c S

Ostra izmenjava besed med Romunijo in Madžarsko glede begunske krize

16.09.2015 14:06 Budimpešta/Bukarešta, 16. septembra (STA) - Romunski premier Victor Ponta je v zadnjih dneh Madžarski namenil kar precej ostrih besed na račun njenega ravnanja v begunski krizi. Med drugim je madžarske oblasti primerjal z libijskimi in sirskimi. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je izjave ostro obsodil in menil, da "civilizirani evropski politiki ne izrekajo tovrstnih klevet".

Ponta je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI v torek dejal, da "madžarske oblasti niso nič boljše od sirskih ali libijskih".

Kot je danes v izjavi menil Szijjarto, je Ponta "izgubil samonadzor in s svojimi nerazumnimi izjavami užalil celo Madžarsko". "Civilizirani evropski politiki ne izrekajo tovrstnih klevet. Za njegove izjave (...) obstaja zgolj ena razlaga: popolnoma je izgubil ravnotežje v romunski domači politiki," je menil madžarski zunanji minister.

To sicer ni bila edina sporna izjava Ponte v zadnjih dneh. Romunski odpravnik poslov na veleposlaništvu v Budimpešti se je moral v torek zagovarjati na madžarskem zunanjem ministrstvu zaradi navedb Ponte, da bo Romunija ravnala z migranti kot z ljudmi in ne "kot naši madžarski sosedi, ki jih preganjajo s palicami in jim izdajajo serijske številke".

Ponta "zadnje čase daje neprimerne izjave" glede ravnanja Madžarske v migrantski krizi, je v odzivu na to sporočilo madžarsko zunanje ministrstvo. Državni sekretar Levente Magyar je izrazil "zbeganost" vlade glede nenehnih poskusov Ponte, da bi "svoj vprašljiv moralni ugled rešil s protimadžarskimi lažmi", še piše MTI.

Madžarska je sicer v torek sporočila, da načrtuje gradnjo ograje, s katero bi preprečila migrantom nezakonito prehajanje meje, tudi ob meji z Romunijo, potem ko jo je zgradila na meji s Srbijo.