c S

Sindikat vojakov: Sodišče že drugemu pripadniku SV priznalo plačilo ur za pripravljenost za redno delo

05.04.2023 17:12 Sindikat vojakov Slovenije je sporočil, da je sodišče že drugemu članu sindikata prisodilo izplačilo razlike do 100 odstotkov plačila ur pripravljenosti za redno delo.

Opozorili so tudi na velik obseg opravljenih mesečnih ur, na ministrstvu za obrambo pa pojasnjujejo, da v povprečju mesečna delovna obveznost pripadnika ne presega 200 ur.

Sodišče ni upoštevalo trditve ministrstva za obrambo, da je praktično vsaka dejavnost, ki jo izvaja vojaška oseba v Sloveniji, izjema od uporabe evropske direktive. "Predvsem zato, ker so izjeme iz uporabe direktive pomembne za zagotavljanje dolžnega počitka, ne pa za plačilo. To mora biti za čas, prebit v službi, v višini 100 odstotkov urne postavke in ne zgolj dodatek v višini 50 odstotkov," sporočajo iz Sindikata vojakov Slovenije (SVS).

"Tudi za čas pripravljenosti pri varovanju državne meje so sodbe za pripadnike Slovenske vojske (SV) že dobljene," so sporočili. Dodali so, da sodišča torej sodijo v dobro pripadnikov SV za pripravljenost na delovnem mestu, na straži, za redno delo in pri varovanju državne meje. Zato pripadnikom predlagajo, naj vložijo tožbo in se tako pridružijo 1700 pripadnikom, saj jim terjatev lahko zastara.

Sindikat sicer opozarja tudi na druge domnevne kršitve. Tako je v četrtek na ministra za delo Luko Mesca in v. d. glavnega inšpektorja za delo Luko Lukića naslovil zahtevo za ukrepanje, saj vojaki v povprečju v zadnjih petih letih mesečno opravljajo 246 ur dela. Pričakujejo, da bosta ministrstvo in inšpektorat ukrepala tudi s kazenskimi ovadbami. Na inšpektoratu so prav tako v četrtek pojasnili, da postopek poteka.


>> Več: Sindikat vojakov: Sodišče že drugemu pripadniku SV priznalo plačilo ur za pripravljenost za redno delo