c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
Avgust 2017, številka 35 / letnik XV.
 
Ubi acceptum est semel iudicium, ibi et finem accipere debet.
Kjer se začne postopek, tam se mora tudi končati.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Od 13. septembra v veljavi spremenjena prometna signalizacija
V zadnjem uradnem listu objavljena novela > Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah nadomešča nekatere znake oz. dopolnilne table, ki jih je potrebno uskladiti z novelo šele 6. julija 2026, nekaj prometne signalizacije pa mora biti odstranjene že v tridesetih dneh po uveljavitvi novele oziroma z dnem začetka izvajanja cestninjenja v prostem prometnem toku.

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› Evropska unija
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› IUS-INFO čistopisi
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Javna razprava - odprava varčevalnih ukrepov pri družinskih prejemkih
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Obrambna zakonodaja danes s kompromisom na sejo vlade
Koalicijski partnerji so dosegli kompromis glede predloga obrambne zakonodaje, ki ga bo tako danes obravnavala vlada. Kot je po koalicijskem vrhu povedala ministrica Andreja Katič, bodo predlog za dodatek k plačam vojakov za dva plačna razreda nadomestili z dodelitvijo nagrade ob sklenitvi delovnega razmerja za pet oz. deset let.

>> Škrlec novi nacionalni predstavnik Slovenije pri Eurojustu
Državni tožilec Boštjan Škrlec je postal novi nacionalni predstavnik Slovenije pri Eurojustu. Daljšo vest o tem so objavili na spletni strani Eurojusta, kjer so povzeli tudi njegovo dosedanjo poklicno pot. Škrlec pa je ob imenovanju povedal, da naloge nacionalnega predstavnika prevzema z občutkom velike odgovornosti.

>> Sodniki, ki jim sodniška služba miruje, ne morejo biti predsedniki volilnih komisij
Državna volilna komisija (DVK) je sklenila, da posamezniki, ki trenutno ne opravljajo sodniške službe oziroma jim ta miruje, ne morejo opravljati funkcije predsednikov volilnih komisij. Na tej podlagi so na seji razrešili tudi predsednici dveh volilnih komisij, komisije volilne enote Ljubljana Center in postojnske okrajne volilne komisije.

>> Ministrstvo ni naklonjeno predlaganemu dvigu vpisnine v odvetniško zbornico
Ministrstvo za pravosodje predlaga vladi, naj ne da soglasja k spremembi statuta Odvetniške zbornice Slovenije, s čimer bi se vpisnina v zbornico zvišala na 3000 evrov, je razvidno iz gradiv vlade v obravnavi. V zbornici napovedujejo uveljavljanje sodnega varstva, če bo takšen sklep sprejet.

>> Na pravosodnem ministrstvu tudi medresorska delovna skupina za spremljanje sodb ESČP
Pod okriljem ministrstva za pravosodje delujejo dve komisiji in ena medresorska delovna skupina. Prva se ukvarja s področjem poprave krivic, druga odloča o odškodninah žrtvam kaznivih dejanj, medresorska delovna skupina za koordinacijo izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice je zaživela šele lani in bo drugič zasedala to jesen.

>> Podpora novelama o zdravstveni dejavnosti in pacientovih pravicah še negotova
Koalicija je pred petkovo obravnavo na odboru DZ za zdravstvo usklajevala noveli zakona o pacientovih pravicah in zakona o zdravstveni dejavnosti. Ministrica Milojka Kolar Celarc je dejala, da so usklajeni, a je iz DeSUS in SD še slišati pomisleke glede enega ali drugega predloga. Usklajeni pa so glede pripravljenih dopolnil.

>> Začeli bodo prihajati podatki o finančnih računih v tujini
Skrivanje denarja v tujini kmalu ne bo več mogoče. Jeseni bo namreč stekla avtomatična izmenjava podatkov o finančnih računih, ki jih imajo državljani članic EU in OECD odprte v tujini. Če zavezanci doslej z obstojem takšnega računa Fursa niso seznanili že sami, bo ta podatke prejela od davčnega organa ustrezne države.

>> Pahor in Golobič se bosta soočila pred komisijo DZ
Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo v petek soočila nekdanjega premierja Boruta Pahorja in nekdanjega visokošolskega ministra Gregorja Golobiča. Komisija je sicer omenjena že zaslišala, njuni pričanji pa sta si bili marca precej nasprotujoči.

>> Preiskovalca letalskih nesreč in balonar z nasprotujočimi mnenji o hitrosti spuščanja balona
V nadaljevanju sojenja Miru Kolencu za odgovornost za balonarsko nesrečo na Ljubljanskem barju avgusta 2012, v kateri je umrlo šest potnikov, so preiskovalca balonarske nesreče ter Kolenc znova soočili svoja nasprotujoča mnenja o tem, zakaj in kako se je usodnega jutra največji toplozračni balon na svetu spuščal in padel.

>> Nekdanji veleposlanik Reberc sposoben spremljati sojenje
Nekdanji veleposlanik Peter Reberc je po oceni psihiatričnega izvedenca sposoben spremljati sojenje v zadevi, kjer mu tožilstvo očita zlorabo položaja. Bo pa sojenje v nadaljevanju potekalo deloma za zaprtimi vrati, v spisu so namreč dokumenti zunanjega ministrstva in policije, označeni s stopnjo tajnosti.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe dodeljevanja državnih štipendij
Spremenjen in dopolnjen > Pravilnik o dodeljevanju državnih štipendij določa, da po novem pogojno vpisanemu dijaku pripada državna štipendija, če izpolni manjkajoče obveznosti v roku, ki ga je določila šola (primerjalnik 3. člena). Med drugim so spremenjena tudi pravila glede dodatka za bivanje in zaključka izobraževanja.

>> Več opravil za strokovno-tehnične javne uslužbence
Na podlagi spremembe > Pravilnika o določitvi upravnih opravil, ki jih lahko opravljajo strokovno-tehnični javni uslužbenci, bodo od 9. septembra javni uslužbenci na strokovno-tehničnem delovnem mestu lahko opravljali tudi postopke na točki VEM.

>> Spremembe kolektivnih pogodb
Zaradi realizacije IV. točke Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju, je bilo v zadnjem uradnem listu objavljenih več aneksov h kolektivnim pogodbam, ki spreminjajo določitev plačnih razredov nekaterih javnih uslužbencev. Odbor za razlago kolektivne pogodbe pa je že v juliju sprejel sedaj objavljene razlage > Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v RS, predvsem glede > Posebnega tarifnega dela kolektivne pogodbe zaradi realizacije ZSPJS (3., 4. in 6. člen).

V Uradnem listu RS št. 45 so bile objavljene spremembe in dopolnitve > Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v RS, Pristop h > Kolektivni pogodbi za tekstilne, oblačilne, usnjarske in usnjarsko-predelovalne dejavnosti Slovenije (KPtoupd) ter razlaga v zvezi z izvajanjem drugega odstavka 77. člena > Kolektivne pogodbe komunalnih dejavnosti.

>> Pravice do izplačila višje plače
Na podlagi drugega odstavka 13. člena ZSPJS sta se spremenili > Uredba o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede ter > Uredba o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede. Javni uslužbenci na spremenjenih delovnih mestih po prvi uredbi pridobijo pravico do izplačila višje plače 1. julija, po drugi uredbi pa glede na uvrstitev v plačni razred 1. julija ali 1. oktobra (prehodna določba).

 
 
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
mag. Jure Planinšek:
LinkedIn za pravnike
 
 
 
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali uporabljate veljavno besedilo ZKP in njegov komentar?
Zakon o kazenskem postopku, ki je bil sprejet leta 1994, ima že 37 vplivov na besedilo. Vse spremembe, dopolnitve ter razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO prečiščenem besedilu ZKP.

Časovna lestvica vsebuje vseh 38 verzij besedil zakona. Zadnjo in tudi vse prejšnje spremembe si lahko ogledate v primerjalniku členov - npr. 214. člen ZKP, ki ureja preiskavo stanovanja in drugih prostorov obdolženca ter osebno preiskavo.

Zakon je ob večini členov povezan s KOMENTARJEM ZKP ter z več kot 1.230 strokovnimi članki, skoraj 9.000 judikati slovenskih sodišč (ustavno, vrhovno, višja, upravno) in 450 judikati Sodišča EU. Vse te povezave so dodane tudi ob posameznih členih zakona, na katere se vsebinsko navezujejo.

Zagotovite si dostop do vseh vsebin portala IUS-INFO!

 
     

 

EVROPSKA UNIJA

EVROPSKA UNIJA

     
 
>> Sodišče EU: Mednarodna zaščita
V zadevi C-490/16 (A.S. proti Sloveniji) in C-646/16 (Khadija Jafari in Zainab Jafari) je Sodišče EU prejelo v predhodno odločanje vprašanje glede meril in mehanizmov za določitev države članice, odgovorne za obravnavanje prošnje za mednarodno zaščito.

>> Preiskava prevzema družbe Monsanto
Evropska komisija je začela preiskavo predlaganega prevzema družbe Monsanto s strani Bayerja, da bi ocenila skladnost z uredbo EU o združitvah. Komisija ima pomisleke, da bi lahko predlagan prevzem vplival na konkurenco na področju pesticidov, semen in izvornih lastnosti, kar bi lahko privedlo do višjih cen, nižje kakovosti, manj izbire in manj inovacij. O zadevi mora odločiti do 8. januarja 2018.

>> Pogajanja o brexitu
Glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier je v torek ob začetku tretjega kroga pogajanj o izstopu Velike Britanije iz povezave pozval London, naj se začne "resno pogajati", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njegov britanski kolega David Davis pa je branil britanska pogajalska izhodišča.

>> Mehanizem EU na področju civilne zaščite
Letos poleti je več držav članic EU zaprosilo za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Mehanizem, ki ga upravlja Evropska komisija, olajšuje sodelovanje med državami pri odzivanju na nesreče in izredne situacije. Sistem temelji na prostovoljni pomoči 34 sodelujočih držav, ki v primeru nesreče združijo vire in jih dajo na voljo prizadetim državam kjerkoli po svetu. Komisija v primeru aktivacije mehanizma koordinira pomoč držav in lahko sofinancira 85 % prevoznih stroškov.

>> Članice EU počasi napredujejo pri vključevanju Romov
Evropska komisija je objavila poročilo o izvajanju nacionalnih strategij vključevanja Romov od leta 2011, ki kaže, da se na splošno stanje počasi izboljšuje. Na področjih izobraževanja, zaposlovanja, zdravja in stanovanj je izboljšanje sicer skromno. Komisija meni, da so številke še vedno previsoke, in opozarja na prisotnost segregacije pri izobraževanju v nekaterih državah.

     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Piš z Vzhoda?    

dr. Jernej Letnar Černič
   
Nekateri znaki torej kažejo, da vendarle prihaja do majhnih kakovostnih sprememb pri uresničevanj vladavine prava na Kitajskem. Ali so korenitejše spremembe možne v trenutnem političnem sistemu, ki deluje s pomočjo načela vladanja s pomočjo prava in ne na njegovi podlagi? Verjetno ne, a zadnji koraki morda kažejo, da pritiski iz tujine vendarle ne naletijo vedno na gluha ušesa. Od nadaljnjih korakov v smeri vladavine prava je verjetno dolgoročno odvisen tudi položaj in legitimnost njene gospodarske konkurenčnosti.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne.
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na bodočo verzijo zakona:
 
 
14. september 2017 Zakon o delovnih in socialnih sodiščih (ZDSS-1) 
 
14. september 2017 Zakon o upravnem sporu (ZUS-1) 
 
14. september 2017 Zakon o sodnih taksah (ZST-1) 
 
14. september 2017 Zakon o nepravdnem postopku (ZNP) 
 
14. september 2017 Zakon o pravdnem postopku (ZPP) 
 
17. september 2017 Zakon o ugotavljanju vzajemnosti (ZUVza-1) 
 
1. oktober 2017 Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) 
 
19. oktober 2017 Zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa (ZDPIDŠ) 
 
19. oktober 2017 Zakon o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge (ZIPO) 
 
20. november 2017 Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) 
 
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, naročite IUS Alert.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek prinaša vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2017 IUS SOFTWARE d.o.o. Vse pravice pridržane

Sporočilo ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.