c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
September 2015, številka 37 / letnik XIII.
 
Verbis legis tenaciter inhaerendum.
Besed zakona se je treba trdno držati.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Begunci v Evropi
Ob zaostrovanju begunske krize se krepi pritisk na članice EU, naj se dogovorijo o premestitvi 120.000 beguncev ter na sploh ukrepajo učinkoviteje. Evropski parlament bo nujnost dogovora potrdil z izrednim glasovanjem o tem ukrepu. Evropski komisar za migracije bo na obisku na Madžarskem in v Nemčiji. Pričakuje se tudi sklic izrednega vrha EU.

Razmere v EU se zaostrujejo tudi zaradi različnih pogledov na reševanje begunske problematike. Vrstijo se zavračanja ukrepov, zidovi, kontrole mej … Tako je romunski premier Victor Ponta v zadnjih dneh Madžarski namenil kar precej ostrih besed na račun njenega ravnanja v begunski krizi. Med drugim je madžarske oblasti primerjal z libijskimi in sirskimi. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je izjave ostro obsodil in meni, da "civilizirani evropski politiki ne izrekajo tovrstnih klevet".

Slovaški premier Robert Fico je dejal, da Evropska unija zaradi "na stotine tisoče migrantov" ni več varen prostor, pri čemer je posvaril pred morebitno prisotnostjo teroristov med njimi.

Po madžarski postavitvi ograje na meji s Srbijo, je madžarski premier Viktor Orban napovedal, da bo Madžarska postavila ograjo tudi na meji s Hrvaško, da bi preprečila prihod novih beguncev in migrantov v državo. Potrdil je tudi, da je bila odločitev o postavitvi ograje na meji z Romunijo že sprejeta. Meje so začele nadzorovati tudi nekatere druge države, med drugimi tako Avstrija začenja nadzor na meji s Slovenijo, Slovenija po drugi strani uvaja začasen nadzor na madžarski meji, Francija pa je napovedala, da ne bo oklevala in bo tako kot Nemčija znova začasno uvedla nadzor na meji, če bo v prihodnjih dneh ali tednih to potrebno.

S poostreno madžarsko zakonodajo in strožjim nadzorom in zavračanjem prehajanja meje, pa je prišlo že do prvih izgredov. Več deset migrantom, ki vztrajajo ob srbsko-madžarski meji in zahtevajo, da se jim dovoli nadaljevanje poti proti Zahodu, je uspelo prebiti policijsko zaporo na meji in priti na Madžarsko. Jezna množica je na mejnem prehodu Röszke-Horgoš podrla del ograje, policisti pa so po prvem šoku proti njim uporabili solzivec in jih le ustavili. Po navedbah madžarske vlade je bilo v spopadu ranjenih najmanj 20 policistov, na strani migrantov pa dva otroka, ki naj bi ju po poročanju Reutersa vrgli čez ograjo.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je kritiziral ravnanje Madžarske z migranti ter pozval madžarske voditelje k sočutju in spoštovanju človeškega dostojanstva.

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Izbrano iz sodne prakse
› Novi zakoni
› IUS-INFO čistopisi
› Spremenljivi številčni podatki
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Predlog obsežne novele Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ-E)
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Višje sodišče razveljavilo sodbo o razrešitvi Veselka
Višje sodišče v Kopru je ugodilo pritožbi Luke Koper in spremenilo sodbo okrožnega sodišča, ki je konec lanskega leta razveljavilo sklep o razrešitvi nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Gregorja Veselka. Veselko je dejal, da višje sodišče v sodbi ugotavlja, da je sklep o njegovi razrešitvi nezakonit in zato ničen.

>> Se obeta sprostitev cen naftnih derivatov?
Gospodarsko ministrstvo je načeloma naklonjeno liberalizaciji trga naftnih derivatov, k čemur so že večkrat pozvali distributerji le teh. Vlado poziva, da se odloči, kako bo ta trg urejen v prihodnje, saj kmalu poteče uredba, po kateri so cene regulirane. Če bodo te še naprej regulirane, pa ministrstvo predlaga višje marže.

>> Rusija predlaga vojaške pogovore z ZDA o Siriji
Ameriški državni sekretar John Kerry je novinarjem opisal svoj že tretji telefonski pogovor z ruskim kolegom v tednu dni in dejal, da Moskva predlaga pogovore med rusko in ameriško vojsko glede Sirije. Kerry je dejal, da bi to lahko zmanjšalo možna tveganja.

>> Stroški delovanja državnega sveta
Za delovanje državnega sveta bo v prihodnjih dveh letih namenjenih po 1,9 milijona evrov, največji delež pa bo namenjen za plače in sejnine državnih svetnikov. DS je na seji potrdil finančni načrt za prihodnji dve leti, poleg tega pa tudi kadrovski načrt, ki predvideva 27 zaposlenih.

>> Poravnava Jankovića in Praprotnika
Ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanji namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Rok Praprotnik sta sklenila poravnavo v tožbi, ki jo je Janković vložil zaradi nekaterih Praprotnikovih izjav. Kaj Praprotnikovo opravičilo Jankoviću vse obsega, si tožeča in tožena sicer ne razlagata enotno, a je zadeva pravnomočna.

>> Sodišče za naložbe
Evropska komisija je odobrila predlog novega sistema za reševanje sporov med vlagatelji in državami - sodišče za naložbe. Ta bi nadomestil mehanizem za reševanje sporov med podjetji in državo v vseh tekočih in prihodnjih pogajanjih o naložbah EU, vključno s pogajanji med EU in ZDA o čezatlantskem partnerstvu za trgovino in naložbe (TTIP).

>> Razprava o kršitvah človekovih pravic v Sloveniji
DZ je na izredni seji razpravljal o kršitvah človekovih pravic, ki jih je v primeru Slovenije ugotovilo ESČP. V večjem delu opozicije so v predstavitvi stališč poslanskih skupin opozorili, da podatki o kršitvah kažejo na nujnost sprememb v pravosodju, medtem ko v koaliciji pravijo, da stanje sicer ni idealno, da pa tudi ni katastrofalno.

>> Sprejet zakon o prepovedi pridelave gensko spremenjenih rastlin
DZ je sprejel zakon o omejevanju ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih rastlin. Poslanci so v kratki predstavitvi stališč opozorili, da je treba kmete zaščititi pred multinacionalkami in da je treba stremeti k trajnostnemu kmetijstvu ter krepitvi samooskrbe.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
V veljavi novela zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah
Spremembe in dopolnitve > Zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije (ZSKZDČEU-1), ki so začele veljati 13. septembra, prinašajo dodatno zaščito žrtev nasilnih kaznivih dejanj. Žrtve kaznivih dejanj, ki po notranjem pravu uživajo posebne ukrepe za svojo zaščito, denimo prepoved približevanja zaradi nasilja v družini, imajo po novem takšno zaščito v drugih članicah EU. Dodano je novo 17.a poglavje (od 184.a do 184.s člena), ki ureja pravila, po katerih domače sodišče izda evropsko odredbo o zaščiti ali prizna evropsko odredbo o zaščiti, ki jo je izdal pristojni pravosodni organ ali enakovredni organ druge države članice, ter pravila glede izvrševanja evropskih odredb o zaščiti, ki so bile priznane s strani domačih sodišč. Novela med priloge zakona prinaša tudi dva nova obrazca, in sicer Obrazec evropske odredbe o zaščiti in Obrazec za uradno obvestilo o kršitvi ukrepa, izdanega na podlagi Evropske odredbe o zaščiti.

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL 66 in 65
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Zastarana pravna država    

dr. Matej Avbelj
   
V Sloveniji obstajata v grobem dva diskurza v zvezi s stanjem vladavine prava. Eden je tisti, ki trdi, da je z našim pravosodjem vse v redu in da so določeni nenavadni primeri le izjeme, ki potrjujejo pravilo. Drugi pa je tisti, ki opozarja na groba, sistemska, strukturna odstopanja od tega, kar naj bi se od uveljavljene pravne in demokratične države pričakovalo.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju članka na Forum PRAVNIKI
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Odpoved pogodbe o zaposlitvi
Tožeča stranka je zoper toženo stranko vložila tožbo zaradi ugotovitve nezakonitosti redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti. Odpoved naj bi bila dana, ker naj tožnik ne bi opravljal svojega dela pravočasno, strokovno in kvalitetno, pri čemer pa ni navedeno kdaj in kdo naj bi to ugotavljal, niti v katerih konkretnih dogodkih naj bi se očitano ravnanje delavca tudi odražalo. Delodajalec posebne obrazložitve v odpovedi ni podal, v samem delovnem sporu pa odpovednega razloga oziroma obrazložitve ne more in ne sme širiti.

Delodajalec je v odpovedi dolžan dovolj konkretno (vsebinsko in časovno) navesti in obrazložiti okoliščine, iz katerih je razvidno, kaj je dejanski razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi.

 
 
>> Največja zbirka SODNE PRAKSE vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega in višjih sodišč ter Sodišča EU in ESČP s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali uporabljate zadnje veljavno besedilo ZUP?
Besedilo Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP) je od objave leta 1999 doživelo kar 9 posegov. Vse spremembe, dopolnitve in razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO prečiščenem besedilu ZUP.

V časovni lestvici je na voljo tudi vseh 10 verzij čistopisov tega zakonskega besedila, kakor se je spreminjalo od prve objave. V primerjalniku členov pa lahko še posebej natančno ugotavljate spremembe v samem besedilu - za primer si lahko ogledate primerjavo besedila 96.a člena ZUP (spremembe glede vročanja na naslovu za vročanje) pred in po zadnji noveli.

ZUP je vsebinsko povezan tudi z več kot 650 strokovnimi članki, skoraj 6.500 judikati slovenskih sodišč (ustavno, vrhovno, višja, upravno) in več kot 2.300 judikati Sodišča EU ter 64 odločitvami državne revizijske komisije. Vse te povezave so dodane tudi ob posameznih členih, na katere se vsebinsko navezujejo.

>> Zagotovite si dostop do vseh vsebin portala IUS-INFO!

 
     

 

SPREMENLJIVI ŠTEVILČNI PODATKI

SPREMENLJIVI ŠTEVILČNI PODATKI

     
11. september 2015 Rast cen življenjskih potrebščin v avgustu 2015 - v primerjavi z julijem +0,1%
4. september 2015 Mesečni koeficient rasti cen življenjskih potrebščin julija 2015 - v primerjavi z junijem 2015 -0,002
4. september 2015 Povprečna rast cen življenjskih potrebščin od začetka leta do julija 2015 - v primerjavi s povprečjem leta 2014 -0,005
 
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO!
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek prinaša vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2015 IUS SOFTWARE d.o.o. Vse pravice pridržane

Sporočilo ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.