c S
Za otroke staršev, ki morajo nujno v službo, bodo zagotovili varstvo 12.03.2020 13:29 Ljubljana, 12. marca (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo vsem šolam svetuje, naj v petek organizirajo alternativne oblike izobraževalnega procesa. Tistim staršem, ki imajo to možnost, svetujejo, naj otroke doma zadržijo že pred ponedeljkom. Za otroke staršev, ki bodo zaradi narave dela morali nujno v službo, bodo zagotovili varstvo, skladno s priporočili NIJZ.

Šole naj organizirajo alternativne ukrepe izobraževalnega procesa. Pikalo je kot možno alternativo navedel izhod v naravo. "Naj počnejo kar koli drugega, da ni treba biti v razredu. Naj bodo tudi v tem smislu kreativni," je na današnji novinarski konferenci dejal minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle. Staršem, ki imajo to možnost, pa je svetoval, naj otroke doma zadržijo že pred ponedeljkom.

Vlada je danes razglasila epidemijo novega koronavirusa v Sloveniji in sprejela tudi ukrep zaprtja vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov s ponedeljkom. "Ukrep je nujen, ker smo videli, kako hitro se širi tudi po šolah," je dejal minister Pikalo.

Na ministrstvu že nekaj časa pripravljajo scenarij, kaj se zgodi, ko se zaprejo šole. Najbolj nujno je po Pikalovih besedah ugotoviti, kako bodo organizirali varstvo za najmlajše. "Mnogi starši delajo v najbolj kritičnih sektorjih države, ki so pomembni, da država deluje naprej. Če imajo otroke doma, sami ne morejo v službo. Zato bomo v sladu z navodili NIJZ organizirali varstvo za take starše, ki jih nujno potrebujemo v službi," je napovedal Pikalo.

Ob tem je minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, opozoril, da bo zaprtje šol prizadelo tudi zdravstvo, saj ima veliko zdravstvenih delavcev otroke in bodo zaradi tega ukrepa morali ostati doma. Kot je pojasnil, že pripravljajo ukrepe za reorganizacijo dela v zdravstvenih ustanovah.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer pa je naknadno pojasnila, da staršem, ki bodo ostali doma zaradi varovanja otrok, kljub nekaterim predhodnim različnim informacijam po zakonu o delovnih razmerjih pripada 50-odstotno nadomestilo plače.

Pikalo je opozoril tudi na druge posledice, ki jih bo zaprtje šol imelo za otroke. Izpostavil je, da je šolska prehrana za nekatere otroke edini zares zdrav obrok in da vsi otroci tudi nimajo enakega dostopa do spletnega izobraževanja. Kot je pojasnil, bodo še danes skupaj z Radiotelevizijo Slovenija, Arnesom in drugimi deležniki skušali pregledati, kaj Slovenija že ima pripravljenega za izvajanje izobraževanja na daljavo.

Ljudi pa je pozval k medsosedski pomoči in solidarnosti. Izrazil je upanje, da bodo "tudi občine, civilna zaščita in vsi ostali delovali, kot je treba, da bo ta velik manko, ki ga zagotavlja izobraževalni sistem, nadomeščen".