c S

Na pravosodnem ministrstvu tudi medresorska delovna skupina za spremljanje sodb ESČP

28.08.2017 08:34 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Pod okriljem ministrstva za pravosodje delujejo dve komisiji in ena medresorska delovna skupina. Prva se ukvarja s področjem poprave krivic, druga odloča o odškodninah žrtvam kaznivih dejanj, medresorska delovna skupina za koordinacijo izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice je zaživela šele lani in bo drugič zasedala to jesen.

Vladna komisija za izvajanje zakona o popravi krivic se praviloma sestaja enkrat mesečno in je letos imela sedem sej. Kot ugotavljajo, dokler je pripad novih zadev tako velik - do 30. junija letos je bilo vloženih 306 novih zadev - ni razlogov za morebitno ukinitev komisije. Vlaganje zahtevkov po zakonu o popravi krivic sicer ni časovno neomejeno.

Komisija za odločanje o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj po zakonu o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj se praviloma sestaja petkrat letno oziroma po potrebi, glede na število vloženih zahtevkov. Letos se je sestala dvakrat. Člani komisije prihajajo s sodišč oziroma iz državnega tožilstva in kot strokovnjaki sodelujejo pri oblikovanju zakonskega okvira kazenske zakonodaje.

Medresorska delovna skupina za koordinacijo izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) in zagotovitev trajne specializacije za področje temeljnih človekovih pravic in izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice v ministrstvu, pristojnem za pravosodje, pa je pričela delovati šele oktobra lani. Naslednja seja bo predvidoma to jesen.

Medresorska delovna skupina se ukvarja s spremljanjem sodb ESČP. Za zdaj lahko le svetuje. V podporo tej skupini je bila ustanovljena tudi projektna skupina za koordinacijo izvrševanja sodb ESČP, ki deluje znotraj ministrstva za pravosodje in skrbi za koordinacijo in pripravo akcijskih načrtov in poročil v sodelovanju s pristojnimi resorji ter sodišči. Ta se sestaja večkrat. Od kar je bila ustanovljena, je Slovenija dokončno izvršila skoraj 270 sodb ESČP, je navedeno v gradivu o delovanju komisij.