c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
November 2014, številka 47 / letnik XII.
 
Ubi emolumentum, ibi onus.
Kjer je korist, tam je (tudi) breme.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2014
Uporabniki portala ste izbrali pravnice in pravnike, ki so vidno zaznamovali letošnje družbeno-politično dogajanje v Sloveniji.Izbor, ki ga na portalu IUS-INFO organiziramo z namenom, da poudarimo pomen pravne stroke in njen vpliv na družbeno dogajanje v Sloveniji, vsako leto sklenemo z medijsko odmevno okroglo mizo, na katero povabimo vseh deset izbranih najvplivnejših pravnic in pravnikov. Letošnjo razpravo z naslovom (A)MORALNOST PRAVNIKOV bo povezoval dr. Marko Pavliha.

Okrogla miza s slovesno podelitvijo priznanj bo v torek, 2. decembra 2014, ob 11. uri v dvorani Karantanija hotela Lev v Ljubljani. Pričakujemo zanimivo in polemično razpravo, ki si jo boste lahko ogledali tudi v živem prenosu MMC RTV Slovenija.

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› Obvestilo
› Izbrano iz sodne prakse
› IUS kolumna
› Strokovni članki
› Novi zakoni
› IUS-INFO čistopisi
› Spremenljivi številčni podatki
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Sklep US in ločena mnenja o zadržanju prenehanja poslanskega mandata
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Novela ZKP
Državni zbor je potrdil novelo zakona o kazenskem postopku, ki deloma dopolnjuje pravila prevajanja in tolmačenja v predkazenskem in kazenskem postopku. Prav tako so med drugim posodobljena določila o pravnem pouku in o pritožbi zoper policijsko pridržanje, ki traja več kot šest ur.

>> Škoberne ni več sodnik
Državni zbor je celjskega sodnika Milka Škoberneta, ki je bil obsojen na petletno zaporno kazen zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja, z 72 glasovi za in brez glasu proti razrešil s sodniške funkcije. Škoberne je prvi sodnik v zgodovini samostojne države, ki je bil razrešen zaradi pravnomočne obsodbe.

>> US zadržalo sklep o prenehanju mandata
Ustavno sodišče je v obravnavo sprejelo pritožbo Janeza Janše na ugotovitev DZ, da mu je prenehal poslanski mandat. Do končne odločitve pa je zadržalo sklep o prenehanju mandata. Tako se Janša za zdaj vrača v poslanske klopi. Začasno zadržanje začne učinkovati z dnem vročitve sklepa DZ in Državni volilni komisiji - Sklep US in ločena mnenja

>> Zakon o fiskalnem pravilu in novela zakona o bančništvu
Danes bo vlada poslala predlog zakona o izvajanju fiskalnega pravila v obravnavo v DZ. Na dnevnem redu seje so tudi zadnje ugotovitve glede DUTB in obravnava osnutka prenovljenega zakona o bančništvu, ki v slovenski pravni red vnaša nova evropska pravila o nadzoru, obvladovanju tveganj in strožjih kapitalskih zahtevah.

>> Predlagan novi minister za gospodarstvo
Premier Miro Cerar je predlog kandidature za gospodarskega ministra v državni zbor vložil že v sredo popoldan, in sicer na to mesto predlaga direktorja Term Olimia Zdravka Počivalška (kratka biografija), ki se bo pred pristojnim odborom predstavil prihodnji teden, DZ pa bi ga utegnil potrditi na izredni seji, ki bo 4. in 5. decembra. Gospodarstvo in koalicijski partnerji so zadovoljni s predlaganim kandidatom, medtem ko tudi iz opozicije za zdaj ni bilo slišati kritik.

>> Opomin zaradi izmenjave podatkov o prometnih prekrških
Evropska komisija je pozvala Slovenijo k celovitemu izvajanju direktive o čezmejni izmenjavi podatkov o prometnih prekrških, povezanih z varnostjo v cestnem prometu. Direktive, ki predvideva izvajanje postopkov v zvezi s prekrški v državi, kjer je bila kršitev storjena, namreč Slovenija še ni v celoti prenesla v nacionalno zakonodajo.

>> Zbor tožilcev
Presoja državnega tožilca je samostojna, saj ni nobenega drugega organa, ki bi smel posegati v odločanje o kazenskem pregonu, je na zboru tožilcev dejal generalni državni tožilec Zvonko Fišer in poudaril, da odločitve tožilcev temeljijo na ustavi, zakonu ter strokovnih merilih in ne na političnih merilih ali kakršnikoli diskriminaciji.

>> Šrotu nova zaporna kazen
Sodišče je nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota spoznalo za krivega zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema pivovarne in ga obsodilo na štiri leta in dva meseca zapora. Sodba še ni pravnomočna; tožilec se sicer ne bo pritožil, pritožbo pa medtem napoveduje Šrotov zagovornik.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Novele zakonov
Državni zbor bo 4. decembra obravnaval šest novel zakonov:

    • novelo zakona o davku na finančne storitve,

    • novelo zakona o davku od prometa zavarovalnih poslov,

    • novelo zakona o davčnem postopku,

    • novelo zakona o tujcih,

    • novelo zakona o državni upravi in

    • novelo energetskega zakona.

Noveli zakona o davku na finančne storitve in zakona o davku od prometa zavarovalnih poslov tako prinašata zvišanje stopenj teh davkov s 6,5 na 8,5 odstotka. Novela zakona o davčnem postopku zahteva dosledno izdajo računov za opravljeni promet blaga in storitev. Novela zakona o tujcih prinaša kasnejši začetek uporabe nekaterih določb noveliranega zakona, ki bi se morale uveljaviti že 1. januarja 2015. Z novelo zakona o državni upravi vlada uzakonja reorganizacijske spremembe v državni upravi, in sicer se področje javnih naročil z ministrstva za finance prenaša na ministrstvo za javno upravo. V zvezi z novelo energetskega zakona pa naj bi se preprečil tihi prevzem Petrola.

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 83 in 82
 
     

 

OBVESTILO

OBVESTILO

     
 
>> Javni poziv sodnikom k vložitvi kandidatur

Sodni svet je objavil javni poziv sodnikom k vložitvi kandidatur na vodstvena mesta:

    • podpredsednika Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu,

    • predsednika Okrajnega sodišča v Murski Soboti in

    • predsednika Okrajnega sodišča v Slovenskih Konjicah.

Prijavo morajo kandidati poslati do 24. decembra 2014.

 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Spor o pristojnosti
Od splošnega pravila o pristojnosti delovnih sodišč za spore med delavci in delodajalci obstajata dve izjemi. Prva se nanaša na pravne naslednike delavca in delodajalca. Pri fizičnih osebah pride do nasledstva največkrat na podlagi dedne pravice. Dedič vstopi v vsa zapustnikova pravna razmerja, med drugim tudi v procesna razmerja. Pravno nasledstvo je torej vstop v pravice in obveznosti, ki jih je imel pravni prednik. Pravna narava pravic in obveznosti, ki jih prevzame naslednik, ostane nespremenjena, le njihov nosilec se menja. To pomeni, da za delovni spor ni pomembno le vprašanje, ali je nekdo dedič oziroma pravni naslednik katere od strank, ampak tudi, ali je pravica, ki jo uveljavlja, pravica njegovega pravnega prednika, torej ali pravica izvira iz pravnega nasledstva.

 
 
>> Največja zbirka SODNE PRAKSE vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega in višjih sodišč ter Sodišča EU in ESČP s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      VI./46. Kršitve pravice do zasebnosti    

Vlasta Nussdorfer
   
Jo sploh še imamo? Zasebnost, kanček intime. Morda le v svojem domu ali tudi tam ne več. Kaj pa na cesti, v službi, na poti, v lokalu, na počitnicah? Kako je v šolah? So se ji udeleženci resničnostnih šovov s pogodbami res lahko v celoti odpovedali? Je to primerno sporočilo mladim, ki jih mora kdaj kdo spomniti, da oko kamere zmore, vendar ne sme pokukati kamorkoli in kadarkoli? Kaj pa mediji? So občutljivi za zasebnost? Pogosto odpovedo celo pri otrocih.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju članka na Forum PRAVNIKI
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
mag. Rosana Lemut Strle:
Pravica do pozabe - mit ali realnost
 
 
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali besedilo ZPP, ki ga uporabljate, vsebuje vse spremembe?
Besedilo Zakona o pravdnem postopku (ZPP) je od prve objave leta 1999 doživelo že 24 vplivov in vse te spremembe, dopolnitve ter razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO čistopisu ZPP.

V časovni lestvici je na voljo tudi vseh 25 verzij čistopisov tega zakonskega besedila.

Primerjalnik členov pa omogoča natančen vpogled v spremembo vsebine člena, saj primerja in barvno označi razlike med verzijami spremenjenega besedila - npr. 105. člen ZPP, ki definira vloge v pravdnem postopku.

 
     

 

SPREMENLJIVI ŠTEVILČNI PODATKI

SPREMENLJIVI ŠTEVILČNI PODATKI

     
1. december 2014 Mesečna vinjeta za drugi cestninski razred B 80,00 60,00 EUR
1. december 2014 Tedenska vinjeta za drugi cestninski razred B 40,00 30,00 EUR
 
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO!
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek prinaša vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2014 IUS SOFTWARE d.o.o. Vse pravice pridržane

Sporočilo ste prejeli skladno s 109. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.