c S

Tožilstvo za izločitev hrvaških obtožencev iz sojenja v zadevi Nove KBM

11.03.2020 15:00 Maribor, 11. marca (STA) - Mariborsko sodišče bi danes moralo izpeljati še dva predobravnavna naroka zoper obtožene za zlorabo in pomoč pri zlorabi položaja pri domnevno spornih poslih Nove KBM z nepremičninami na Hrvaškem. Do tega ni prišlo, saj je specializirano državno tožilstvo podalo predlog, da vse hrvaške obtožence, razen Tomislava Blagusa, izločijo iz postopka.

Sodnica Andreja Lukeš je imela precej težav, da je v zadnjih tednih na sodišče spravila nekatere od enajsterice obtoženih, saj so se hrvaški obtoženci preko svojih odvetnikov večkrat izgovarjali na zdravstvene tegobe in procesne razloge. Danes bi se morala o krivdi izreči Vinko Gulin in Tomislav Blagus, a prvega ni bilo, ker naj bi bil še vedno bolan, drugi pa še vedno čaka na razplet njegovega ugovora zoper obtožnico.

Če bo zunajrazpravni senat mariborskega sodišča soglašal s predlogom tožilstva, da sojenje hrvaškim obdolžencem prenesejo na hrvaško sodišče, bo nekdanji direktor hčerinske družbe mariborske banke na Hrvaškem, Multiconsulta oziroma pozneje KBM Projekta, Blagus ob štirih slovenskih ostal edini Hrvat na zatožni klopi.

Ob njem bi tako sodili le še nekdanjim visokim uslužbencem nekoč državne banke, in sicer takratnemu predsedniku uprave Matjažu Kovačiču in nekdanji članici uprave Manja Skernišak, ki jima tožilstvo očita zlorabo položaja, ter takratnemu direktorju KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igorju Šujici in njegovemu predhodniku v KBM Leasingu Borisu Cekovu. Prvi trije krivdo zavračajo, priznanja Cekova pa sodišče ni sprejelo.

Čeprav je zagovornik Blagusa Milan Krstič sodišče obvestil o zmešnjavi glede izročitve obtožnice v hrvaškem jeziku, saj jo je najprej sin prejel v slovenskem, nato pa sam dvakrat v različnih hrvaških verzijah, zaradi česar še ni dokončno odločeno o ugovoru zoper njo, se je danes pojavil na sodišču. Sodnica Lukeševa kljub temu naroka zanj ni izpeljala, saj mora počakati na pravnomočnost zavrnitve ugovora.

Kot je po neuspelem naroku povedala specializirana državna tožilka Mojca Petan Žura, jim zakonodaja zaradi upoštevanja nastalih in morebitnih dodatnih visokih stroškov sodnega postopka omogoča odstop sodnega spisa v sojenje drugi državi, v tem primeru Hrvaški.

"Eden od razlogov za takšen predlog pa je tudi, da bo tako mogoče zoper ostale obtožene postopek izpeljati v razumnem roku," je za STA še dodala tožilka.

S takšnim predlogom tožilstva se strinja tudi pravni zastopnik banke oziroma oškodovanje Velimir Cugmas, ki je za STA povedal, da je ta utemeljen in skladen pobudi ter ekonomskemu interesu banke. Kot je dejal, je v interesu vseh, da se postopek pravnomočno konča z vsebinsko meritorno odločbo, kar pa bi v dosedanjem poteku postopka z večjim številom tujih obtožencev, ki za postopek sploh niso bistveni, težko zagotovili.

Specializirano državno tožilstvo nekdanjim vodilnim v banki očita, da so sredi prejšnjega desetletja na sporen način odkupili več nepremičnin na Hrvaškem. Zemljišča so kupovala projektna podjetja, nato pa je KBM Projekt s pomočjo kreditov banke v zelo kratkem času, a za precej višjo ceno, odkupil poslovne deleže podjetij in tako prišel do zemljišč. S tem naj bi banko oškodovali za več kot 25 milijonov evrov.