c S

Evropski parlament z resolucijo za zagotovitev pravice do splava

28.06.2021 04:41 Bruselj, 25. junija (STA) - Evropski parlament je v četrtek izglasoval resolucijo, v kateri je reproduktivne pravice žensk razglasil za človekove pravice. Parlament z odločitvijo med drugim poziva države članice Evropske unije, da ženskam zagotovijo dostop do varne in legalne prekinitve nosečnosti.

"Danes je Evropski parlament stopil na stran žensk in s tem pokazal vladam, ki poskušajo omejiti njihove pravice, da tega ne bomo več dopuščali," so dejali predstavniki stranke, ki so podpirali nezavezujočo resolucijo.

Resolucija je bila sprejeta s 378 glasovi za, 255 glasovi proti, 42 poslancev pa je bilo vzdržanih. Resolucija za države članice sicer ni pravno zavezujoča, vendar jih vseeno spodbuja, da na področju ukrepajo.

Evropski poslanci so izrazili mnenje, da so v številnih državah članicah EU še vedno prisotni zakoni, ki narekujejo, da je splav lahko opravljen le pod zelo strogo določenimi pogoji in zato omejujejo dostop do umetne prekinitve nosečnosti. Omejitve silijo ženske, da iščejo druge, manj varne načine prekinitve nosečnosti ali nosečnosti ne prekinejo, kljub temu da si to želijo, kar krši človekove pravice, so sporočili iz politične skupine socialdemokratov (S&D), ki je bila predlagateljica resolucije.

Resolucija se prav tako zavzema za odstranitev davka na dodano vrednost na menstrualne izdelke in olajšanje dostopa do storitev za reproduktivnega zdravja žensk.

"S tem glasovanjem v EU vstopamo v novo obdobje, saj je eno izmed prvih, ki se odločno upre agresivni ideologiji, ki poskuša že nekaj let omejiti pravice žensk v Evropi," je dejal hrvaški član Evropskega parlamenta Predrag Matić (S&D), ki je bil glavni predlagatelj resolucije.

Evropska škofovska konferenca je resolucijo kritizirala že pred njenim sprejemom, saj po njihovem mnenju ponuja zelo enostransko perspektivo do splava.