c S

Katičeva napoveduje nadaljevanje odprtih projektov v pravosodju

14.09.2018 17:20 Ljubljana, 14. septembra (STA) - Dosedanji minister za pravosodje Goran Klemenčič ter nova ministrica Andreja Katič sta danes opravila uradno primopredajo poslov. Kot je povedal Klemenčič, sta se v zadnjih dneh večkrat srečala. Katičeva je napovedala, da bodo nadaljevali vse odprte projekte, kar se tiče že pripravljene zakonodaje pa, da jo bodo znova vložili v postopek.

Katičeva je ocenila, da ministrstvo za pravosodje prevzema v zelo dobri kondiciji in da je pripravljenih veliko projektov, ki sicer niso ugledali luč sveta. "V tem mandatu je bilo opravljenega zelo veliko dela in verjamem, da bomo uspešno nadaljevali pot z vsemi projekti, ki so v delu," je dejala.

Tudi odhajajoči minister je ocenil, da so na ministrstvu v njegovem mandatu opravili veliko dela. So pa po njegovi oceni tudi zadeve, zaradi katerih državljani ne morejo biti zadovoljni, in take, "zaradi katerih sam ministrsko mesto zapuščam z grenkim priokusom".

"Ne morem mimo nekaj projektov, za katere sem verjel, da bodo pomembno prispevali h krepitvi pravne države v Sloveniji na tistih področjih, ki posameznike najbolj zadevajo, pa smo bili neuspešni. Govorim o reformi kazenskega pravosodja, o reformi protikorupcijske zakonodaje, o zakonu o sistemskih preiskavah in o reformi sodne mreže. Ti so uspešno prestali vlado, potem pa so se zgubili pod pritiski interesnih skupin in včasih dvoličnostjo tudi vladajoče politike, tudi nenačelnosti stranke, na listi katere sem bil minister," je dejal Klemenčič in ocenil, da bo tudi največji izziv za Katičevo.

Slednja je glede tega napovedala, da bodo "odtekli še en krog" in jo ponovno vložili v postopek. "Zadovoljna sem. Veliko stvari je že pripravljenih in bomo z njimi lahko nadaljevali in jih privedli do konca. Zavedam se seveda vsega, kar se je dogajalo v preteklem mandatu, tudi sama sem imela podobno izkušnjo kar se tiče podpore v parlamentu. Bomo videli, kako bo tokrat. Verjamem, da je treba iskati konsenz in potem bodo tudi rezultati," je dejala nova ministrica za pravosodje.

Kot svojo pomembno prioriteto je izpostavila dvig zaupanja javnosti v pravosodje ter nadaljevanje že odprtih projektov. "Z nekaterimi se res že mudi, tudi zato, ker je bil v zadnjem času državni zbor neoperativen," je dejala.

Napovedala je, da bodo v dialogu z vsemi deležniki v pravosodnem sistemu določili, kaj je treba spremeniti za uporabo zakonodaje. Ob tem je nova pravosodna ministrica opozorila, da ni naklonjena temu, da se zakonodaja nenehno spreminja. "Menim, da je na marsikaterem področju dobra," je dejala in dodala, da ne pristaja na izgovore, da nečesa ni mogoče narediti zaradi slabe zakonodaje.

Nekatere predvidene spremembe se nanašajo tudi na Sodni svet, ki bi imel po nekaterih predvidenih rešitvah večjo vlogo pri imenovanju sodnikov. Iz Sodnega sveta so ob tem sporočili, da pričakujejo tvorno sodelovanje z vlado in ministrico. Zagotovili so, da bodo podpirali vsa prizadevanja nove vlade za izboljšanje pravosodja, ki bodo skladna z mednarodnimi demokratičnimi standardi za neodvisnost sodstva.

Katičeva je sicer še zagotovila, da bodo nadaljevali tudi odprte investicijske projekte v pravosodju.

Glede zadnjih preobratov na sodiščih, od razveljavitve člena zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in posledičnega umika tožb do izpustitve obsojenega za umor Milka Noviča pa je dejala: "Moje mnenje je, da mora pravosodje, ko sprejema take odločitve, javnosti tudi bolj konkretno predstaviti, zakaj je tako odločitev sprejelo. Torej da bomo vsi razumeli. In če se bo sodstvo večkrat oglašalo, povedalo, bo javnost lahko razumela in spremljala transparentnost njihovega dela."

Na vprašanje o preiskavi v primeru Teš 6 in špekulacijah o ozadju preiskave in tem, da sama prihaja iz Šaleške doline, je ponovila že povedano na zaslišanju v DZ, da "če kdo, potem si prebivalci Šaleške doline želimo, da se čim prej razišče". "Če je kdo česa kriv, naj odgovarja. Mi se s temi ljudmi srečujemo vsak dan in težko je delati, če zgodbe trajajo toliko let. Zato je tudi moja želja, da se zgodba čim prej odvije in da tisti, ki so krivi, tudi odgovarjajo," je dodala.

Klemenčič je omenil tudi pravosodni supervizor, ki je bil eden od njegovih ciljev. Priznal je, da jim ga do zaključka mandata ni uspelo dokončati, ob tem pa napovedal, da ga bo lahko nova ministrica zagnala še pred koncem letošnjega leta. Podobno je po njegovih besedah tudi s prenovo sodne mreže.

Klemenčič je danes potrdil, da ne bo zaprosil za nadomestilo plače. "Odhajam v tujino delati na področju reforme pravne države in človekovih pravic, izven Evrope," je dodal.