c S

Poslanci o kandidatu za gospodarskega ministra morda že na seji prihodnji teden

27.11.2014 10:16 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Premier Miro Cerar je predlog kandidature za gospodarskega ministra v državni zbor vložil že v sredo popoldan. Cerar na to mesto predlaga direktorja Term Olimia Zdravka Počivalška, ki se bo pred pristojnim odborom predstavil prihodnji teden, DZ pa bi ga utegnil potrditi na izredni seji, ki bo 4. in 5. decembra.

Cerar je izbiro za gospodarskega ministra koalicijskim partnerjem in javnosti razkril v sredo, še isti dan je njegovo kandidaturo tudi posredoval v državni zbor.

Ko je predlog kandidature za ministra vložen, se vsak kandidat najprej v treh, najpozneje pa v sedmih dneh predstavi pristojnemu delovnemu telesu DZ. To pomeni, da bo odbor za gospodarstvo Počivalška zaslišal prihodnji teden. O kandidatu bo nato odločal državni zbor. To bi poslanci lahko storili že na izredni seji, ki bo prihodnji četrtek in petek, namenjena pa bo obravnavi petih vladnih zakonskih novel.

Počivalšek, novi kandidat za gospodarskega ministra, je po izobrazbi agronom, ki je doslej med drugim vodil Mlekarne Celeia, zadnjih 15 let pa je na čelu Atomskih toplic oz. Term Olimia iz Podčetrtka. Je tudi predsednik Turistično gostinske zbornice pri GZS in je bil nagrajenec GZS za leto 2004. Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2004, leta 2010 pa je postal Manager leta 2010 za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu.

Nad njegovo izbiro so bili koalicijski partnerji prijetno presenečeni, v opoziciji pa so še previdni in poudarjajo, da bodo kandidata ocenili po zaslišanju v DZ.

Počivalšek je že tretji oziroma četrti kandidat premiera Cerarja za vodenje gospodarskega resorja. Na listi ministrskih kandidatov je bil najprej Ervin Pfeifer, a ga je takrat še mandatar Cerar umaknil s seznama in nanj uvrstil Jožefa Petroviča. Petrovič je bil imenovan za ministra, a je nato po mesecu dni na položaju odstopil. Naslednji kandidat je bil Gojko Koprivec, ki pa se mu je tik pred zaslišanjem v DZ poslabšalo zdravstveno stanje, tako da se je premier Cerar odločil njegovo kandidaturo umakniti.