c S

Podpora novelama o zdravstveni dejavnosti in pacientovih pravicah še negotova

28.08.2017 15:37 Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Koalicija je pred petkovo obravnavo na odboru DZ za zdravstvo danes usklajevala noveli zakona o pacientovih pravicah in zakona o zdravstveni dejavnosti. Ministrica Milojka Kolar Celarc je dejala, da so usklajeni, a je iz DeSUS in SD še slišati pomisleke glede enega ali drugega predloga. Usklajeni pa so glede pripravljenih dopolnil.

Poslanec SMC Branko Zorman je v izjavi novinarjem za danes napovedal vložitev dopolnil k obema novelama. O tej se morajo v SD še pogovoriti.

Iz DeSUS pa je slišati pomisleke glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Njihova podpora predlogu bo odvisna od končnega mnenja zakonodajno-pravne službe, ki je imela na prvotni predlog številne pripombe, odbor pa je tudi zaradi številnih dopolnil junija prekinil drugo branje novele.

Kot so danes navedli v DeSUS, se z dopolnili rešujejo nekatere pripombe pravne službe, vprašanje pa je, ali rešujejo vse ključne dileme, omenjene v junijskem stališču. Pri tem izpostavljajo vprašanje jasnega koncepta, kaj je predmet varstva na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti, kaj šteje za javno zdravstveno službo in kakšne so obveznosti države na tem področju.

Dodajajo vprašanje, ali je z amandmaji rešeno razmerje do drugih zakonov s področja zdravstvenega varstva in ali je zdravstvena dejavnost dovolj jasno opredeljena kot negospodarska dejavnost splošnega pomena. S tem povezano je vprašanje skladnosti s sodno prakso in EU pravnim redom. V povezavi z direktivo EU o čezmejnem zdravstvenem varstvu je pravna služba izpostavila vprašanje skladnosti predloga s 14. členom ustave, so spomnili v DeSUS.

Pomisleke imajo tudi pri nekaterih členih predloga, h katerim ministrstvo ni pripravilo dopolnil, med drugim glede uvedbe pojma odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti. Opozarjajo še na razmejitev javnega in zasebnega v 20. členu, po njihovem mnenju pa so v 14. členu nejasni tudi kriteriji glede podeljevanja koncesij.

Ministrica je sicer danes pojasnila, da je tudi 14. člen zakona v celoti usklajen z zakonodajno-pravno službo, merila za podeljevanje koncesij pa da so že v resoluciji o nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva do leta 2025.

Za SD je predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti za zdaj sprejemljiv. Zanje je po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana ključno, da se urejajo razmere pri podeljevanju koncesij, jasno ločuje javno in zasebno ter rešuje status medicinskih sester, ki naj bodo plačane glede na delo, ne pa izobrazbo.

Nekoliko bolj zadržani so v SD glede novele zakona o pacientovih pravicah, o kateri imajo tudi različna mnenja. "Včasih ne gre več za vsebinska vprašanja, pač pa morda tudi za kakšno osebno vprašanje. Zato je treba včasih nekatere zadeve dati na stran," je pojasnil.

Han sicer še vedno pričakuje poseben vrh koalicije glede razmer v zdravstvu in tudi glede interpelacije, na kateri se bo predvidoma septembra zagovarjala ministrica za zdravje.

"Z veseljem bom povedala vse argumente in dejstva, da je interpelacija neosnovana in neargumentirana, v kar sem prepričana z vsakim dnem bolj," je danes dejala ministrica. Spomnila je, da je vodenje resorja prevzela v zatečenem stanju, ko so se nakopičile posledice dolgoletnega neukrepanja.

Zorman je povedal, da v SMC ministrico enotno podpirajo.