c S

Kacin: Vlada bo v četrtek Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, karantena od petka

19.08.2020 14:23 Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada v četrtek uvrstila Hrvaško na rdeči seznam držav. Vse, ki bodo od petka naprej odšli na Hrvaško dopustovati, čaka ob povratku 14-dnevna karantena. Medtem ko bodo tisti, ki trenutno dopustujejo na Hrvaškem, imeli na voljo vsaj do konca vikenda, da se brez karantene vrnejo domov.

"Dejstvo je, da se razmere na Hrvaškem dramatično slabšajo. Podatki o okuženih govorijo o tem, da so razmere resnično slabe in se bo Hrvaška sama uvrstila na rdeči seznam," saj bo po vsej verjetnosti imela že danes več kot 40 okuženih z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, je v izjavi medijem danes na Brdu pri Kranju povedal Kacin.

Vlada bo Hrvaško na rdeči seznam uvrstila na četrtkovi popoldanski seji. "Razmere so tako slabe, da nam ne ostane nič drugega, kot da državljane pozovemo, naj se čim prej vrnejo iz nevarne države. Ne glede na to, kakšne aranžmaje tam imajo. Stvari se hitro slabšajo in bodo še veliko slabše," je opozoril.

Po njegovih besedah "bo vlada prisiljena uvesti karanteno", odločitev o uvrstitvi Hrvaške na rdečih seznam držav pa bo v uradnem listu objavljena že v četrtek. "Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči. Kdor koli bo želel iti na dopust in bo od petka zjutraj odpotoval na Hrvaško, mora vedeti, da njega in člane njegove družine čaka karantena ob povratku nazaj," je opozoril.

Slovenski dopustniki, ki so že na Hrvaškem, pa bodo za povratek imeli na voljo cel konec tedna, po potrebi tudi v ponedeljek. "Vlada bo v četrtek presodila, kakšne so razmere, predvsem pa bomo s pomočjo sodelovanja s hrvaško stranjo in dogajanja na mejnih prehodih odločali, do kdaj se ljudje lahko vračajo," je dejal.

Kacin opozarja, da tudi če bi Hrvaška v tem trenutku zaprla nočne klube, kje naj bi bil doslej največji prenos okužb, se epidemiološka slika v državi v naslednjih treh ali štirih tednih ne more toliko popraviti, da bi "lahko kakorkoli drugače ocenili razmere pri sosedih, ki so dramatične". Bo pa vlada vsak teden ocenjevala razmere in "če bi se pojavil kakršen koli drobec svetlobe na koncu tunela, bo to tudi upoštevala".

"Ampak zaenkrat moramo biti realni in ugotoviti, da svojih razmer ne obvladujejo več, da epidemiološka služba tega ne zmore in se bodo težave pojavile tudi v njihovem zdravstvenem sistemu. Tudi če obljubljajo, da bodo našim turistom morda plačali testiranje, tega več ne bodo zmogli. Številke so take, da zahtevajo zelo trezno glavo in odločne in hitre poteze," je bil jasen Kacin.

Vsi, ki imajo na Hrvaškem bodisi nepremičnino ali plovilo, bodo dobili možnost, da pred jesenjo ali zimo pospravijo za seboj. "To bo enkratna možnost in bo časovno omejena, v urah izražena, da preprečimo, da ta vikend ljudje odidejo na Hrvaško in še povečajo zastoje," je povedal.

Vseeno pa si želijo, da bi obmejno gospodarstvo in dejavnosti delovale še naprej, da bi normalno tekel tranzit skozi obe državi in bodo veljale določene izjeme na meji glede odrejanja karantene.

Vodja vladne skupine za covid-19, s katero je danes vlada imela posvet na Brdu pri Kranju, Bojana Beović pa je pojasnila, da bo veljala 14-dnevna karantena, ne glede na to, da se nekatere države, kot je Avstrija, odločajo za krajše časovno obdobje. "Res je, da je inkubacijska doba krajša v nekaterih mlajših skupinah ljudi, medtem ko je pri starejših tudi daljša od 14 dni. Tako da strokovnega razloga zaenkrat za krajšanje karantene ni," je pojasnila.

Možno bi bilo tudi, da bi po enem tednu karantene osebo poslali na testiranje. S tem bi lahko po besedah Beovićeve zaznavnost okuženih povečali na 95 odstotkov, a tudi to ni 100-odstotno zanesljiva metoda. Če bi na ta način obravnavali veliko število ljudi, bi lahko prišlo do primerov okužb, ki jih ob testiranju po tednu karantene ne bi zaznali, je povedala in dodala, da so pri tem tudi logistične težave. Ob tem je treba gospodarno ravnati s testi. "Pri nas je dovolj testov za tisto, kar je res potrebno, ampak še vedno so to dragoceni viri, ki jih moramo usmerjati tja, kjer so res potrebni," je poudarila.

Na današnjem srečanju so se tudi dogovorili, da bodo okrepili inšpekcijski nadzor in ga prioritetno posvetil na eni strani obvladovanju razmer doma, torej bodo povečali nadzor v lokalih, na drugi strani bodo okrepili nadzor nad izvajanjem karantene predvsem med mladimi.

O ukrepih za jesen bodo nadaljevali razpravo v prihodnjem tednu, po besedah Beovićeve je strokovna svetovalna skupina pripravila 21 točk oz. področij, na katerih se mora država, zdravstvo in druge dejavnosti organizirati, da bomo lahko kar se da normalno živeli v jeseni in dokler bo virus krožil med nami.