c S

Iz interventnega zakona umaknili ukrepe ministrstva za delo

26.09.2019 07:05 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Koalicijski partnerji so na usklajevanju danes iz interventnega zakona umaknili tri predloge, ki se nanašajo na ministrstvo za delo, je povedala ministrica Ksenija Klampfer. Umaknjeni ukrepi se nanašajo na zajemanje premoženja, urno postavko pri osebni asistenci in varstveni dodatek, njihova vrednost pa je ocenjena na od 20 do 30 milijonov evrov.

Vlada je zaradi spremenjene gospodarske napovedi pripravila osnutek predloga zakona o ukrepih za uravnoteženje proračuna za 2020 in 2021, ki naj bi omejil nekatere izdatke, povezane tudi s socialnimi transferji. Na predlog ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Klampferjeve pa osnutka zakona prejšnji teden niso obravnavali na seji vlade skupaj s proračunskimi dokumenti, ampak nadaljujejo koalicijska usklajevanja.

"Umaknjeni ukrepi se nanašajo na zajem premoženja, ker ugotavljamo, da premoženja ne zajemajo po formuli, ki bi bila pravična. Nanašajo se tudi na urno postavko pri osebni asistenci, ker urna postavka vsebuje tudi tiste elemente organizacije dela, tudi za tiste izvajalce osebne asistence, ki teh stroškov v zvezi s strokovnimi vodji in organizacijo dela nimajo. Zaradi spremembe osnovnega zneska minimalnega dohodka se je porušilo tudi razmerje, kar se tiče varstvenega dodatka. To se umika, rešitve bomo poskušali iskati na drug način," je po današnjih koalicijskih usklajevanjih v izjavi za medije dejala Klampferjeva.

Po neuradnih podatkih naj bi koalicijski partnerji interventni zakon obravnavali v ponedeljek. O izredni uskladitvi pokojnin zaenkrat po besedah ministrice niso sprejeli sklepov.

Na osnutek interventnega zakona se je v petek odzval koordinator Levice Luka Mesec in ga označil za Zujf vlade Marjana Šarca. Kot je opozoril, osnutek zakona razblinja četrtkova zagotovila premierja Šarca in finančnega ministra Andreja Bertonclja o socialnem in razvojnem proračunu. Z interventnim zakonom bodo po njegovih besedah najbolj "udarili" po upravičencih do varstvenega dodatka, ki jih zakon definira kot "osebe, ki so trajno nezaposljive ali trajno nezmožne za delo ali so starejše od 63 let ženske oz. od 65 let moški". "Z drugimi besedami: 35 milijonov evrov bodo vzeli invalidom in revnim upokojencem," je poudaril.

V Levici tako umik predlogov, ki se nanašajo na ministrstvo za delo, pozdravljajo. "Upamo, da je zgodba z ukinitvijo varstvenega dodatka zaključena," je za medije povedal poslanec Levice Matej T. Vatovec. Spomnil pa je še na varčevanje pri dodatku za delovno aktivnost. "Pričakujemo, da bo tudi ta ukrep umaknjen z mize, da ne bo prišlo do potrditve tudi tega antisocialnega ukrepa. S tem lahko ocenjujemo, da se morda vlada približuje bolj socialnemu proračunu," je povedal.

Po besedah vodje poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča pa rezultat današnjega srečanja kaže, da "se bo ta koalicija težko uskladila pri kakršnem koli ukrepu, ki ni delitev proračunskega denarja". "Vsaka vlada, tudi ta, mora ugrizniti tudi v kakšno grenko jabolko. Imam občutek, da v koaliciji za to ni volje," je še povedal Zorčič.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je o sprejemanju interventnega zakona dodala, da iščejo "najboljše možne rešitve, ki bi kar najmanj prizadele ljudi".