c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
Avgust 2021, številka 33 / letnik XIX.
 
Quod semel sumpsit, fiscus numquam reddit.
Kar enkrat vzame, tega fiskus nikoli ne vrne
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Evropsko javno tožilstvo in vprašanja poštenosti postopka
Evropsko javno tožilstvo (EJT) je v zadnjem času postalo znano širši javnosti zaradi vprašanja izbire delegiranih evropskih tožilcev v Sloveniji. Primarni namen tega prispevka ni analiza omenjene problematike, temveč drugih pomembnih, a prezrtih pravnih vprašanj v zvezi z EJT in sodelovanja Slovenije pri tem, zlasti glede demokratičnega nadzora pri okrepljenem sodelovanju in sprejemanju aktov EJT, problematike sodnega pravnega sredstva in pravic obdolžencev v kazenskih postopkih, ki bodo potekali v Sloveniji na podlagi EJT (prilagoditev ZKP). Ta vprašanja si še zmeraj zaslužijo resno strokovno in širšo javno razpravo.



Bistveno nerešeno vprašanje je tudi možnost izstopa iz takšnega sodelovanja. Pogodbe EU z ničimer ne prepovedujejo, da kasneje izstopiš iz okrepljenega sodelovanja, oz. lahko se celo zgodi, da posamezna država ne bi izpolnjevala predvidenih pogojev za sodelovanje, če obstajajo (npr. samostojnost državnih tožilcev ali neodvisnost sodnikov v zvezi s postopki na podlagi 7. člena PEU).

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› IUS kolumna
› Pregled slovenske zakonodaje
› Novi zakoni
› Strokovni članki
› Izbrano iz sodne prakse
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Pregled vseh covidnih ukrepov
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Odločitev o začasni odredbi v zadevi (ne)imenovanja EDT
Upravno sodišče RS je s sklepom z dne 12. avgusta 2021 zavrnilo zahtevo tožnikov za izdajo začasne odredbe, ker tožnika nista izkazala potrebe po izdaji začasne odredbe, ki naj bi sicer bila v tem, da se z njo prepreči izvotlitev morebitnega uspeha s tožbo.
>> Izpolnjevanje PCT pogoja ni omejitev
Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je v torek pojasnil, da predvsem v gostinstvu in turizmu ter določenih storitvenih dejavnostih izpolnjevanje PCT pogoja ni omejitev. Ravno pogoj PCT omogoča nemoteno izvajanje teh dejavnosti, saj z njim varujemo zdravje zaposlenih in potrošnikov. Na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT) sofinanciranje skrajšanega delovnega časa zaposlenih v tem trenutku prav tako ni mogoče.
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Afganistan    

mag. Martin Jančar
   
Sedanje dogajanje v Afganistanu je dober prikaz pomena in vloge prava v vsaki družbi. Prizori, ki jih vidimo - množice, ki bežijo in iščejo pot iz kaosa, niso samo prizori bežanja pred neposredno nevarnostjo, ki bi grozila posameznikom, temveč predvsem pred negotovostjo, ki jo prinaša vojaška zmaga talibanov. Mogoče najbolj izrazit dokaz tej trditvi so, paradoksalno, prizori množičnega dvigovanja gotovine v bankah – ljudje se zavedajo, da prihaja obdobje, kjer ni več gotovosti, da bodo družbeni sistemi delovali, kot so do sedaj. Bolj prikrito verjetno poteka marsikaj, kar se pogosto ne opisuje, ker je tako moralno vprašljivo, da postavlja pod vprašaj mite o neki inherentni morali človeka.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe in dopolnitve Zakona o orožju (ZOro-1)
14. avgusta je začela veljati obsežna novela ZOro-1C, ki je kompromis med zahtevami evropske direktive o orožju, ki se prenaša v nacionalno zakonodajo, in predlogi športnih strelcev, lovcev in zbirateljev orožja. Novela med drugim ureja novo kategorizacijo orožja, nadzor nad izvozom, uvozom in tranzitom orožja, promet z orožjem ter novo legalizacijo nezakonitega orožja. Natančneje se opredeljuje prepoved nošenja, uporabe in prenašanja orožja, pogoje za hrambo orožja (predvsem odgovornih oseb pravnih oseb in podjetnikov) in zgornjo mejo števila kosov streliva, ki ga je dovoljeno zbirati. >> Več
>> Pregled veljavnih protikoronskih odlokov
Od 16. avgusta so v veljavi novi protikoronski odloki, ki bodo veljali do vključno 22. avgusta. Med drugim je znova uvedena uporaba zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah, širi se tudi krog dejavnosti, za katere bo nujno potrdilo PCT. Za zaposlene v devetih storitvenih dejavnostih, kjer je za opravljanje dela nujno izpolnjevanje pogoja PCT, veljavnost PCR in hitrega testa ostaja teden dni, vendar bo to veljalo samo do vključno 22. avgusta (6. člen novega odloka). >> Več
>> Odredba o načinu izvedbe cepljenja proti COVID-19
Od 14. avgusta je v veljavi odredba, sprejeta na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE), ki natančno določa način izvedbe cepljenja proti COVID-19, in sicer termine cepljenja, objavo urnika cepljenja, aktivno vabljenje upravičenih oseb in ravnanje pri kontraindikacijah pri cepljenju.
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 128 do 130
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
Valentina Franca, Anja Strojin Štampar, Polona Domadenik:
Raznolikost v organih upravljanja: pravni in ekonomski izzivi
 
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Prenehanje veljavnosti pogodbe v stečajnem postopku
V primeru, ko je stečajni dolžnik na podlagi sklenjene pogodbe sopogodbeniku dal aro ali je obveznost le delno izpolnil, nato pa ta pogodba med stečajnim postopkom na podlagi zakona ali razveznega pogoja preneha veljati, je stečajni upravitelj tisti, ki nosi odgovornost za pravočasno uveljavitev terjatve za vračilo danega. Če bi odložili začetek teka zastaralnega roka za kondikcijske terjatve zgolj zato, ker se stečajni upravitelj ni uspel seznaniti s kondikcijskimi terjatvami stečajnega dolžnika, bi nesorazmerno posegli v pravni položaj nasprotne pogodbene stranke.

 
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2021 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.