c S

Sojenje v zdravstveni aferi zaradi koronavirusa v okrnjeni zasedbi

11.03.2020 17:42 Ljubljana, 11. marca (STA) - Sodnica Dejana Fekonja se je na današnjem nadaljevanju sojenja v zdravstveni korupcijski aferi odločila za izvenobravnavno zaslišanje prič. Eden od obtoženih zdravnikov in ena od odvetnic sta namreč zaradi suma okužbe z novim koronavirusom morala v karanteno. Pričali so trije kirurgi, ki so v minulih letih delali na ljubljanski ortopedski kliniki.

Potem ko je sodnica sporočila svojo odločitev, so sojenje zapustili vsi obtoženi in odvetniki, ki so bili v razpravni dvorani. Pričanje Roberta Košaka, Matevža Gorenška in njegovega očeta Bogomirja Gorenška je tako potekalo le v navzočnosti sodnega senata in tožilstva. Obramba je napovedala, da bo najverjetneje, ko bo videla zapisnik, predlagala dodatno zaslišanje vseh treh.

Vprašanja sodnice in tožilca Iztoka Krumpaka so se nanašala predvsem na nabavo medicinskega materiala na ortopedski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Posebej ju je zanimala vloga, ki sta jo imela pri tem tedanji predstojnik klinike Vane Antolič in vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice Rok Vengust. Oba sta zdaj med obtoženimi.

Matevž Gorenšek je kot kirurg delal na kliniki do leta 2016. "Vengust je dajal vtis, da je povsem avtonomen pri odločitvi, kaj se bo nabavilo in pri kateremu dobavitelju, verjetno pa je imel zadnjo besedo Antolič," je dejal. Poudaril je, da ga je zmotil javni razpis, ki je bil po njegovem mnenju prilagojen določenemu ponudniku. Zato sprva ni želel podpisati dokumenta razpisne komisije.

Dodal je, da pa je kasneje zaradi pritiska Antoliča in Vengusta zapisnik vendarle podpisal. Zmotila ga je tudi vloga zasebnega Društva za razvoj ortopedije, ki ga je po njegovih besedah obvladoval Antolič, čeprav formalno ni bil predsednik. Vsi so vedeli, da mora dobavitelj, ki želi dobiti posel na ortopedski kliniki, društvu nakazati sredstva, njihova višina pa je bila odvisna od ustvarjene prodaje, je dodal.

Bogomir Gorenšek je bil zaposlen na kliniki do leta 2012. Tudi njega so zmotila dobaviteljska nakazila društvu in prilagoditev javnega razpisa določenemu dobavitelju. Na to je opozoril Antoliča, ki pa ga je odpravil z razlago, da je to stvar njega kot predstojnika. Opozorilo je naslovil tudi na svet kliničnega centra, kjer pa je prav tako naletel na gluha ušesa in celo slabo voljo.

Pojasnil je tudi, da se je zaradi tega skupaj s svojim sinom Matevžem Gorenškom oglasil pri lastnici podjetja Emporio Medical Urški Jurkovič, ta pa mu je potrdila, da so bila nakazila društvu pogoj za pridobitev posla na ortopedski kliniki. Dejala mu je, da se je tudi njeno podjetje posluževalo nakazil, ko pa jih ni več zmoglo, je izgubilo posel. Antolič je namreč po njenih besedah povečal zahtevani delež.

Košak je bil zaposlen na ljubljanski ortopedski klinik do leta 2018, delal pa je tudi v zasebni ambulanti, ki jo je imel Antolič. Košak je dejal, da ga kot kirurga postopki nabave niso zanimali in jih zato tudi ni poznal. Poudaril je, da nikoli ni bil član razpisne komisije. Po njegovih besedah je nabavo novega materiala "kot zelo prodoren kirurg" najpogosteje predlagal Vengust.

Sicer je današnja odločitev sodnice za izvenobravnavno zaslišanje prič izzvala slabo voljo na strani obrambe. Po mnenju odvetnikov bi morala sodnica v teh okoliščinah preklicati narok. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so zato v sporočilu za medije pojasnili, da je odločitev za preklic naroka iz zdravstvenih oziroma morebitnih drugih razlogov v domeni sodnika, ki obravnava zadevo ob upoštevanju relevantnih okoliščin.

Na sodišču so zapisali, da gre za vprašanje procesnega vodenja, zato mora odločitev o tem, ali naj narok prekliče ali ne, sprejeti sodeči sodnik. Dodali so, da sodišče kljub širjenju okužb z novim koronavirusom trenutno posluje nemoteno ter upošteva splošna priporočila in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Ob ugotovitvi obstoja izrednih dogodkov pa bo sodišče temu ustrezno tudi ukrepalo in ravnalo," so poudarili na ljubljanskem okrožnem sodišču.