdič

27.05.2024 07:07 Za nove tri nove člane sodnega sveta iz vrst sodnikov, ki jih ti izvolijo sami, so bili v četrtek izvoljeni Matej Čujovič, Andrej Ekart in Renata Vajdič, so sporočili iz Sodnega sveta. Trije kandidati na predlog predsednice niso prejeli podpore poslancev.

Poslanci so v četrtek na tajnem glasovanju izglasovali le enega novega člana sodnega sveta, profesorja prava Marka Novaka. Preostali trije kandidati, ki jih je predlagala predsednica republike, odvetnica Tanja Bohl, pravnik Rajko Pirnat in notar Valter Vindiš, so ostali brez potrebne podpore. Kandidacijski postopek se zato ponovi.

V prvem krogu glasovanja je največ glasov prejel Novak (28 od 40 veljavnih glasovnic). Bohlova je prejela 11 glasov, Pirnat 13 in Vindiš sedem glasov. Ker je v prvem glasovanju le en kandidat prejel večino glasov poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice, so opravili še drugi krog, v katerem so poslanci izbirali med Tanjo Bohl in Rajkom Pirnatom. Ker nihče ni dobil večine glasov poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice, nista izvoljena za člana sodnega člana. Ker pri nobenem od obeh glasovanj niso bili izbrani trije člani sodnega sveta, bodo kandidacijski postopek in postopek glasovanja na podlagi novega predloga kandidatur ponovili.

Na sodnem svetu za pojasnili, kako bo z delovanjem sveta, če ob izteku mandata obstoječe sestave sodnega sveta poslanci še ne bodo izvolili vseh novih članov.

>> Več: V sodni svet iz vrst sodnikov izvoljeni Čujovič, Ekart in Vajdič