c S

Na razpis za sodnika na Sodišču EU prispelo sedem prijav

19.08.2020 14:36 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Na razpis za sodnika na Sodišču EU v Luxembourgu se je do roka, ki se je iztekel v soboto, prijavilo sedem kandidatov, so danes poročili z ministrstva za pravosodje. Imen prijavljenih v tej fazi postopka še niso hoteli razkriti.

Na Sodišču EU ima vsaka članica EU pravico predlagati po enega sodnika. Iz Slovenije je na tem sodišču že od leta 2004 Marko Ilešič. Omejitve mandatov ni.

V skladu z zakonom o predlaganju kandidatov iz Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč bo ministrstvo za pravosodje najprej opravilo presojo, ali so vse prijave popolne ter ali vsi prijavljeni kandidati izpolnjujejo razpisne pogoje. Zatem bo prijave, ki bodo izpolnjevale pogoje, posredovalo predsedniku republike.

Vmes se bosta o kandidaturah izrekla vlada in predvsem Sodni svet, ki se običajno konkretneje opredeli, kateri od kandidatov oz. kandidatk bi bil najbolj primeren za opravljanje tega sodniškega mesta. Predsednik republike pa se nato po posvetu s poslanskimi skupinami odloči, koga bo predlagal državnemu zboru v izvolitev. DZ kandidata za sodnika izvoli s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 46.

Pri predsedniku republike medtem že poteka postopek za mesto sodnika na Splošnem sodišču EU, ki je del celotnega Sodišča Evropske unije. Na že drugič ponovljen razpis za to sodniško mesto se je prijavilo osem kandidatov. Predsednik Borut Pahor je vlado in Sodni svet za mnenje zaprosil 21. julija.