c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
September 2019, številka 37 / letnik XVII.
 
Invitus nemo rem cogitur defendere.
Nikogar ni mogoče siliti, da proti svoji volji brani stvar.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Pravice letalskih potnikov v EU
Zakonodaja EU (Uredba (ES) št. 261/2004 o določitvi skupnih pravil glede odškodnine in pomoči potnikom v primerih zavrnitve vkrcanja, odpovedi ali velike zamude letov, Popravek Uredbe (ES) št. 261/2004) potnikom v primeru, da potovanje ne poteka, kot je bilo predvideno, zagotavlja več pravic. Letalske družbe jim morajo zagotoviti informacije, izbiro med povračilom cene vozovnice in spremembo poti do cilja z oskrbo. V primeru odpovedi so potniki upravičeni tudi do odškodnine, razen če so za odpoved izvedeli več kot 14 dni pred predvidenim odhodom ali pa če je odpoved posledica izrednih razmer, ki se jim ne bi bilo mogoče izogniti. Prav tako potnikom odškodnina ne pripada, če so o odpovedi leta obveščeni manj kot sedem dni pred odhodom in jim je letalski prevoznik ponudil nadomestni let največ uro prej in prihod manj kot dve uri pozneje kot po prvotnem voznem redu. Potniki, ki pravic pri prevozniku ne morejo uveljaviti, se lahko pritožijo pri pristojnem nadzornem organu v državi EU, kjer je letališče, s katerega naj bi letalo poletelo. V primeru zamude ali odpovedi leta na letališču v Sloveniji se lahko vsi, ki jim letalski prevoznik ne odgovori v osmih tednih ali pa neutemeljeno zavrne njihov zahtevek, obrnejo na Javno agencijo RS za civilno letalstvo.

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› IUS kolumna
› Evropska unija
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS-INFO čistopisi
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Sodnik mag. Martin Jančar: Oblast in strah
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Pregonu spolnih zlorab se obeta nezastarljivost
Državni zbor je v okviru prve obravnave opravil splošno razpravo o predlogu dopolnitve kazenskega zakonika, s katerim poslanci NSi predlagajo ureditev, po kateri kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost ne bi nikoli zastarala. Razprava je pokazala, da večina poslanskih skupin predlog načelno podpira, a nekatere opozarjajo, da ga bo treba še premisliti in dodelati. Po besedah Mateja Tonina to rešitev predlagajo, da storilci ne bi ušli roki pravice. "Če so se spolne zlorabe zgodile v zgodnjem otroštvu, jih žrtve običajno podzavestno potlačijo. Z njimi so se pripravljene soočiti šele morda desetletja pozneje, ko pa je v nekaterih primerih že prepozno." Vlada po besedah pravosodne ministrice Andreje Katič tovrstno razpravo podpira, je pa vlada v svojem pisnem mnenju opozorila, da se sprememb ne gre lotevati na hitro in brez premisleka.

>> Lažji posegi v večstanovanjskih stavbah
Poslanci DZ so sprejeli dopolnitve stanovanjskega zakona, ki ga je po skrajšanem postopku vložil državni svet. Dopolnjen zakon predvideva rešitev, ki naj bi etažnim lastnikom olajšala odpravo arhitektonskih ovir v večstanovanjskih stavbah, denimo lažjo izpeljavo vgradnje dvigala. Državni svet je v želji izboljšati dostopnost gibalno oviranim, starejšim in mladim družinam z vozički pripravil predlog zakona, s katerim je delež soglasja etažnih lastnikov znižal s 100 odstotkov na 50 odstotkov, odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor pa je septembra upošteval pomisleke vlade in predlog dopolnil tako, da je delež soglasij postavil na raven 75 odstotkov.

>> Dopolnila k predlogu zakona o izbrisih v bankah
DZ je v drugem branju predloga zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah sprejel štiri dopolnila. Čeprav zanje in za nekatere poglavitne rešitve zakona obstajajo tveganja ustavne presoje, je ocenil, da se jim bo lahko izognil z dodatno argumentacijo in vendarle izpolnil nalogo, ki bi jo moral opraviti do sredine leta 2017.

>> Znižanje davka za e-publikacije
DZ je potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV). Ta med drugim uveljavlja nižjo ali 9,5-odstotno stopnjo DDV na elektronske publikacije in jih izenačuje s tiskanimi publikacijami.

>> Iz interventnega zakona umaknili ukrepe ministrstva za delo
Koalicijski partnerji so včeraj na usklajevanju iz interventnega zakona umaknili tri predloge, ki se nanašajo na ministrstvo za delo, je povedala ministrica Ksenija Klampfer. Umaknjeni ukrepi se nanašajo na zajemanje premoženja, urno postavko pri osebni asistenci in varstveni dodatek, njihova vrednost pa je ocenjena na od 20 do 30 milijonov evrov.

>> Nadgradnja poslanske zakonodaje
Predsednik DZ Dejan Židan se je s pravnimi strokovnjaki sešel na prvem srečanju, na katerem so spregovorili o nadgradnji poslanske zakonodaje. Izzivi, ki čakajo pravnike, se nanašajo na odvzem poslanskega mandata, na zaostritev sankcij v primeru kršitev protikorupcijske zakonodaje in na možnost mirovanja poslanskega mandata.

>> Predlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnika Radonjića
Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je disciplinskemu tožilcu pri Sodnem svetu predlagal uvedbo disciplinskega postopka proti okrožnemu sodniku Zvjezdanu Radonjiću. Zaradi njegovega ravnanja pri razglasitvi sodbe Milku Noviču mu očita več kršitev Zakona o sodniški službi (ZSS).

>> Pravosodna ministrica prijavila sodnika Omerzuja KPK
Pravosodna ministrica Andreja Katič je predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi zaposlitve hčerke priče, ki je na sojenju pričala zanj razbremenilno. Ministrica je po poročanju medijev prijavila sum korupcije oziroma kršitve predpisov o nasprotju interesov.

>> Obtožnica zaradi odžagane roke pravnomočna
Obtožnica zaradi poskusa zavarovalniške goljufije z odžagano roko proti Juliji Adlešič, Sebastienu Abramovu ter njegovim staršem Tinki Huskić Colarič in Gorazdu Colariču je pravnomočna. Okrožno sodišče je v petek zaradi ponovitvene nevarnosti po razveljavitvi pripora s strani vrhovnega sodišča Adlešičevi ponovno podaljšalo pripor.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      »Etična«    

Jan Zobec
   
Malo manj kot pred 14 dnevi se je zgodilo pričakovano. Komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu je izrekla moralno-etično sodbo sodniku, ki je sredi aprila letos s svojim neprecedenčnim poklicnim pogumom, neposrednostjo in za slovenske razmere z nezaslišano politično nekorektnostjo osupnil slovensko sodniško, pravniško in širšo javnost. Ob izreku sodbe v vsem znani, skrajno zahtevni, občutljivi in do-neba-visoko profilirani kazenski zadevi je spregovoril o pritiskih, ki naj bi jih doživljal med sojenjem. Napovedal je tudi, da se bo zgodilo, kar se potem je. Nekateri mediji in uradna spletna stran Sodnega sveta so skorajda istočasno objavili vest, da je Etična ugotovila, da je sodnik takrat ravnal neetično.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

EVROPSKA UNIJA

     
 
>> Laura Codruta Kövesi prva evropska glavna tožilka
Nacionalni proračuni zaradi čezmejnih goljufij vsako leto izgubijo najmanj 50 milijard evrov prihodkov iz DDV. Evropsko javno tožilstvo bo neodvisno in decentralizirano tožilstvo Evropske unije, ki bo pristojno za uvedbo preiskave, pregon in sojenje v primeru kaznivih dejanj, ki škodijo proračunu EU, kot so goljufije, korupcija ali resne čezmejne goljufije na področju DDV. Uredba o ustanovitvi Evropskega javnega tožilstva v okviru okrepljenega sodelovanja je bila sprejeta 12. oktobra 2017, veljati pa je začela 20. novembra 2017. V tej fazi sodeluje 22 držav članic EU. Sedež Evropskega javnega tožilstva bo v Luksemburgu, ga. Kövesi pa bo imenovana za sedem let brez možnosti podaljšanja. Zadolžena bo za organizacijo dela Evropskega javnega tožilstva, in sicer za njegovo zastopanje, usmerjanje njegovih dejavnosti in skrb za njegovo učinkovito delovanje.

>> Uspešnost evropskega naloga za prijetje
Evropski nalog za prijetje je, odkar je bil leta 2004 uveden, najpogosteje uporabljen instrument držav EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah. Čeprav so med državami članicami velike razlike glede trajanja postopka izročitve, se je postopek zaradi uvedbe naloga v povprečju znatno skrajšal. Evropski nalog za prijetje je lahko izdan, če je oseba obtožena zločina, za katerega je zagrožena najmanj enoletna zaporna kazen. Prav tako je lahko izdan, če je bil obsojenec obsojen na vsaj štiri mesece zaporne kazni.

>> Sodišče EU naj ne bi bilo pristojno v postopkih proti sodnikom na Poljskem
Poljski sodniki so v boju proti pravosodnim reformam konservativne vlade v Varšavi doživeli udarec. Generalni pravobranilec Sodišča EU je namreč sklenil, da novi disciplinski postopki proti sodnikom na Poljskem niso v pristojnosti Sodišča EU. Glede na presojo pravobranilca Evgenija Tancheva trenutno ni možno ugotoviti, ali nova ureditev disciplinskih postopkov zares vodi v omejitev neodvisnosti pravosodja na Poljskem. Na sodišču v Luksemburgu so mnenja, da so pritožbe poljskih sodnikov na novo uredbo osnovane na subjektivni bojazni, ki se še ni uresničila v disciplinskem postopku in zato ostaja hipotetična.

>> Sodišče EU razveljavilo odločitev Bruslja glede Starbucksa, zavrnilo pritožbo Fiata
Sodišče EU je včeraj razveljavilo odločitev Evropske komisije iz leta 2015, da mora ameriška veriga kavarn Starbucks Nizozemski plačati 30 milijonov neporavnanih davčnih obveznosti (zadevi T-760/15 in T-636/16). Po drugi strani je potrdilo podobno odločitev Bruslja glede italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiat (zadevi T-755/15 in T-759/15), ki mora Luksemburgu plačati podoben znesek. O primerih je odločilo Splošno sodišče EU, tako da je še mogoča pritožba na Sodišče EU, najvišjo sodno instanco Unije. Primera Starbucksa in Fiata sta bila sicer prva v okviru širše preiskave o posebnih davčnih ugodnostih, ki so jih bile v nekaterih državah deležne nekatere multinacionalke.

>> Google pravice do pozabe ni dolžan izvajati na neevropskih različicah brskalnika
Sodišče EU je v zadevi C-507/17 odločilo, da ameriški velikan Google t.i. pravice do pozabe ni dolžan izvajati na neevropskih različicah svojega spletnega brskalnika. Sodišče v Luksemburgu je tako prikimalo Googlu, ki je zagovarjal stališče, da se evropska pravila ne bi smela nanašati tudi na njihovo neevropsko različico, kot je npr. google.com.

>> Izmenjava informacij o denarju daje rezultate
Avtomatična izmenjava informacij med državami članicami EU pomaga državam pri učinkovitejšem boju proti izogibanju davkom, v pred kratkim objavljenem poročilu ugotavlja Evropska komisija. V sistem avtomatične izmenjave je vključena tudi Slovenija, kjer se znesek dodatno odmerjenega davka v zadnjih letih prav tako povečuje.

>> Negotova odločitev Sveta EU o vstopu Hrvaške v schengen
Evropska komisija na čelu z Jean-Claudom Junckerjem bo 16. oktobra prižgala zeleno luč za vstop Hrvaške v območje schengna, poročajo hrvaški mediji. A kot opozarjajo, potrdilo Evropske komisije, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za članstvo v schengnu, ne pomeni tudi konca poti, kot pričata tudi primera Bolgarije in Romunije.

>> Sredstva za žrtve spolnega nasilja v konfliktih
Evropska unija je ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN napovedala dva milijona evrov za Mednarodni sklad za pomoč žrtvam spolnega nasilja v konfliktih. Sredstva bodo namenjena za pomoč ženskam, žrtvam spolnega nasilja v vojni in konfliktih, da bi si lahko ponovno uredile življenje.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Zaposlovanje državljanov Republike Srbije
Sporazum med vladama obeh držav o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Republiki Sloveniji in Protokol o izvajanju sporazuma sta na podlagi Obvestila o začetku veljavnosti začela veljati 1. septembra. Sporazum določa pogoje in obseg zaposlovanja državljanov Republike Srbije v Sloveniji, pogoje in postopke za izdajo dovoljenja, ki omogoča zaposlitev, pravice in obveznosti delodajalcev in delavcev migrantov, spodbujanje integracijskih procesov za vključitev na trg dela in v družbo, način izmenjave informacij med zavodi za zaposlovanje, pogoje za ponovno vrnitev v državo zaposlitve in spremljanje ter nadzor nad izvajanjem sporazuma s strani pristojnih organov.

>> Soglasje za opravljanje pridobitne dejavnosti
21. septembra je začela veljati Uredba o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Argentinske republike o opravljanju pridobitne dejavnosti družinskih članov člana diplomatskih predstavništev in konzulatov, ki ureja postopek pridobitve soglasja za opravljanje pridobitne dejavnosti družinskega člana v državi sprejemnici, imuniteto družinskega člana pred sodno pristojnostjo v civilnih, upravnih in kazenskih zadevah ter določa davčni sistem, sistem socialne varnosti in način reševanja sporov.

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 57
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali uporabljate veljavno besedilo ZKP in njegov komentar?
Zakon o kazenskem postopku (ZKP), ki je bil sprejet leta 1994, ima že 41 vplivov na besedilo. Vse spremembe, dopolnitve ter razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO prečiščenem besedilu ZKP.

V časovni lestvici je tudi vseh 42 različic besedila, kot so je spreminjalo od prve objave zakona. Kako se je pa spreminjalo besedilo vsakega posameznega člena, lahko spremljate v primerjalniku členov, ki primerja in barvno označi razlike v besedilu pred in po spremembi (npr. primerjalnik 25. člena ZKP). Primerjate pa lahko tudi celotni besedili zakona ali pa besedili, ki vključujeta samo spremenjene člene.

Zakon je ob večini členov povezan s KOMENTARJEM ZKP ter z več kot 1.400 strokovnimi članki in več kot 11.240 judikati slovenskih sodišč (ustavno, vrhovno, višja, upravno). Vse te povezave so dodane tudi ob posameznih členih zakona, kjer je omogočeno tudi dodajanje opomb, in sicer lahko vsebino člena javno komentirate ali pa dodate le zaznamek za svojo uporabo.

Zagotovite si dostop do vseh vsebin portala IUS-INFO!

 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek prinaša vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2019 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.