c S

Sodišče EU razveljavilo odločitev Bruslja glede Starbucksa, zavrnilo pritožbo Fiata

24.09.2019 14:39 Luxembourg, 24. septembra (STA) - Sodišče EU je danes razveljavilo odločitev Evropske komisije iz leta 2015, da mora ameriška veriga kavarn Starbucks Nizozemski plačati 30 milijonov neporavnanih davčnih obveznosti. Po drugi strani je potrdilo podobno odločitev Bruslja glede italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiat, ki mora Luksemburgu plačati podoben znesek.

Odločitev Evropske komisije glede Starbucksa in Fiata sega v oktober 2015. Bruselj je takrat pozval obe podjetji, naj zaradi preveč ugodne davčne obravnave vrneta vsaka po približno 30 milijonov evrov - Starbucks Nizozemski, Fiat pa Luksemburgu.

Po pritožbah je danes sodišče v Luksemburgu odločitev glede Starbucksa razveljavilo, češ da komisija ni uspela dokazati, da bi podjetje prejelo nezakonito državno pomoč. "Komisija ni dokazala obstoja prednosti v korist Starbucksa," je zapisano v izjavi sodišče.

Nizozemska je že izrazila zadovoljstvo z razsodbo. "Odločitev dokazuje, da so nizozemske davčne oblasti obravnavale Starbucks kot katerokoli drugo podjetje in nič boljše ali drugače," je sporočil nizozemski državni sekretar za finance Menno Snel.

V današnji ločeni odločitvi je Sodišče EU po drugi strani potrdilo odločitev Bruslja iz leta 2015 glede Fiata. Luksemburška vlada je bila v odzivu zadržana. Sporočili so le, da bodo odločitev temeljito preučili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O primerih je odločilo Splošno sodišče EU, tako da je še mogoča pritožba na Sodišče EU, najvišjo sodno instanco unije.

Primera Starbucksa in Fiata sta bila sicer prva v okviru širše preiskave o posebnih davčnih ugodnostih, ki so jih bile v nekaterih državah deležne nekatere multinacionalke. "Davčna stališča, ki umetno znižujejo davčne obveznosti podjetij niso v skladu s pravili EU o državni pomoči," je takrat poudarila komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Današnji odločitvi sta bili precej težko pričakovani, ker bi lahko nakazali, kako bo sodišče odločilo v podobnem primeru ameriškega tehnološkega velikana Apple, kjer so v igri veliko višji zneski. Applu je namreč EU leta 2016 naložila plačilo 13 milijard evrov neplačanih davkov na Irskem.

Obravnava primera, t. i. epski sodni spopad, se je na sodišču začela pred tednom dni. Med EU in ZDA trenutno sicer vladajo napeti trgovinski odnosi. Ameriški predsednik Donald Trump Evropo obtožuje gonje proti ameriškim tehnološkim podjetjem.