c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
Januar 2020, številka 02 / letnik XVIII.
 
Statur praesumptioni donec contra probetur.
Pri (pravni) domnevi je treba vztrajati, dokler se ne dokaže nasprotno.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Pregon kriminala ne more vztrajati pri načinu dela izpred 50 let
Pregon kriminala bi se moral hitreje prilagajati globalizaciji in razvoju novih tehnologij, je prepričan Darko Muženič, ki je pred nekaj meseci prevzel vodenje NPU. Storilci kaznivih dejanj namreč za svoje posle izkoriščajo poleg globalizacije tudi nove tehnologije. Uporabljajo virtualne valute, najnaprednejše telefone in drugo tehnologijo, drogo po morju prevažajo celo s podmornicami. Vedno so v koraku s tehnološkim napredkom, da bi prikrili svoje delovanje, zato meni, da tudi sistem nadzora in pregona ne more vztrajati pri načinu dela izpred 50 let. Med prioritetne usmeritve NPU pričakovano umešča tudi preprečevanje pranja denarja in spremljanje javnih investicijskih projektov. Dotaknil se je dolgotrajnosti preiskovalnih in sodnih postopkov v Sloveniji in se vprašal, ali je kazenska sankcija sploh še učinkovita, če do obsodbe pride več let po odkritju kaznivega dejanja.

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› IUS kolumna
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› Novi zakoni
› Evropska unija
› Strokovni članki
› IUS-INFO čistopisi
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Sodnik kot korektor tožilčevih postopkovnih napak?
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Dovolj je bilo    

Jan Zobec
   
Pred vami je, drage bralke in dragi bralci, moja zadnja kolumna. Spodobi se, da se od vas poslovim in se zahvalim za pozornost, ki ste jo namenili mojim tekstom. Prav je tudi, da povem, zakaj odhajam. Najprej, da ne bo pomote, ne poslavljam se zato, ker bi se stanje v slovenskem sodstvu v kakorkoli izboljšalo. Ne, ni se. Nasprotno. Slabša se. O tem ne govori samo potuha in zaščita, ki jo daje Sodni svet vodstveni strukturi in njenim rabotam, ko na primer odreče varstvo sodnikove neodvisnosti, češ da sistematično nadlegovanje in mobing, ki ju vodstvena struktura uprizarja nad sodnikom, ki opozarja na odklone, disfunkcionalnosti in kršitve človekovih pravic v slovenskem pravosodju, in ki se kot vrh ledene gore razodevajo v primerih Novič, Kangler, Patria, v zadevah Vrhovnega sodišča št. I Ips 32088/2011 (razkritje telefonske justice) in št. I Ips 65803/2012 (sodniško-aktivističen in protiustaven vpis »sovražnega govora« v KZ), ni poseganje v sodnikovo neodvisnost ter da se varuha sodnikove neodvisnosti to ne tiče.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Nova tožba zoper Slovenijo na ESČP
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v obravnavo sprejelo tožbo dveh slovenskih volivcev invalidov zoper državo zaradi nedostopnosti volišč in glasovanja. Zaradi istega razloga Društvo za pravice invalidov Slovenije od države terja 54 milijonov evrov odškodnine.

>> Posvetovanja o kandidatih za sodnika na Splošnem sodišču EU
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj začel dvodnevna posvetovanja s predstavniki poslanskih skupin glede kandidatov za mesti sodnika na Splošnem sodišču EU v Luxembourgu. Na ponovljena razpisa se je skupaj prijavilo 8 kandidatov, predsednik pa mora zdaj izbrati, koga bo poslal v potrditev DZ. Težave se nakazujejo glede pravosodnega izpita.

>> O položaju sodstva in sodnikov
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič se je srečal s predsednikom DZ in predsednikom vlade. Namen srečanja je bil med drugim iskanje skupnih poti za še učinkovitejše delovanje sodstva in razreševanje vprašanj, ki zadevajo položaj sodstva in sodnikov v naši državi. Florjančič je sogovornika opozoril na vprašanje položaja sodnikov kot nosilcev sodne oblasti in spomnil na nedavni poziv Slovenskega sodniškega društva k takojšnji odpravi plačnih nesorazmerij, ki ga je s podpisi podprlo 700 od skupno približno 940 slovenskih sodnikov.

>> Ustavno sodišče pritrdilo vrhovnemu glede odškodnine SDS
Ustavno sodišče je zavrnilo ustavno pritožbo časopisne hiše Delo zoper sodbo vrhovnega sodišča v delu, v katerem ji je bilo naloženo plačilo odškodnine v višini 10.000 evrov zaradi okrnitve ugleda stranke SDS. Vrhovno sodišče je odškodnino SDS prisodilo zaradi objave članka, povezanega z zadevo Patria.

>> Razveljavitvi sodbe Rupniku lahko sledi le ustavitev postopka
Edino, kar lahko sledi razveljavitvi sodbe generalu Leonu Rupniku, je ustavitev postopka zoper že 74 let pokojnega domobranskega generala. Rupnika tako ne bo mogoče obravnavati kot krivega očitanih dejanj, je ocenil Miha Hafner z ljubljanske pravne fakultete, ki pa dodaja, da s tem ne bo rehabilitiran. Tožilstvo sodbo še preučuje.

>> Primer zdravnika Miloševića zastaral
Sodba Okrožnega sodišča v Ljubljani iz junija lani zoper zdravnika Zorana Miloševića in soobtoženo Irmo Košutar Gašparić iz podjetja Animus ni dočakala pravnomočnosti. Višje sodišče je namreč po pritožbi na prvostopenjsko sodbo izreklo zavrnilno sodbo, ker je zadeva vmes zastarala, je pojasnil tožilec Iztok Krumpak.

>> Casiraghi terja skoraj milijon evrov zaradi neupravičenega zapora
Na koprskem sodišču se je sklenil dokazni postopek v tožbi Stephena Casiraghija, ki od države terja slab milijon evrov zaradi skupno 185 dni neupravičenega zapora med letoma 2016 in 2017. Kot je pojasnila odvetnica Cyndi Ovsec, višina odškodnine izhaja tudi iz strogega zapornega režima in kršitev človekovih pravic, ki jih je bil Casiraghi deležen.

>> Vodilni v Novi KBM ne priznavajo krivde
Na mariborskem sodišču so včeraj izpeljali štiri od skupaj 11 predobravnavnih narokov zoper nekdanje vodilne v Novi KBM, med drugim nekdanjega prvega moža banke Matjaža Kovačiča in druge vpletene v domnevno sporne posle s hrvaškimi nepremičninami. Štirje takratni uslužbenci banke so krivdo zavrnili, direktorja njihove hrvaške družbe pa ni bilo.

>> NLB umaknila odškodninski tožbi zoper nekdanje vodilne
NLB je umaknila odškodninski tožbi, ki ju je vložila zoper nekdanje uprave. S tem se je odpovedala skoraj 11 milijonov evrov vrednima tožbama. V banki so dejali, da se postopki na sodišču vlečejo predolgo in da so stroški previsoki.

>> Obdavčitev avtomobilov po novem glede na okoljsko prijaznost
Na ministrstvu za finance so pripravili predlog novega zakona o davku na motorna vozila, po katerem se ta davek ne bo več obračunaval od nabavne cene vozila, pač pa bo pri njegovi odmeri odločilna okoljska komponenta. Novost naj bi bila uveljavljena 1. januarja 2021, do letošnjega 14. februarja pa je mogoče posredovati pripombe.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> V veljavi novosti na področju preprečevanja pranja denarja
11. januarja so začele veljati spremembe in dopolnitve > Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1), ki naj bi odpravile pomisleke Evropske komisije v zvezi z ustreznostjo prenosa četrte evropske direktive (Direktiva (EU)2015/849) v slovenski pravni red, in sicer z bolj jasno določitvijo nekaterih pojmov, zavezancev in obveznosti izvajanja ukrepov. Novela tudi omogoča odreditev prepovedi opravljanja dejavnosti zavezancu v primeru storitve kaznivih dejanj, vezanih na področje preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma (primerjalnik 139. člena) ter dopolnjuje izjeme v zvezi z razkritjem podatkov o kršitelju v primeru, če bi objava informacij o identiteti kršitelja ogrozila stabilnost finančnih trgov (primerjalnik 162. člena).

>> Dopolnitev ZDR-1 že velja
11. januarja je začela veljati tudi dopolnitev > Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki določa pravico delavcev do plačane odsotnosti z dela za spremstvo otroka, učenca prvega razreda, v šolo na prvi šolski dan (165. člen - primerjalnik besedila).

>> Registracija ladijskih potnikov
25. januarja bo začel veljati novi Pravilnik o registraciji oseb na potniških ladjah, ki v skladu z Direktivo Sveta 98/41/ES o registraciji oseb, ki potujejo s potniškimi ladjami, ki plujejo v pristanišča držav članic Skupnosti ali iz njih določa način vodenja in tehnične zahteve sporočanja podatkov o osebah na potniških ladjah za povečanje varnosti, učinkovitejše iskanje in reševanje potnikov in posadk na potniških ladjah ter za odpravljanje posledic nesreč.

>> Zamudne obresti nespremenjene
Predpisana obrestna mera zamudnih obresti velja za šestmesečno obdobje, ki se je začelo 1. januarja in znaša 8 odstotkov, kar je enako kot v prejšnjem šestmesečnem obdobju, ki se je začelo 1. julija 2019. Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti je v 2. členu Zakona o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (ZPOMZO-1) določena kot vodilna obrestna mera Evropske centralne banke, povečana za 8 odstotnih točk.

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 2
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na bodočo verzijo zakona:
 
 
1. januar 2021 Zakon o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe Republike Slovenije v kulturi (ZZSDNPK) 
 
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, lahko uporabite storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping
 
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

EVROPSKA UNIJA

     
 
>> Komisija za začasno odredbo glede poljske pravosodne reforme
Evropska komisija je v sporu s Poljsko glede pravosodne reforme podala zahtevo na Sodišču EU, da z začasno odredbo ustavi delo disciplinske komisije na vrhovnem sodišču, je v Strasbourgu sporočil evropski komisar za vladavino prava Didier Reynders. V Varšavi so se že odzvali, da gre za zadevo, ki je v pristojnosti članic, ne pa EU.

>> Pravila za bolj pregledno spletno nakupovanje
Veljati je začela nova evropska direktiva 2019/2161, ki bo kot del novega dogovora za potrošnike izboljšala varstvo potrošnikov v EU. Cilj nove zakonodaje je, da se ob upoštevanju digitalnega razvoja zagotovi boljše izvajanje in posodobitev sedanjih pravil. Nova pravila bodo med drugim zagotovila večjo preglednost spletnih tržnic. Po novem bo bolj jasno, ali proizvode prodaja trgovec ali fizična oseba, prav tako pa bo prepovedana predložitev lažnih znižanj cen. Spletne strani za primerjavo cen bodo poleg tega potrošnike morale obveščati o razvrstitvenih merilih. Z novimi pravili bo zagotovljena tudi odškodnina oškodovanim zaradi nepoštenih poslovnih praks, naložene pa bodo tudi kazni za primere množičnega oškodovanja, ki bi prizadelo potrošnike po vsej EU. Države članice morajo do 28. maja 2022 direktivo prenesti v nacionalno zakonodajo.

>> Strožja pravila glede izpustov novih avtomobilov
1. januarja je začela veljati nova Uredba (EU) 2019/631 o določitvi standardov emisijskih vrednosti CO2 za nova osebna in kombinirana vozila, ki prinaša strožje cilje za proizvajalce. Do leta 2025 bodo morale biti povprečne emisije ogljikovega dioksida za vsa nova osebna in kombinirana vozila, ki se prodajo v EU, za 15 % nižje kot v letu 2021, do leta 2030 pa bo treba doseči 37,5-odstotno zmanjšanje za avtomobile in 31-odstotno za kombinirana vozila. Uredba vključuje tudi mehanizem za spodbujanje uvajanja brezemisijskih in nizkoemisijskih vozil na tehnološko nevtralen način. 5. januarja pa je začela veljati Uredba (EU) 2019/2144 o splošni varnosti vozil, ki določa, da bodo morali biti od julija 2022 vsi novi modeli vozil na evropskem trgu opremljeni z naprednimi varnostnimi elementi, kot so sistemi za opozarjanje na zaspanost in nepozornost voznika, sistemi za ohranjanje voznega pasu in sistemi za zmanjšanje mrtvih kotov pri tovornjakih in avtobusih.

>> Oblikovanje močne socialne Evrope za pravičen prehod
Evropska komisija je v torek predstavila sporočilo o oblikovanju močne socialne Evrope za pravičen prehod, ki opisuje, kako bo socialna politika pripomogla k reševanju izzivov in izkoriščanju priložnosti današnjega časa. Objava temelji na evropskem stebru socialnih pravic, ki so bistvenega pomena za pravične in dobro delujoče trge dela ter sisteme socialnega varstva v Evropi 21. stoletja. Od pravice do poštene plače do pravice do zdravstvenega varstva, od vseživljenjskega učenja, boljšega usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja ter enakosti spolov do minimalnega dohodka - EU se z evropskim stebrom socialnih pravic zavzema za pravice državljanov v hitro spreminjajočem se svetu.

>> Znan predlog razdelitve iz sklada za pravičen prehod
Evropska komisija je včeraj članicam EU predstavila predlog razdelitve 7,5 milijarde evrov svežega denarja za sklad za pravičen prehod v brezogljično družbo. Za Slovenijo naj bi po neuradnih informacijah predvidela 92 milijonov evrov. Največ, dve milijardi sta predvideni za Poljsko, sledi Nemčija z 877 milijoni evrov. Evropski parlament pa je včeraj podprl zeleni dogovor, ki ga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila na decembrskem plenarnem zasedanju.

>> Plenković deležen kritik zaradi ravnanja policije z migranti
Hrvaški premier Andrej Plenković je v torek ob predstavitvi prioritet hrvaškega predsedovanja Svetu EU v Evropskem parlamentu izpostavil večletni proračun EU, brexit in širitev unije. Evropski poslanci so mu poleg pohval namenili tudi nekaj kritik, predvsem zaradi nasilnega ravnanja hrvaške policije z migranti na meji z BiH.

>> Enotni spletni register zaščitenih proizvodov
Evropska komisija je vzpostavila enotni spletni register "eAmbrosia", kjer so zbrana vsa poimenovanja, zaščitena z geografskimi označbami - zaščitena označba porekla (ZOP) in zaščitena geografska označba (ZGO) - ter z oznako zajamčenih tradicionalnih posebnosti (ZTP). Geografske označbe pravno varujejo več kot 3.300 imen proizvodov in spodbujajo edinstvene lastnosti teh specialnih proizvodov in tradicionalno znanje njihovih proizvajalcev. V registru eAmbrosia najdemo zaščitene evropske proizvode, kot sta šampanjec in feta, med slovenskimi pa so na primer slovenski med, kranjska klobasa, prekmurska gibanica, cviček in mnogi drugi.

 
 
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Poznate vse uporabnosti IUS-INFO dokumentov?
Zakon o lokalni samoupravi (ZLS) je doživel že 39 vplivov na besedilo in vse te spremembe, dopolnitve ter razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO prečiščenem besedilu ZLS.

V časovni lestvici je tudi vseh 40 različic besedila, kot se je spreminjalo od prve objave zakona. Kako se je pa spreminjalo besedilo vsakega posameznega člena, lahko spremljate v primerjalniku členov, ki primerja in barvno označi razlike v besedilu pred in po spremembi (npr. primerjava besedila 29. člena ZLS o pristojnosti občinskega sveta). Primerjate pa lahko tudi celotni različici besedil ali pa besedili, ki vključujeta samo spremenjene člene.

ZLS je povezan tudi z več kot 275 strokovnimi članki, s 440 judikati slovenskih sodišč (ustavno, vrhovno, višja, upravno) in osmimi odločitvami Državne revizijske komisije. Vse te povezave so dodane tudi ob posameznih členih, na katere se vsebinsko navezujejo.

Ob vsakem členu je tudi možnost dodajanja opomb, in sicer lahko vsebino člena javno komentirate ali pa dodate le zaznamek za svojo uporabo.

>> Zagotovite si dostop do vseh vsebin portala IUS-INFO!

 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek prinaša vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2020 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.