c S

Zdravstvo, pokojnine, davki, plačni sistem – osnutek nacionalnega programa napoveduje vrsto reform

05.04.2023 12:28 Osnutek nacionalnega reformnega programa napoveduje reforme med drugim na področjih pokojnin, zdravstva, stanovanj, plač v javnem sektorju, izobraževanja, digitalizacije in davkov. Osnutek bo v petek obravnaval ESS, prihodnji teden pa še vlada.

Struktura osnutka nacionalnega reformnega programa, ki ga mora država skupaj s programom stabilnosti do konca meseca poslati v Bruselj, sledi razdelitvi prednostnih nalog EU-ja za letos, kot jih je novembra lani postavila Evropska komisija – na vključujočo rast, produktivnost, trajnostno rast in zeleni prehod ter zagotavljanje makroekonomske in fiskalne stabilnosti.

Največ področij zajema poglavje vključujoče rasti. Tu je npr. za trg dela napovedana sprememba zakona o delovnih razmerjih, ki naj bi med drugim vključevala dopolnitev ureditve dela na domu ter prenos evropskih smernic o delovnih razmerah ter o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev. Za zagotovitev visoko usposobljene delovne sile sta predvidena zakona o razvojnih delovnih mestih ter zakon o privlačnosti Slovenije za zaposlovanje svetovnih talentov.

Napovedani sta javna razprava in razprava s socialnimi partnerji o pokojninski reformi. Pri oblikovanju predloga bodo upoštevana izhodišča, ki so bila usklajena med socialnimi partnerji in vlado ter potrjena na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) leta 2017, napovedujejo.


>> Več: Zdravstvo, pokojnine, davki, plačni sistem – osnutek nacionalnega programa napoveduje vrsto reform