c S

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o tujcih

05.04.2023 08:06 Državni svet je na torkovi izredni seji izglasoval odložilni veto na novelo zakona o tujcih. Novelo bo ob ponovnem glasovanju v DZ-ju tako moralo podpreti najmanj 46 poslank in poslancev. Pred tednom dni jih je za novelo glasovalo 45, proti pa 31.

Za odložilni veto na novelo zakona o tujcih je glasovalo 15 svetnikov, proti pa jih je bilo 12. Izglasovanje odložilnega veta je v ponedeljek predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Andrejem Poglajnom. Za pobudnike je namreč spornih več zakonskih rešitev novele, med drugim ukinitev periodičnega preverjanja pogoja zadostnega preživljanja in odlog znanja slovenskega jezika na stopnji A1.

Po mnenju predlagateljev je preverjanje pogoja zadostnega preživljanja treba ohraniti zaradi preprečevanja zlorabe pravic iz sistema socialnega zavarovanja. Spremenjeni pogoji znanja slovenskega jezika za tujce pa prinašajo odložitev znanja slovenskega jezika za tujce na stopnji A1, kar po njihovem mnenju ne omogoča integracije tujcev.

"Slovenski jezik je ena od osnovnih sestavin slovenske kulture in nacionalne identitete. Potreba po znanju jezika je praktično na vsakem koraku. Znanje slovenskega jezika je pomembno zlasti, ko gre za vključevanje v vrtce in šole, pri zdravstvenih pregledih, urejanju zadev na upravnih enotah, zaposlovanju. Zato morajo biti merila znanja slovenskega jezika takšna, da bodo omogočala čim boljšo integracijo tujcev v lokalno okolje," je v sporočilu za javnost opozoril državni svet.

>> Več: Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o tujcih

Foto: STA