c S

Ob zaostrovanju begunske krize krepitev pozivov k ukrepanju EU

17.09.2015 02:20 Bruselj, 17. septembra (STA) - Ob zaostrovanju begunske krize se krepi pritisk na članice EU, naj se dogovorijo o premestitvi 120.000 beguncev ter na sploh ukrepajo učinkoviteje. Evropski parlament bo nujnost dogovora potrdil z izrednim glasovanjem o tem ukrepu. Evropski komisar za migracije bo na obisku na Madžarskem in v Nemčiji. Pričakuje se tudi sklic izrednega vrha EU.

Evropski poslanci bodo danes po nujnem postopku glasovali o predlogu za premestitev 120.000 beguncev, s čimer želijo pritisniti na članice EU, naj se čim prej dogovorijo o tem ukrepu. Z glasovanjem bodo sicer le izrazili svoje mnenje, ki ni zavezujoče.

Dogovora notranjim ministrom unije na izrednem sestanku v ponedeljek ni uspelo doseči zaradi stališč Češke, Slovaške, Romunije in Madžarske. Znova bodo poskusili prihodnji torek na še enem izrednem sestanku v Bruslju.

Ves čas sicer potekajo intenzivna usklajevanja na vseh ravneh. Evropski komisar Dimitris Avramopulos bo danes na obisku na Madžarskem in v Nemčiji, kjer se bo med drugim sestal z notranjima ministroma Sandorjem Pinterjem in Thomasom de Maizierjem.

Od predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska pa se danes pričakuje sklic izrednega vrha EU za prihodnjo sredo. Vrh naj bi bil v vsakem primeru, tudi če se ministri v torek dogovorijo o premestitvi 120.000 beguncev.

Ogromno je namreč tudi drugih izjemno perečih vprašanj v begunski krizi, na primer potreba po krepitvi finančnih sredstev pri soočanju s krizo, ustrezna obravnava beguncev v vstopnih članicah unije na podlagi pristopa "hot spots" in odnos s Turčijo.