c S

Evropska zakonodaja proti nasilju nad ženskami tudi nad "na spolu utemeljeno spletno nasilje"

14.06.2024 07:35 Veljati je začela prva zakonodaja Evropske unije o preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini. Zakonodaja med drugim uvaja smernice za kazniva dejanja na spletu. Države jo morajo implementirati do 14. junija 2027.

Nasilje nad ženskami in v družini po ocenah prizadene vsako tretjo od 228 milijonov žensk v Uniji, sporočajo iz Bruslja.

Cilj direktive je zagotoviti temeljne pravice do enake obravnave in nediskriminacije med spoloma, in sicer s kriminalizacijo različnih oblik nasilja nad ženskami po vsej Evropski uniji, tudi na spletu, ter krepitvijo dostopa žrtev do pravnega varstva, zaščite in podpore.

Kaj bo prepovedano, sankcionirano

Nova pravila med drugim prepovedujejo in sankcionirajo pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke in najbolj razširjene oblike kibernetskega nasilja, kot je deljenje intimnih slik brez privolitve, vključno z globokimi ponaredki, ter kibernetskim zalezovanjem in nadlegovanjem.

V Bruslju so ob tem poudarili, da je spletno nasilje pojav, ki zahteva nujno obravnavo, saj se zelo hitro širi in ima zelo negativen vpliv. Nova pravila pa bodo pomagala žrtvam tega nasilja v državah članicah, v katerih tovrstnih dejanj še niso kriminalizirali.

Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je ob začetku veljave novih pravil poudarila, da je s tem v EU-ju prvič kriminalizirano na spolu utemeljeno spletno nasilje, kot je širjenje intimnih fotografij brez soglasja, vključno z globokimi ponaredki, ki so nočna mora za ženske.

>> Več: Evropska zakonodaja proti nasilju nad ženskami tudi nad "na spolu utemeljeno spletno nasilje"