c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
Avgust 2020, številka 32 / letnik XVIII.
 
Hominum causa omne ius constitutum.
Vse pravo obstaja zavoljo ljudi.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Ali bo aplikacija #OstaniZdrav obvezna?
Aplikacijo #OstaniZdrav, ki je uporabnikom naprav s sistemom android na voljo od ponedeljka, si je v prvih dveh dneh naložilo že okoli 5000 prebivalcev. Aplikacija je na voljo v štirih jezikih. Pri aplikaciji ne gre za sledenje, saj nima dostopa do lokacijskih podatkov, prav tako nima dostopa do telefonskega imenika oz. drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta uporabnika. Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije bluetooth, poleg te kode pa se na telefonu beležita še čas trajanja srečanja in oddaljenost med telefonoma. Naključne oddajne kode se zaradi varnosti spreminjajo vsakih deset minut, brišejo pa se po 14 dnevih.V primeru, ko smo okuženi z novim koronavirusom, o tem prostovoljno obvestimo uporabnike aplikacije, s katerimi smo se srečali, in sicer preko naključnih oddajnih kod, ki ne razkrivajo identitete. Aplikacija je pripravljena tudi za uporabnike naprav z operacijskim sistemom iOS, zanje pa bo v Applovi spletni trgovini predvidoma na voljo do konca avgusta.

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› IUS kolumna
› Izbrano iz sodne prakse
› IUS-INFO čistopisi
› Strokovni članki
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Pregled vseh dosedanjih ukrepov ob epidemiji
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Izteka se javna obravnava stanovanjskega zakona
Ministrstvo za okolje in prostor še danes zbira pripombe in predloge na osnutek novele stanovanjskega zakona. Ta med drugim predvideva zvišanje neprofitne najemnine in hkrati subvencij, višje zadolževanje stanovanjskih skladov, ustanovitev javne najemniške službe in spremembe glede soglasij v večstanovanjskih stavbah. Predlagane spremembe naj bi bile nujno potrebne, pojavljajo pa se pozivi k novim sistemskim spremembam.

>> Hrvaška se bo znašla na rdečem seznamu
Vlada bo danes Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav z znatnim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Vse, ki bodo od petka odšli na Hrvaško, tako čaka ob povratku 14-dnevna karantena, tisti, ki so že tam, pa bodo imeli nekaj dni za vrnitev. Po seji bo več znanega tudi o možnosti, da bi s 1. septembrom v šolo odšli vsi učenci in dijaki.

>> Vlada danes ustanavlja urad za demografijo
Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog odloka o ustanovitvi in nalogah vladnega urada za demografijo, ki ga bo vodil minister brez resorja. Po dogovoru v koaliciji bo ta funkcija pripadla v kvoto stranke DeSUS. Kdaj bodo v stranki predlagali ime kandidata, bo znano po seji vlade.

>> Teršek umaknil ustavno pritožbo
Pravnik Andraž Teršek je potrdil, da je odstopil od ustavne pritožbe, ki jo je vložil, ko ga DZ ni izvolil za ustavnega sodnika. Ocenjuje, da je ostalo premalo časa, da bi ustavno sodišče odločilo o njegovi pritožbi še pred potekom roka za zbiranje kandidatur za ustavnega sodnika, kandidatom pa ne želi postopkovno oteževati kandidatur.

>> Zaradi suspenza Radonjića 60 zadev predodelili drugim sodnikom
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so v zvezi z začasnim suspenzom sodnika Zvjezdana Radonjića pojasnili, da so mu ustavili pripad tistih kazenskih zadev, ki jih niso že doslej ustavili. Tako so 60 nerešenih zadev predodelili drugim sodnikom, ti pa bodo morali po zakonu o kazenskem postopku s sojenji začeti znova. Na suspenz se je odzval tudi predsednik vlade.

>> Na razpis za sodnika na Sodišču EU prispelo sedem prijav
Na razpis za sodnika na Sodišču EU v Luxembourgu se je do roka, ki se je iztekel v soboto, prijavilo sedem kandidatov, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Imen prijavljenih v tej fazi postopka še niso hoteli razkriti. Na Sodišču EU ima vsaka članica EU pravico predlagati po enega sodnika. Iz Slovenije je na tem sodišču že od leta 2004 Marko Ilešič. Omejitve mandatov ni.

>> Javna agencija za medicinske pripomočke začasno prepovedala uporabo 46 ventilatorjev
Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je s šestimi odločbami začasno prepovedala uporabo ventilatorjev Bellavista 1000. V Slovenijo je bilo s Kitajske brez vednosti proizvajalcev in potrebnih dovoljenj uvoženih 46 takšnih ventilatorjev. Država je zanje odštela skoraj 1,7 milijonov evrov.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Svoboda izražanja v kritikah zoper oblast    

dr. Jernej Letnar Černič
   
Sodna veja oblasti mora še posebej zagotavljati, da arbitrarno ne preganja, suspendira in se kako drugače maščuje tistim, ki zunaj ali znotraj državnih oblasti opozarjajo na pomanjkljivosti delovanja državnih oblasti. Slovenska država nosi pozitivno pravno obveznost, da takšne pogumne posameznike, pravzaprav borce za človekove pravice, varuje in jim zagotavlja varen zasebni, poklicni in javni prostor, kjer bodo brez skrbi za svoje poklicno in družinsko ter drugo zasebno življenje lahko izražali kritike. Sodbo v zadevi Monica Macovei proti Romuniji morajo zato še posebej pozorno brati v slonokoščenih stolpih vrhov rednega sodstva, kjer se zdi, da je trenutnemu vodstvu bolj pomembno preganjanje in suspendiranje neposlušnih sodnikov, ki upravičeno opozarjajo na pomanjkljivosti, kot pa reševanje sistematičnih in vsesplošnih težav pri uresničevanju pravice do poštenega sojenja, zaradi katerih padajo sodbe Vrhovnega sodišča na Ustavnem sodišču in na ESČP.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Kdo lahko vloži tožbo za prenehanje delovanja društva?
Vrhovno sodišče je s sklepom I Up 108/2018 ugotovilo, da pritožba tožeče stranke ni utemeljena. Tožbo za prenehanje delovanja društva lahko skladno z Zakona o društvih (ZDru-1) vloži le državni tožilec, saj je preprečevanje uresničevanja nedovoljenih namenov, ciljev ali dejavnosti društva v javnem interesu. Tožbo torej lahko vloži le organ, ki ima zakonsko podeljeno pooblastilo za ščitenje takega interesa. Vrhovno sodišče je hkrati opozorilo, da v obravnavanem primeru ne gre za "tipičen" upravni spor, zato pri presoji aktivne legitimacije ni mogoče uporabiti pravil Zakona o upravnem sporu (ZUS-1), ki določajo, kdo je lahko tožnik v upravnem sporu. ZDru-1, kot lex specialis v razmerju do pravil ZUS-1, ureja specifično situacijo, ki izključno državnemu tožilcu dopušča vložitev tožbe za prepoved delovanja društva.

 
 
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali poznate vse uporabnosti IUS-INFO dokumentov?
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki je bil sprejet leta 2013, ima že 12 vplivov na besedilo. Vse spremembe, dopolnitve ter razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO prečiščenem besedilu ZDR-1.

V časovni lestvici je tudi vseh 13 različic besedila, kot se je spreminjalo od prve objave zakona. Kako se je pa spreminjalo besedilo vsakega posameznega člena, lahko spremljate v primerjalniku členov, ki primerja in barvno označi razlike v besedilu pred in po spremembi (npr. primerjalnik 38. člena - varovanje poslovne skrivnosti). Primerjate pa lahko tudi celotni besedili zakona ali pa besedili, ki vključujeta samo spremenjene člene.

Zakon je ob večini členov povezan s posodobljenim KOMENTARJEM ZDR-1 ter z več kot 1.300 strokovnimi članki in več kot 3.500 judikati slovenskih sodišč (ustavno, vrhovno, višja, upravno). Vse te povezave so dodane tudi ob posameznih členih zakona, kjer je omogočeno tudi dodajanje opomb, in sicer lahko vsebino člena javno komentirate ali pa dodate le zaznamek za svojo uporabo.

V zakonodajni sledi lahko spremljate vse stopnje priprav in sprejemanja vplivov na zakon.

Zagotovite si dostop do vseh vsebin portala IUS-INFO!

 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
dr. Katarina Žagar:
Novejši parlamentarni kodeksi
 
 
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na bodočo verzijo zakona:
 
 
1. januar 2021 Zakon o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe Republike Slovenije v kulturi (ZZSDNPK) 
 
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2020 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.