c S

DZ o novi vladi v petek zvečer

12.03.2020 11:33 Ljubljana, 12. marca (STA) - Državni zbor bo o listi 16 ministrskih kandidatov mandatarja Janeza Janše odločal na izredni seji, ki se bo začela v petek ob 18.30, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Pred tem bodo v petek potekale še zadnje predstavitve ministrskih kandidatov pred parlamentarnimi odbori.

Janša je predlog ministrske liste vložil prejšnji petek pozno zvečer. Poslancem v imenovanje je predlagal sedem kandidatov iz kvote SDS, štiri iz kvote SMC, trije so iz kvote NSi in dva iz DeSUS.

Med njimi je kar nekaj znanih političnihi akterjev. Kar sedem kandidatov denimo že ima ministrske izkušnje, dva sta aktualna ministra. Še dva sta imela z vlado povezane funkcije (generalna sekretarka vlade in državni sekretar). Med ostalimi je en nekdanji predsednik DZ, še trije pa imajo najmanj poslansko izkušnjo.

V tem tednu se kandidati predstavljajo pred parlamentarnimi delovnimi telesi. Kot prvi trije so v torek preizkušnjo pred pristojnimi parlamentarnimi odbori prestali Anže Logar (ministrstvo za zunanje zadeve), Janez Cigler Kralj (ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti) in Matej Tonin (ministrstvo za obrambo).

V sredo so odbori prižgali zeleno luč še Boštjanu Koritniku (ministrstvo za javno upravo), Aleksandri Pivec (ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), Alešu Hojsu (ministrstvo za notranje zadeve) in Andreju Širclju (ministrstvo za finance).

Pravkar na odborih potekata predstavitvi Andreja Vizjaka (ministrstvo za okolje in prostor) ter Zdravka Počivalška (ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo). Popoldne pa bodo sledile še predstavitve Jerneja Vrtovca (ministrstvo za infrastrukturo), Simone Kustec (ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) ter Lilijane Kozlovič (ministrstvo za pravosodje).

Zadnja zaslišanja bodo v petek, ko bodo na vrsto prišli še Tomaž Gantar (ministrstvo za zdravje) in Vasko Simoniti (ministrstvo za kulturo) ter kandidata za ministra brez listnice Zvonko Černač (za razvoj in evropsko kohezijsko politiko) in Helena Jaklitsch (za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu). Zadnja bo sejo začela komisija za odnose s Slovenci po svetu, na kateri se bo predstavila Jaklitscheva, in sicer ob 14. uri.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev. Glasuje se o listi kandidatov v celoti, nova koalicija pa ima za njeno potrditev zagotovljenih 47 glasov.

Kolegij je na predlog predsednik DZ Igorja Zorčiča sicer sklenil, da predstavitve poročil odborov tokrat ne bo, da nekoliko pridobijo na času. S tem se sicer ni strinjal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec, ki je dejal, da ne razume, zakaj se na tak način hiti, saj se trenutna vlada, ki opravlja tekoče posle, na razmere ustrezno odziva.

S tem se je odzval tudi na predlog vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca, ki je pozval, da se glede na resnost situacije dogovorijo, da ne bi izkoristili v celoti časa za razpravo in se poskušajo omejiti na najbolj nujno. Kot je dejal, so bila ključna vprašanja, da se o ministrskih kandidatih ustvari neko mnenje, izpostavljena že na zaslišanjih pred delovnimi telesi DZ.

Medtem ko je prvak SNS Zmago Jelinčič ocenil, da je smiselno, da se razprava skrajša na minimalni čas, pa je namestnica vodje poslanske skupine LMŠ Jerca Korče sicer soglašala, da se predstavitve poročil odborov ne opravi, ne pa tudi da se omeji razprava. "Mi bomo vsekakor svojo razpravo omejili tako, kot mi mislimo, da je prav, in postavili še tista vprašanja, na katera nismo dobili odgovorov," je napovedala.