c S

Veljati je začela novela Zakona o javnem naročanju

03.04.2023 16:34

Z današnjim dnem je začela veljati novela Zakona o javnem naročanju. Ta med drugim poenostavlja in skrajšuje čas za preverjanje razlogov za izključitev ponudnikov iz postopkov javnega naročanja, vključno s hitrejšim in enostavnejšim pridobivanjem potrdil o nekaznovanosti, zakon pa vsebuje tudi nekaj drugih ukrepov za dvig konkurenčnosti na področju javnega naročanja.

Ključni razlog za pripravo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o javnem naročanju (ZJN-3D), ki jo je Državni zbor sprejel 21. februarja 2023, je bil implementacija odločitve Ustavnega sodišča, ki se nanaša na razloge za izključitev in popravni mehanizem v postopkih javnega naročanja. Na podlagi odločbe Ustavnega sodišča zaradi zagotovitve načela sorazmernosti sprememba zakona razširja nabor okoliščin, ki jih je treba preverjati oziroma ki vplivajo na izločitev ponudnikov.

Za zmanjšanje obremenitve naročnikov in ponudnikov je Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje v okviru funkcionalnosti e-Dosje, ki je del informacijskega sistema elektronsko javno naročanje e-JN, omogočilo popolnoma elektronsko preverjanje vseh razlogov za izključitev oziroma za razdor pogodbe, vključno z elektronskim preverjanjem nekaznovanosti v Centralni kazenski evidenci. To bo omogočilo hitrejše in enostavnejše pridobivanje potrdil o nekaznovanosti. 

Ob začetku veljave so sodelavci Direktorata za javno naročanje v sodelovanju z Upravno akademijo izvedli spletno predstavitev novele zakona, ki se jo je udeležilo več kot 600 udeležencev. Video posnetek predavanja, prezentacija in dodatna pojasnila, ki jih je Direktorat za javno naročanje pripravil na podlagi prejetih vprašanj, so vsem zainteresiranem brezplačno na voljo na portalu Elektronsko javno naročanje (e-JN).

  • Direktorat za javno naročanje
  • Ministrstvo za javno upravo