c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Junij 2024, številka 25 / letnik XXII.
 
Constat ad salutem civium inventas esse leges.
Znano je, da so bili zakoni uvedeni (dobesedno: iznajdeni) zaradi blaginje ljudi.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Kaznovalna narava določil davčne zakonodaje v luči ustavnih odločitev in njihov vpliv na javnofinančne prihodke
Davčna zakonodaja je pogosto predmet presoje ustavnosti in zakonitosti. V odmevni odločbi št. U-I-113/17 je Ustavno sodišče 70-odstotno davčno stopnjo davka od nenapovedanih dohodkov opredelilo kot kaznovalne narave in ugotovilo, da ustavna kazenskoprocesna jamstva po 29. členu Ustave RS niso zagotovljena, ter določbo 68.a člena Zakona o davčnem postopku delno razveljavilo.Posledično so davčni zavezanci v ponovnih postopkih prejeli vrnjenih 17,5 milijona evrov. Glede na sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice pa se pojavi dvom o pravilnosti odločitve Ustavnega sodišča.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Sprejete spremembe Zakona o kazenskem postopku
Predlog novele Zakona o kazenskem postopku uresničuje predvsem odločbo Ustavnega sodišča iz julija lani. Sodišče je takrat odločilo, da so nekatere določbe zakona o pridobivanju prometnih in bančnih podatkov posameznika neskladne z Ustavo zaradi pretiranega posega v zasebnost.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Kdaj se glavna obravnava ne izvede?
Izvedba glavne obravnave je ustavna pravica, povezana z zagotovitvijo poštenega sodnega postopka in učinkovitega sodnega varstva. Neizvedba glavne obravnave je dopustna le na podlagi ustavno dopustnih in zakonsko predpisanih izjemnih razlogov, te pa mora sodišče v svoji sodbi tudi jasno in izrecno obrazložiti.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 49 - 51/2024
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Sodniške plače: neizvršitev odločbe Ustavnega sodišča in vprašanje stopnjevanja sankcij    

Prof. Dr. Dr. Klemen Jaklič
   
Ko smo o vprašanju ustavne (ne)skladnosti sodniških plač lani presojali, sem bil v razpravah med sodniki sam še najbolj nenaklonjen temu, da bi se Ustavno sodišče spuščalo na raven določanja ustavno skladnih standardov plač. Menil sem, da bi s tem Ustavno sodišče preveč poseglo v pristojnost vsakokratne politične oblasti, ki lahko, glede na številne raznolike okoliščine posamezne skupine zaposlenih v javnem sektorju, pa tudi glede na svojo lastno ekonomsko-socialno politično vizijo, ki jo zagovarja pred volivci, sama najbolje presodi in obrazloži, kateri skupini odmeriti določeno raven plač glede na plače vseh ostalih v javnem sektorju zaposlenih skupin.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na bodočo verzijo zakona:
 
 
1. september 2024 Zakon o izobraževanju odraslih (ZIO-1) 
 
1. september 2024 Zakon o osnovni šoli (ZOsn) 
 
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.