c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
April 2023, številka 14 / letnik XXI.
 
Eventus varios res nova semper habet.
Novost ima vedno različne izide (tj. učinke oziroma posledice).
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Akt o kibernetski odpornosti je slaba novica za odprtokodni ekosistem
Diskusije o nevarnosti družbenih omrežij so ponovno popularizirale frazo iz 70-ih "Če je nekaj zastonj, si produkt ti", ki je najbrž še kako resnična za množico aplikacij in spletnih storitev, ki jih dnevno uporabljamo.



Vendar pozabljamo, da internet ni bil zmeraj zgolj platforma za trgovanje z uporabniškimi podatki, ampak globalno omrežje za izmenjavo informacij, zasnovano na načelih prostega dostopa in participacije. Infrastrukturo interneta je zagotavljala množica sodelujočih deležnikov - posameznikov, univerz, podjetij, vladnih in nevladnih organizacij -, in ne le peščica tehnoloških gigantov.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o tujcih
Državni svet je na torkovi izredni seji izglasoval odložilni veto na novelo > Zakona o tujcih. Novelo bo ob ponovnem glasovanju v DZ-ju tako moralo podpreti najmanj 46 poslank in poslancev. Pred tednom dni jih je za novelo glasovalo 45, proti pa 31. >> Več
>> Veljati je začela novela Zakona o javnem naročanju
2. aprila je začela veljati novela > Zakona o javnem naročanju. Ta med drugim poenostavlja in skrajšuje čas za preverjanje razlogov za izključitev ponudnikov iz postopkov javnega naročanja, vključno s hitrejšim in enostavnejšim pridobivanjem potrdil o nekaznovanosti, zakon pa vsebuje tudi nekaj drugih ukrepov za dvig konkurenčnosti na področju javnega naročanja.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Preklic pogojne obsodbe
Preklic pogojne obsodbe z varstvenim nadzorstvom je omejen z mejo preizkusne dobe. V skladu z 62. členom > Kazenskega zakonika (KZ-1) je preklic pogojne obsodbe mogoč tekom preizkusne dobe, v določenih primerih pa tudi po poteku preizkusne dobe. Slednje je med drugim možno, če obsojenec v danem roku ne izpolni obveznosti iz tretjega odstavka 57. člena KZ-1, med katerimi so tudi "druge, v kazenskopravnih določbah predvidene obveznosti". Neupoštevanje navodila, določenega v okviru pogojne obsodbe z varstvenim nadzorstvom, pa ni mogoče šteti kot obveznost iz tretjega odstavka 57. člena KZ-1.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)
V Uradnem listu je bil objavljen novi Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1). Cilj zakona je celovita obravnava položaja napotenih delavcev pri opravljanju čezmejnih storitev, ki jih za svoje naročnike v drugih državah članicah EU zagotavljajo slovenska podjetja in samostojne osebe, nosilci gospodarske dejavnosti. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 38 - 41
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      O prigodah, nezgodah ter omejitvah pravnega pisanja    

dr. Sabina Zgaga Markelj
   
V nekem obdobju sem naletela tudi na vsiljevanje statistične metode v pravno znanost. Moji članki so bili preveč pravniški. Priznavam, da niso zabavni ali kratkočasni. Glede na temo mojega pisanja pa niti ne more biti presenetljivo, da so pravniški, če po SSKJ »pravniški« pomeni »nanašajoč se na pravnike«. Kar tukaj bode v oči, je prislov »preveč«, kar naj bi se nanašalo na odsotnost statistične metode. V tem trenutku se verjetno vsi pravniki nasmihamo, spominjajoč se reka iz časa študija, da smo šli študirat pravo, ker ne obvladamo matematike.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.