c S

Društvo MDS ob sklepu ustavnega sodišča znova predlaga zunajsodno poravnavo

10.03.2020 19:02 Ljubljana, 10. marca (STA) - Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je ob odločitvi ustavnega sodišča za zadržanje izvrševanja zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank ponovilo poziv vladi in DZ k razmisleku o možnostih poravnalne sheme ali zunajsodne poravnave. Shema bi težavo večine malih vlagateljev rešila takoj.

"Vlado in poslance še enkrat pozivamo, naj presekajo ta gordijski vozel in sprejmejo novelo zakona ali poseben zakon, ki bo omogočil pravično rešitev v obliki zunajsodne poravnave brez nepotrebnih pravnih preigravanj," so sporočili iz MDS.

Opozorili so, da zakon ali novela ne smeta biti diskriminatorna in morata vsem vlagateljem omogočiti, da z najmanjšimi možni stroški zaključijo "to več kot šestletno agonijo". Dodali so, da se ni pravda zaradi vseh zapletov še niti dobro začela, a je že drugič predmet ustavne presoje.

Društvo tako ponovno predlaga razmislek o možnosti, da se za namen zunajsodne poravnave del te izvede s takojšnim nakazilom po sklenjeni poravnavi na transakcijski račun upravičenega imetnika do najvišje vrednosti 20.000 evrov, razlika do polne poravnave pa se izvrši z izdajo obveznice, ki mora kotirati na organiziranem trgu z rokom dospetja največ deset let.

"Menimo, da bi s tako shemo ali poravnavo rešili večino malih vlagateljev že v prvem koraku. Obenem pri tem ne bi diskriminirali nikogar, saj bi preostanek dobili bodisi ob dospetju bodisi prej, če bi odprodali obveznice na organiziranem trgu," so zapisali.

Po njihovem prepričanju bi bila taka obveznica visoko likvidna, saj so njeni naravni kupci finančne institucije, kot so pokojninski skladi, zavarovalnice in banke.

Ustavno sodišče je izvrševanje zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank danes zadržalo do končne odločitve. Zapovedalo je, da v tem času ne tečejo roki za zastaranje odškodninskih terjatev iz zakona o bančništvu ter za vložitev tožb. Banka Slovenije in Okrožno sodišče v Mariboru morata s spletne strani odstraniti objave, ki jih je zahteval zakon za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah.

Zahtevo za zadržanje je skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti zakona vložila Banka Slovenije.