c S

Madžarska se namerava pritožiti na odločitev Evropskega parlamenta

18.09.2018 11:20 Budimpešta, 18. septembra (STA) - Madžarska namerava pred Sodiščem Evropske unije spodbijati odločitev Evropskega parlamenta, ki je prejšnji teden proti Budimpešti sprožil postopek zaradi kršitve temeljnih evropskih pravic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri glasovanju so poslanci dosegli dvotretjinsko večino samo zato, ker niso upoštevali tudi vzdržanih glasov, je v ponedeljek zvečer dejal vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas.

"Rezultat glasovanja je tako napačen, postopka pa ne morejo izvesti," je dodal.

Evropski parlament je prejšnjo sredo potrdil poročilo, v katerem se Madžarski očita ogrožanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ter začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti.

Za začetek postopka sta morali glasovati dve tretjini poslancev in v sredo je v prid poročilu glasovalo 448 poslancev, 197 jih je bilo proti, 48 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Slednjih glasov se praviloma pri beleženju rezultatov ne upošteva. Če bi se upoštevalo tudi vzdržane glasove, ki bi se jih vštelo v kvoto nasprotnikov poročila, bi za dvotretjinsko večino zmanjkalo 14 glasov.