c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
Julij 2021, številka 26 / letnik XIX.
 
Sublato principali tolluntur accessoria.
Ko odpade glavna (pravica) se končajo stranske.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Pojasnilna dolžnost zdravnika v sodni praksi
Pacientu nastane škoda, ko zdravnik ne ravna v skladu s standardi, ki jih nalaga strokovna doktrina. Gre za kršitev pogodbenega razmerja, odgovornost zdravnika pa se presoja na temelju poslovne odškodninske odgovornosti.



Razmerje med zdravstvenim zavodom oziroma zdravnikom in pacientom je torej načeloma pogodbene narave, razen ko pacient ni zmožen sprejeti odločitve o posegu, zdravnik pa mora opraviti nujen poseg. Zdravnikova odgovornost bo takrat temeljila na neposlovni odškodninski odgovornosti.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› Izbrano iz sodne prakse
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Pregled vseh covidnih ukrepov
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Ureditev ZKP po avtentični razlagi o instrukcijskem roku glede hrambe dokazov po prisluhih neustavna
Ustavno sodišče je v oceni ustavnosti določb Zakona o kazenskem postopku, ki napotujeta k uničenju izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov, če v dveh letih od njihove izvedbe ne pride do kazenskega pregona, odločilo, da sta bili določbi, kot ju je razlagala avtentična razlaga DZ, v neskladju z ustavo. Razveljavilo je tudi del poslovnika DZ.
 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Novela kazenskega zakonika
Od 30.6. je v veljavi novela Kazenskega zakonika (KZ-1), ki prinaša spremembe v poglavju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na način, da za obstoj kaznivega dejanja posilstva ni več nujno, da je storilec uporabil silo.
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 100 do 103
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Odškodninska odgovornost države
Škoda je posledica več dejavnikov, ki delujejo istočasno, ali pa v časovnem zaporedju - in ki imajo tudi različen pomen in različno težo oziroma različno stopnjo usodnosti (vpliva) glede nastanka škodne posledice. Nekateri dejavniki so neposredni, odločilni, drugi so po svoji dejanski naravi samo okoliščine, ki ustvarjajo ugodne razmere za škodljivo delovanje neposrednih (glavnih, odločilnih) vzrokov.

 
 
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Treba se je imeti fino, pravijo, predvsem pa zaupati cepivom in biti cepljeno solidaren – morda imajo prav    

dr. Andraž Teršek
   
In smo notri: med cepljenimi. Cepljeni - oni so ok. Necepljeni niso ok. Mi smo ok, če smo cepljeni. Oni drugi, ki so DRUGI, niso ok, z njimi ni ok. So DRUGI, ki niso ok. S cepljenimi gremo na morje, na koncert in v restavracijo, z necepljenimi ne gremo. Zakaj ne? Tega ne vemo, a naj velja, da to vemo, predvsem pa, da se s tem ne ukvarjamo. Zakaj bi se? Naj velja, da tega ne vem. S cepljenimi se družimo zasebno, romantično in intimno, z necepljenimi se ne. Cepljene obiščemo in jih povabimo na obisk, necepljenih ne.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2021 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.