c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
Marec 2020, številka 10 / letnik XVIII.
 
Appellatione extinguitur iudicatum.
S pritožbo ugasne sodba.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Ukrepi in nove odredbe za omejitev širjenja okužb
Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je s posebnimi odredbami odredil omejevalne ukrepe, namenjene omejitvi širjenja okužb z novim koronavirusom. Na povezavi povzemamo ključne določbe odredb, ki so objavljene v Uradnem listu RS št. 18/2020 in so stopile v veljavo v sredo ob 18. uri, in sicer Odredba o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, Odredba o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) in nova Odredba o prepovedi zbiranja na dogodkih v zaprtih javnih prostorih.

Sodišča delujejo nemoteno, spremembe režima dostopa v sodne stavbe ali spremembe pravil o spremljanju obravnav za zdaj niso predvidene. Glede strožjih omejevalnih ukrepov pa so v stiku s pravosodnim ministrstvom. Stranke pozivajo, da na sodiščih upoštevajo navodila pravosodnih policistov. Na ministrstvu za pravosodje pa so z namenom preprečevanja širjenja okužb začasno spremenili postopek obravnave vlog pri overjanju javnih listin. Vloge bo odslej mogoče vlagati v vložišču, kjer bodo stranke nato prevzele tudi overjene listine.

Zaradi zmanjšanja tveganja širjenja okužbe s koronavirusom Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) informacij do nadaljnjega ne bo podajal osebno. Omejili so tudi osebni dostop na centrih za socialno delo.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje danes naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Minister za izobraževanje Jernej Pikalo vsem šolam svetuje, naj v petek organizirajo alternativne oblike izobraževalnega procesa. Za otroke staršev, ki bodo zaradi narave dela morali nujno v službo, bodo zagotovili varstvo, skladno s priporočili NIJZ.

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› IUS-INFO čistopisi
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Pojasnilo o pravicah in obveznostih delodajalca ter delavca pri opravljanju dela na domu in odrejanju drugega dela
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Predlog interventnega zakona o čakanju na delo
Vlada je potrdila predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih karantene, je dejala ministrica za delo, ki opravlja tekoče posle, Ksenija Klampfer. Država bo po predlogu zakona, ki ga bo DZ obravnaval po nujnem postopku, delodajalcem priskočila na pomoč v primerih, ko zaradi slabega poslovnega položaja ne bodo mogli zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje. V obeh primerih bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače. Pri čakanju na delo bodo breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država, pri karanteni pa bo za nadomestilo plače po zadnjem predlogu zakona poskrbela izključno država.

>> Zadržanje izvrševanje zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah
Ustavno sodišče je s sklepom U-I-4/20 do končne odločitve zadržalo izvrševanje Zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB) in odločilo, da v tem času ne tečejo roki za zastaranje odškodninskih terjatev iz Zakona o bančništvu (ZBan-2) ter za vložitev tožb. Društvo MDS je ob odločitvi US ponovilo poziv vladi in DZ k razmisleku o možnostih poravnalne sheme ali zunajsodne poravnave. Na finančnem ministrstvu odločitev US še proučujejo. Banka Slovenije je medtem v odzivu ponovila argumente, ki po njeni oceni pričajo o neskladnosti zakona z ustavo.

>> Zavrnjena pritožba Romov zaradi dostopa do vode
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zavrnilo pritožbo dveh romskih družin zaradi nezagotavljanja dostopa do pitne vode v romskih naseljih. Sodišče v sodbi ni ugotovilo kršitve posameznih členov Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP). V Amnesty International Slovenije (AIS) so napovedali pritožbo na veliki senat ESČP.

>> Tretje sojenje Milku Noviču pred novim senatom
Višje sodišče v Ljubljani je v sklepu o razveljavitvi oprostilne sodbe Milku Noviču ugodilo zahtevi Specializiranega državnega tožilstva za izločitev okrožnega sodnika Zvezdana Radonjića. Zadevo je vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje pred popolnoma spremenjenim senatom, so pojasnili na tožilstvu. Očitki Noviču zastarajo oktobra letos. Za obrambo razveljavitev oprostilne sodbe na višjem sodišču ni bila nepričakovana. O pritožbi je namreč kot sodnica poročevalka odločala sodnica, ki je bila sodnica poročevalka že pri pritožbi na prvo, obsodilno sodbo, ki je bila zavrnjena, so zapisali Novičevi odvetniki.

>> Sodnik v zadevi Kangler dodeljen v skladu s pravili
Sodni svet je v pregledu sodnih postopkov zoper nekdanjega mariborskega župana, zdaj državnega in mestnega svetnika Franca Kanglerja ugotovil, da je bil preiskovalni sodnik Janez Žirovnik dodeljen v skladu s pravili. Kanglerjeve teorije zarote torej ni potrdil.

>> 12 let zapora za uboj mame in nasilje v družini
Okrožno sodišče v Novi Gorici je Dragana Kukanjo spoznalo za krivega kaznivega dejanja uboja matere in dolgoletnega nasilja v družini in ga nepravnomočno obsodilo na 12 let zapora. Obtožnica ga je sicer bremenila umora mame. Sodnik Igor Majnik je obdolženemu do pravnomočnosti sodbe tudi podaljšal pripor.

>> Odškodninski zahtevek dedka t. i. "koroških dečkov" zavrnjen
Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu je zavrnilo odškodninski zahtevek, ki ga je zaradi izjav nekdanje varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer in njenega namestnika Toneta Dolčiča vložil dedek t. i. "koroških dečkov". Ravnanje varuha ni bilo oblastno, prav tako ni bilo protipravno, je v izrečeni sodbi dejal sodnik Jernej Praznik.

>> Sojenje v zdravstveni aferi v okrnjeni zasedbi
Sodnica Dejana Fekonja se je na včerajšnjem nadaljevanju sojenja v zdravstveni korupcijski aferi odločila za izvenobravnavno zaslišanje prič. Eden od obtoženih zdravnikov in ena od odvetnic sta namreč zaradi suma okužbe z novim koronavirusom morala v karanteno. Pričali so trije kirurgi, ki so v minulih letih delali na ljubljanski ortopedski kliniki.

>> Tožilstvo za izločitev hrvaških obtožencev v zadevi Nove KBM
Mariborsko sodišče bi včeraj moralo izpeljati še dva predobravnavna naroka zoper obtožene za zlorabo in pomoč pri zlorabi položaja pri domnevno spornih poslih Nove KBM z nepremičninami na Hrvaškem. Do tega ni prišlo, saj je specializirano državno tožilstvo podalo predlog, da vse hrvaške obtožence, razen Tomislava Blagusa, izločijo iz postopka.

>> DZ o novi vladi v petek zvečer
Državni zbor bo o listi 16 ministrskih kandidatov mandatarja Janeza Janše odločal na izredni seji, ki se bo začela v petek ob 18.30, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Med njimi je kar nekaj znanih političnih akterjev. Kar sedem kandidatov denimo že ima ministrske izkušnje, dva sta aktualna ministra. Še dva sta imela z vlado povezane funkcije (generalna sekretarka vlade in državni sekretar). Med ostalimi je en nekdanji predsednik DZ, še trije pa imajo najmanj poslansko izkušnjo. Pred tem bodo v petek potekale še zadnje predstavitve ministrskih kandidatov pred parlamentarnimi odbori.

>> Kdo je pristojen za pritožbe glede izdelkov za zaščito pred koronavirusom?
Po izbruhu novega koronavirusa je prišlo tudi do visoke rasti cen izdelkov za zaščito pred okužbo in ponudbe izdelkov, ki zaščite v resnici ne nudijo. Tržni inšpektorat, na katerega se obračajo potrošniki, poudarja, da za pritožbe glede izdelkov in storitev, ki naj bi ščitili pred okužbo, ni pristojen. Potrošnike preusmerja na štiri organe.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Neizvajanje preventivnih zdravstvenih storitev
11. marca je stopila v veljavo Odredba o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki določa prekinitev izvajanja preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe. Izjema so preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta. V Splošni bolnišnici Novo mesto, Zdravstvenem domu Novo mesto in Zdravstvenem domu Črnomelj se za obdobje štirinajst dni prekine izvajanje nenujnih specialističnih pregledov in posegov. V Zdravstvenem domu Metlika se v obdobju štirinajstih dni od uveljavitve te odredbe izvaja samo administrativna nujna medicinska pomoč. Vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe morajo na poziv ministra, pristojnega za zdravje, prerazporediti zaposlene na izvajanje nalog, povezanih z obvladovanjem širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

>> Pogoji vstopa v Slovenijo iz Italije
Od 11. marca je v veljavi tudi Odredba o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, ki se ne uporablja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet. Odredba določa vzpostavitev šestih kontrolnih točk na mejnem območju na cestnih povezavah z Italijo, upravljavci cest pa morajo zagotoviti vzpostavitev ustrezne signalizacije kontrolnih točk in zaporo vseh drugih cestnih povezav z Italijo. Vlakovni potniški promet med Italijo in Slovenijo se ne izvaja. Vstop v Slovenijo se dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o negativnem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost virusa SARS-CoV-2 , ki povzroča bolezen COVID-19. Če posameznik dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinj Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

>> Prepoved zbiranja na dogodkih v zaprtih javnih prostorih
11. marca je začela veljati tudi nova Odredba o prepovedi zbiranja na dogodkih v zaprtih javnih prostorih, ki prepoveduje zbiranje ljudi na dogodkih v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira več kot 100 ljudi. Odredba se ne uporablja za zbore, ki predstavljajo način dela državnih organov.

>> Športni in drugi dogodki na prostem
10. marca je začela veljati Odredba o prepovedi zbiranja na določenih športnih in drugih dogodkih na javnih mestih na prostem, ki dovoljuje športne in druge dogodke na javnih mestih na prostem v Republiki Sloveniji, če število ljudi na njih ne presega 500.

>> Spremembe pri upravnem poslovanju
Spremembe in dopolnitve >Uredbe o upravnem poslovanju, ki že veljajo, dopolnjujejo izjeme pri dolžnostih izvajanja uredbe (primerjalnik 1. člena), natančneje urejajo podpis dokumenta (nov 63.a člen), dopolnjujejo opredelitev postopkov za vložitev elektronske vloge brez elektronskega podpisa (primerjalnik 101. člena) ter na novo urejajo zagotavljanje varnosti (primerjalnik 112. člena) in vstop v zgradbo (primerjalnik 114. člena).

>> Vrednost nepremičnin
21. marca bo začel veljati Pravilnik o posebnih okoliščinah, ki vplivajo na posplošeno vrednost nepremičnin, uporabljati pa se bo začel 1. aprila. Priloga pravilnika vsebuje šifrant z opisi najpogostejših posebnih okoliščin, velikostjo njihovega vpliva in časom priznavanja njihovega vpliva.

>> Višji prispevki za osebno dopolnilno delo
1. aprila bo začela veljati Odredba o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo, ki določa spremenjeno višino prispevkov. Na posamezno vrednotnico bo znašal prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 7,95 evra, za zdravstveno zavarovanje pa 2,27 evra.

>> Povprečna letna stopnja davka in prispevkov
Objavljena je bila Povprečna stopnja davka in prispevkov, ki se obračunavajo in plačujejo od plač v Republiki Sloveniji, in sicer za leto 2019 stopnja znaša 35,37 odstotka. Podatki za pretekla leta pa so v preglednici: Povprečna stopnja davkov in prispevkov na plače.

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 14 - 18
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
Jasna Zwitter Tehovnik, Domen Brus, Žan Klobasa:
COVID-19, dogodek višje sile?
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Pravica do zaščite pred strahom in pred poniževanjem    

dr. Andraž Teršek
   
Misleči ljudje, ki dvomijo in sprašujejo, najverjetneje ne potrebujejo psihologa (kot se vse pogosteje sugerira v medijih, celo v meni sicer všečnih pogovornih oddajah na javni televiziji in radiju). Ne trdim, da ga potrebujejo tisti, ki misleče ljudi, njihov argumentirani dvom in legitimna vprašanja, pošiljajo k psihologu. Trdim pa, da se ne sme vseh dvomljivcev v medicinske ukrepe in vseh postavljalcev medicinskih vprašanj “metati” v isti koš (dobesedno “koš,” kot ljudi-smeti). Trdim, da so država in predstavniki medicine totalno zavezani k največji in najboljši skrbi za slehernega pacienta. Ne le ustava, tudi zakonodaja ureja ta vprašanja - pravic pacientov in dolžnosti zdravnikov. Seveda tudi zdravniški kodeksi in zaprisege, deontologija. Trdim, da gre za kaznivo dejanje, kadar katerikoli zdravnik ob tem samo zamahne z roko - in zamahne z roko proti pacientu, to pa stori tako, da ga z arogantnim, vzvišenim in neempatičnim odnosom razžali kot osebo.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali uporabljate veljavno prečiščeno besedilo ZKP in njegov komentar?
Zakon o kazenskem postopku (ZKP), ki je bil sprejet leta 1994, ima že 41 vplivov na besedilo. Vse spremembe, dopolnitve ter razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO prečiščenem besedilu ZKP.

V časovni lestvici je tudi vseh 42 različic besedila, kot so je spreminjalo od prve objave zakona. Kako se je pa spreminjalo besedilo vsakega posameznega člena, lahko spremljate v primerjalniku členov, ki primerja in barvno označi razlike v besedilu pred in po spremembi (npr. primerjalnik 25. člena ZKP). Primerjate pa lahko tudi celotni besedili zakona ali pa besedili, ki vključujeta samo spremenjene člene.

Zakon je ob večini členov povezan s KOMENTARJEM ZKP ter z več kot 2.000 strokovnimi članki in več kot 11.750 judikati slovenskih sodišč (ustavno, vrhovno, višja, upravno). Vse te povezave so dodane tudi ob posameznih členih zakona, kjer je omogočeno tudi dodajanje opomb, in sicer lahko vsebino člena javno komentirate ali pa dodate le zaznamek za svojo uporabo.

Zagotovite si dostop do vseh vsebin portala IUS-INFO!

 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2020 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.