c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
September 2018, številka 38 / letnik XVI.
 
Pro veritate instrumenti semper praesumitur.
Vedno se domneva, da je listina resnična.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Tri kandidature za sodnika Ustavnega sodišča RS
Predsednik republike Borut Pahor je prejel tri predloge za novega ustavnega sodnika. Za to mesto se potegujejo Andraž Teršek, Saša Sever ter Boštjan Pintar, so sporočili s Pahorjevega urada. Zakon o ustavnem sodišču (ZUstS) določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Kot so sporočili s Pahorjevega kabineta, bo predsednik republike skrbno preučil prispele kandidature in se o njih posvetoval z vodji poslanskih skupin v DZ. V pogovorih se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te funkcije. Ustavno sodišče je sicer v zadnjih dveh letih že dobilo nekaj novih sodnikov. Konec leta 2016 sta se zamenjala dva ustavna sodnika, in sicer je Špelca Mežnar 31. oktobra zamenjala ustavnega sodnika Miroslava Mozetiča, Marko Šorli pa 20. novembra ustavno sodnico Marto Klampfer. Lani spomladi je mandat potekel še štirim ustavnim sodnikom - Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar, Janu Zobcu in Ernestu Petriču. Na izpraznjenih mestih so jih nasledili Matej Accetto, Klemen Jaklič, Marijan Pavčnik in Rajko Knez.

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› IUS kolumna
› Aktualno
› Evropska unija
› Strokovni članki
› Pregled slovenske zakonodaje
› Novi zakoni
› IUS-INFO čistopisi
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
dr. Andraž Teršek: To še vedno niso ta kazniva dejanja
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Skrajni čas    

Jan Zobec
   
Lastnina, ki je podvržena različnim omejitvam in posegom, od davčnih do omejitev razpolaganja z njo in nalaganja različnih administrativnih bremen, torej lastnina, pri kateri je neravnotežje med javnim in zasebnim izrazito v korist prvega, ali v terminih Ustave, med 33. in 67. čl., je protiustavno zapostavljena in izpostavljena javni kraji. Arbitrarno razporejanje materialnih virov ustvarjalce lastnine prikrajša za svobodo, jih uspava, demotivira ali jih celo prisili v emigracijo - kar povratno povzroči dvojni učinek siromašenja družbe. Najprej, ker pomeni eno od najbolj elementarnih negativnih selekcij- ter drugič, ker beg lastnine in njenih ustvarjalcev v druga, svobodi prijazna okolja, pomeni premik virov splošne blaginje: možganov, znanja, sposobnosti, ustvarjalnosti, iz česar se napaja celotna družba - nikakor ne samo tisti, ki ustvarjajo. Skupni rezultat je zanesljiva pot v vsesplošno revščino in tiranijo.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Bulčeva odločno zavrača kritike v povezavi z arbitražo
Evropska komisarka Violeta Bulc je včeraj v Bruslju odločno zavrnila kritike v povezavi z arbitražno razsodbo. Izpostavila je, da je po njenem jasnem zastopanju slovenskih stališč kolegij dvakrat sprejel jasno odločitev, da je arbitražno razsodbo treba spoštovati. To sta ji včeraj zatrdila tudi Jean-Claude Juncker in Frans Timmermans. Komisarka je še spomnila, da je zadeva na Sodišču EU. Stranki v obravnavi sta Slovenija in Hrvaška. Evropska komisija ni stranka v postopku, lahko pa je zaprošena, da poda svoje mnenje, je pojasnila.

>> Katičeva napoveduje nadaljevanje odprtih projektov
Dosedanji minister za pravosodje Goran Klemenčič ter nova ministrica Andreja Katič sta pretekli teden opravila uradno primopredajo poslov. Kot je povedal Klemenčič, sta se v zadnjih dneh večkrat srečala. Katičeva je napovedala, da bodo nadaljevali vse odprte projekte, kar se tiče že pripravljene zakonodaje pa, da jo bodo znova vložili v postopek. Nekatere predvidene spremembe se nanašajo tudi na Sodni svet, ki bi imel po nekaterih predvidenih rešitvah večjo vlogo pri imenovanju sodnikov. Glede zadnjih preobratov na sodiščih, od razveljavitve 57. člena Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) in posledičnega umika tožb do izpustitve obsojenega za umor Milka Noviča pa je dejala: "Moje mnenje je, da mora pravosodje, ko sprejema take odločitve, javnosti tudi bolj konkretno predstaviti, zakaj je tako odločitev sprejelo. Torej da bomo vsi razumeli. In če se bo sodstvo večkrat oglašalo, povedalo, bo javnost lahko razumela in spremljala transparentnost njihovega dela."

>> Šketa o pregonu sovražnega govora
Generalni državni tožilec Drago Šketa je ob prevzemu položaja med prednostne naloge zapisal pregon sovražnega govora. V letu dni na tem področju sprememb ni bilo, a Šketa je napovedal, da bo vztrajal, da se tožilstvo odreče omejitvam, ki so si jih postavili sami, in predlagal strožjo kazensko zakonodajo. Po njegovem prepričanju bi bilo nujno treba spremeniti Zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1), da bi se jasneje opredelil tudi prekrškovni vidik sovražnega govora. Niso vsi sovražni zapisi tudi kaznivo dejanje sovražnega govora, zagotovo pa jih je veliko med njimi blažjih kršitev, prekrškov. Poleg tega bo treba tudi kaj spremeniti glede spleta in družabnih omrežij, da bi administratorji lahko po nemškem modelu ažurno brisali najbolj sovražne ali žaljive zapise, ki pa ne pomenijo kaznivih dejanj, je dejal.

>> Varuh o prepovedi lastne obleke zapornikom
Prepoved uporabe lastne obleke v zaporu na Dobu, ki v svojem hišnem redu kot pravilo določa nošenje zavodskih oblačil, morajo opravičevati varnostni ali drugi tehtni razlogi, opozarja varuh človekovih pravic. Strinja se z ugotovitvami UIKS, da tovrstnih razlogov ni v primeru zasedanja komisije za pogojni odpust znotraj zaprtega dela zavoda.

>> Zadeva Cakić
Na Višjem sodišču v Ljubljani je danes potekala pritožbena seja za Stefana Cakića, ki ga je Okrožno sodišče v Ljubljani aprila spoznalo za krivega uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in mu prisodilo osem let in pol zapora. Obramba predlaga razveljavitev sodbe ali znižanje kazni, tožilstvo pa višjo kazen.

>> Zadeva Stephan
V nadaljevanju sojenja Michelu Stephanu, ki ga obtožnica bremeni napeljevanja k umoru nekdanjega sodelavca s Kemijskega inštituta Janeza Plavca, so v ponedeljek zaslišali več prič, med drugim tudi Plavca. Slednji je potrdil, da je imel Stephan prepoved vstopa na inštitut, ni pa znal pojasniti, kaj bi lahko bil razlog, da bi Stephan naročil njegov umor.

>> Višje sodišče o Bavčarjevem premoženju
Z vprašanjem premoženja nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja se bo ukvarjalo še višje sodišče, so pojasnili na državnem tožilstvu. Reševalo bo namreč pritožbe na sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je v tožbi države proti Bavčarju in njegovi soprogi za določitev deležev na skupnem premoženju pritrdilo državi.

>> DUTB prodaja terjatve do pravnih oseb
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je objavila javni razpis za zbiranje ponudb za odkup terjatev do 53 pravnih oseb, ki so skupaj s pripadki in stranskimi pravicami konec julija dosegle 94,4 milijona evrov. Terjatve se prodajajo v paketu kot celota, DUTB pa bo zavezujoče ponudbe zbirala do 5. novembra do 14. ure.

 
 
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

EVROPSKA UNIJA

     
 
>> Sodišče EU o diskriminaciji na podlagi vere
Zvezno delovno sodišče (Bundesarbeitsgericht) je prekinilo odločanje in Sodišče EU v zadevi C-68/17 prosilo za razlago Direktive Sveta 2000/78/ES o splošnih okvirih enakega obravnavanja pri zaposlovanju in delu, ki načeloma prepoveduje diskriminacijo delavca zaradi njegove vere ali prepričanja, pri čemer pod nekaterimi pogoji cerkvam in drugim organizacijam, katerih etika temelji na veri ali prepričanju, dopušča, da od svojih zaposlenih zahtevajo delovanje v dobri veri in lojalno do te etike. Po mnenju Sodišča se ne zdi, da bi bilo strinjanje z opredelitvijo poroke kot v konkretnem primeru nujno za potrditev etike družbe glede na poklicno dejavnost, ki jo opravlja tožnik, namreč v okviru bolnišnice zagotavljati zdravstveno svetovanje in oskrbo ter voditi oddelek interne medicine, katerega predstojnik je bil. Zato se ne zdi, da bi bilo to strinjanje bistveni pogoj poklicne dejavnosti v smislu člena 4(2), prvi pododstavek, Direktive 2000/78, kar pa mora preveriti predložitveno sodišče.

>> Predlog za odpravo soglasja pri nekaterih temah
Evropska komisija je podrobno predstavila predlog za premik od soglasja h kvalificirani večini pri odločanju o nekaterih zunanjepolitičnih temah, s čimer želi okrepiti vlogo EU v svetu. Predlog sproža burne odzive, zlasti med malimi članicami, a v komisiji zatrjujejo, da je predlog v interesu tako malih kot velikih članic.

>> Tuji delavci imajo pravico do enakega otroškega dodatka
Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je v odgovoru evropski poslanki iz Hrvaške Dubravki Šuica potrdila, da imajo otroci tujcev, ki delajo v Evropski uniji, pravico do enakih otroških dodatkov kot to velja za domačine. Poslanka Šuica se je junija že drugič obrnila na Evropsko komisijo za pojasnilo glede ukrepov proti diskriminatornim pobudam posameznih držav članic EU o zmanjšanju otroškega dodatka za otroke tujih delavcev. Komisarka je dodala, da Evropska komisija pozorno spremlja razmere in bo preučila avstrijske ukrepe glede skladnosti s pravom EU, če bodo ti sprejeti in bodo začeli veljati.

>> Davčni dogovor med McDonaldsom in Luksemburgom legalen
Evropska komisija je po večletni in poglobljeni preiskavi presodila, da je davčni dogovor med družbo McDonalds in Luksemburgom legalen in ne predstavlja nedovoljene državne pomoči. McDonalds, ki ima svoj sedež v Evropi v Luksemburgu, tam namreč od leta 2009 ni plačal nobenih davkov za svoje franšize v Evropi.

>> Bolgarija bo nasprotovala ukrepom proti Madžarski
Bolgarija se namerava pridružiti Poljski v nasprotovanju morebitnih sankcijah na ravni Evropske unije proti Madžarski, ki ji očitajo kršitev temeljnih vrednot EU, je včeraj v Sofiji pojasnil bolgarski obrambni minister Krasimir Karakačanov. Evropski parlament je prejšnjo sredo potrdil poročilo, v katerem se Madžarski očita ogrožanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ter začel postopek za sprožitev 7. člena Pogodbe o EU, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti. Madžarska namerava pred Sodiščem Evropske unije spodbijati odločitev Evropskega parlamenta.

>> V Bruslju ostra opozorila Poljski
Nemčija in Francija sta v skupni izjavi na zasedanju ministrov EU v Bruslju opozorili, da so razmere v pravosodju na Poljskem bolj kritične kot kadar koli. Tudi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je opozoril, da ni veliko dobrih novic in da so se skrbi komisije le še okrepile.

>> Bruselj s preiskavo proti avtomobilskim proizvajalcem
Evropska komisija je začela poglobljeno preiskavo, v kateri bo ugotavljala, ali so BMW, Daimler in Volkswagen na nedovoljen način sodelovali pri razvoju tehnologije za čistejše izpuste avtomobilov na bencinski in dizelski pogon. Bruselj namreč sumi, da so proizvajalci kršili pravila konkurence.

>> Državljani EU si želijo več skupnega ukrepanja
Večji del državljanov Evropske unije je zadovoljnih z ukrepi, ki so jih na ravni EU sprejeli za soočanje z glavnimi izzivi, kot so varnost, delovna mesta in varstvo okolja. Hkrati si želijo več skupnega ukrepanja tudi na ostalih področjih, je razvidno iz ankete Eurobarometra.

 
 
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
mag. Matjaž Kovač:
Evidenčna javna naročila
 
 
mag. Nina Scortegagna Kavčnik:
Mnenje komisije za odpoved pogodbe o zaposlitvi
 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Imenovanje ministric in ministrov
Državni zbor je na seji 13. septembra 2018 sprejel Sklep o imenovanju ministric in ministrov. Imenovali so jih 16, od tega 4 ministrice in 12 ministrov. Po štirje prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

>> Nadomestne volitve v DS
Predsednik Državnega zbora RS je izdal Odlok razpisu nadomestnih volitev v Državni svet RS, ki bodo 8. novembra 2018, in sicer za člana DS - predstavnika negospodarskih dejavnosti za področje socialnega varstva. Za dan razpisa nadomestnih volitev po tem odloku, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje četrtek, 20. september 2018.

>> Usposabljanje in izpit iz prve pomoči
Na podlagi Zakona o voznikih (ZVoz-1) je bil sprejet nov pravilnik, ki določa usposabljanje in izpit iz prve pomoči za kandidate za voznike motornih vozil ter pogojih, ki jih mora izpolnjevati pooblaščena organizacija v primeru izvajanja usposabljanj iz prve pomoči. Usposabljanje se izvaja v skladu s programom, ki traja najmanj deset šolskih ur, od tega najmanj šest šolskih ur praktičnega usposabljanja. Kandidat, ki izpita ne opravi, lahko k izpitu ponovno pristopi po preteku najmanj sedem dni od prejema rezultata, iz katerega izhaja, da izpita ni opravil. Pravilnik v prilogah določa tudi program usposabljanja in program izpita.

 
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na bodočo verzijo zakona:
 
 
1. oktober 2018 Zakon o preprečevanju nasilja v družini (ZPND) 
 
1. oktober 2018 Zakon o socialnem varstvu (ZSV) 
 
31. oktober 2018 Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED) 
 
1. november 2018 Zakon o javnem naročanju (ZJN-3) 
 
1. januar 2019 Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva (ZZPPZ) 
 
1. januar 2019 Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami (ZUOPP-1) 
 
1. januar 2019 Zakon o osebni asistenci (ZOA) 
 
1. januar 2019 Zakon o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami (ZOPOPP) 
 
1. januar 2019 Zakon o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih (ZSICT) 
 
1. januar 2019 Zakon o socialnem vključevanju invalidov (ZSVI) 
 
1. januar 2019 Zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb (ZDVDTP) 
 
1. januar 2019 Zakon o socialnem varstvu (ZSV) 
 
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, naročite IUS Alert.
 
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali uporabljate veljavno besedilo ZJU?
Zakon o javnih uslužbencih (ZJU) je od leta 2002 doživel že 17 vplivov na besedilo in vse te spremembe, dopolnitve ter razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO prečiščenem besedilu ZJU.

V časovni lestvici je na voljo tudi vseh 18 verzij čistopisov tega zakonskega besedila, kakor se je spreminjalo od prve objave. V primerjalniku členov lahko natančno ugotavljate spremembe v samem besedilu - npr. primerjava besedila 147. člena ZJU (pogoji za premestitev) pred in po spremembi.

ZJU je vsebinsko povezan tudi z več kot 375 strokovnimi članki, več kot 950 judikati slovenskih sodišč (ustavno, vrhovno, višja, upravno) in tudi več kot 630 judikati Sodišča EU. Vse te povezave so dodane tudi ob posameznih členih, na katere se vsebinsko navezujejo.

Ob vsakem členu je tudi možnost dodajanja opomb, in sicer lahko vsebino člena javno komentirate ali pa dodate le zaznamek za svojo uporabo.

>> Zagotovite si dostop do vseh vsebin portala IUS-INFO!

 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek prinaša vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2018 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.