c S

Bruselj bi spore med vlagatelji in državami reševal na sodišču za naložbe

16.09.2015 16:50 Bruselj, 16. septembra (STA) - Evropska komisija je odobrila predlog novega sistema za reševanje sporov med vlagatelji in državami - sodišče za naložbe. Ta bi nadomestil mehanizem za reševanje sporov med podjetji in državo v vseh tekočih in prihodnjih pogajanjih o naložbah EU, vključno s pogajanji med EU in ZDA o čezatlantskem partnerstvu za trgovino in naložbe (TTIP).

Podpredsednik komisije Frans Timmermans je poudaril, da bodo na sodišču delali usposobljeni sodniki, postopki bodo transparentni, primeri pa dodeljeni na podlagi jasnih pravil.

K predlogu o sodišču za naložbe so pomembno prispevali Evropski parlament, države članice, nacionalni parlamenti in vsi sodelujoči v javnih posvetovanjih o reševanju sporov med vlagateljem in državo, so danes sporočili iz Evropske komisije.

Namen predloga je zagotoviti, da bodo vsi udeleženci sistemu popolnoma zaupali. Sodišče, ki temelji na enakih ključnih vidikih kot domača in mednarodna sodišča, uveljavlja pravico držav do urejanja ter zagotavlja preglednost in odgovornost.

Današnji predlog je poskus, kako razrešiti problematiko mehanizma reševanja sporov med vlagateljem in državo (ISDS), ki je trenutno glavna sporna točka v pogajanjih. Zaradi tega so usklajevanja med EU in ZDA o tej točki sporazuma zamrznjena.

Proti mehanizmu se je julija v resoluciji izrekel tudi Evropski parlament. Poslanci so zahtevali, da ISDS izločijo iz sporazuma in ga nadomestijo s transparentnim in javnim sistemom s pritožbenim mehanizmom.