c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
November 2021, številka 47 / letnik XIX.
 
Nemo ex suo delicto mellorem suam conditionem facere potest.
Nihče ne more na temelju svojega delikta izboljšati svojega položaja.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Instituti Evropskega javnega tožilstva odpirajo številna vprašanja
Kritično, tudi z vidika neodvisnosti in odgovornosti Evropskega javnega tožilstva (EJT) do institucij EU ter do držav članic, so bili v razpravi na mednarodni konferenci izpostavljeni nekateri instituti, še posebej pomen in vloga stalnih senatov ter vloga nadzorujočega evropskega tožilca, transparentnost delovanja, uporaba jezika, vloga kazenskega prava držav članic pri definiranju kraja storitve kaznivega dejanja in vloga kazenskega sodnika, ki bo poleg nacionalnega kazenskega prava moral uporabiti tudi pravo EU.Z vidika pregona storilcev kaznivih dejanj iz pristojnosti EJT so bili izpostavljeni tudi primeri morebitnega oviranja kazenske preiskave, če bo pri preiskavi udeležena država članica, ki v okrepljenem sodelovanju v zvezi z ustanovitvijo EJT ne sodeluje. S statusnega in organizacijskega vidika je bila izpostavljena hibridna narava EJT, katerega delovanje je odvisno od držav članic, in nemožnost dostopa do informatizirane baze podatkov EJT za osebje na decentralizirani ravni, saj se po Uredbi 2017/1939/EU ne šteje za osebje EJT.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› IUS kolumna
› Strokovni članki
› Izbrano iz sodne prakse
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Pregled vseh covidnih ukrepov
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Sprejeta novela KZ-1I
Državni zbor je v petek sprejel obsežne spremembe in dopolnitve Kazenskega zakonika, ki v slovensko kazensko materialno pravo prenašajo ureditve številnih direktiv EU ter konvencij Sveta Evrope in OZN. Novela med drugim določa pomembne nove inkriminacije na področjih trgovine z deli človeškega telesa in ponarejenih zdravil, na področju goljufij s finančnimi sredstvi, negotovinskimi plačilnimi sredstvi in finančnimi instrumenti.
>> Spremembe ZDT-1 glede imenovanj evropskih delegiranih tožilcev
Ministrstvo za pravosodje je pripravilo predlog novele Zakona o državnem tožilstvu, ki poenostavlja postopek izbire liste kandidatov za imenovanje evropskega tožilca. Hkrati daje večjo vlogo ministru za pravosodje, ki se mu podeljuje možnost, da lahko predlaga tudi kandidate, ki se niso prijavili na razpis, če ustrezajo pogojem. V prehodnih določbah novele ministrstvo predlaga začasno ureditev že imenovanih delegiranih tožilcev do imenovanja evropskega delegiranega tožilca v skladu z določbami novele.
>> Katere ukrepe predvideva predlog PKP10?
Vlada je pripravila predlog Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic Covid-19, s katerim naj bi omilili in odpravili posledice nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva, gospodarstva in socialnega varstva. Med ukrepi so tudi izredni dodatek za najranljivejše, delna povrnitev izgubljenega dohodka za samozaposlene, povrnitev stroškov delodajalcem za nakup hitrih testov in podaljšanje veljavnosti turističnih bonov. S sprejemom se mudi, saj naj bi bili novi dodatki izplačani še letos, predvideno je tudi podaljšanje nekaterih ukrepov, ki se sicer letos iztekajo.
 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah
Odlok, ki velja od 19. novembra, določa začasne ukrepe za zavarovanje položaja strank in omogočanje odločanja organov v upravnih zadevah ter organe, na katere se nanašajo začasni ukrepi. Odlok med drugim omogoča vlaganje elektronskih vlog brez varnega elektronskega podpisa in omejuje možnost vlaganja (pisnih in ustnih) vlog pri organih, razen vlog, ki jih po področnih (materialnih) zakonih ni mogoče vložiti drugače kot pri organu. Odlok bo veljal tri mesece. >> Več
>> Spremembe Pravilnika o izvajanju mikrobioloških preiskav na virus SARS-CoV-2
Spremembe omogočajo hitrejši dostop do PCR-testa, s katerim se potrjuje okužba s koronavirusom. Po novem so tako do odvzema brisa za PCR-test brez napotitve upravičeni tudi pacienti, ki predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje, in pacienti, ki izkažejo pozitiven rezultat testa HAG, opravljenega pri zasebnem izvajalcu. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 180 do 183
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Pravna zmeda ob nepravem trenutku    

dr. Marko Novak
   
Ciljam na številne »nesporazume« v vsakdanjem življenju, ko npr. varnostnik za vstop v nek javni objekt od obiskovalca zahteva nošenje maske in predložitev pogoja PCT, ta pa zatrdi, da je to neustavno ali nezakonito. Saj je o tem slišal na radiu ali televiziji, ko je denimo Ustavno sodišče ugotovilo neustavnost ZNB oziroma ustavnost oziroma nezakonitost vladnih epidemioloških odlokov. Pa se tudi širi glas, da je policija prenehala kaznovati tiste, ki ne nosijo mask, kjer bi jih morali, saj da je Vrhovno sodišče odločilo, da je to nezakonito, ker odloki za to nimajo podlage v zakonu. Najdemo denimo tudi županjo (ne kogarkoli!), ki svetuje osnovnih šolam v občini, naj ne upoštevajo vladnih epidemioloških ukrepov, saj da so ti tako ali tako neustavni oziroma nezakoniti.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Dedovanje zaščitene kmetije
Vrhovno državno tožilstvo je v postopku za varstvo zakonitosti zastavilo vprašanje, ali lahko sodišče, mimo ugotavljanja okoliščin iz drugega odstavka 14. člena in prvega odstavka 15. člena ZDKG, razglasi za prevzemnika kmetije dediča, ki se za prevzem zavzema, vendar pa v postopku jasno navede in izpove, da je prevzem pod pogoji sodne cenitve zanj preveliko breme in da tudi gospodarska zmožnost zaščitene kmetije tega ne omogoča.

 
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2021 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.