c S

Počivalšek novi kandidat za gospodarskega ministra

27.11.2014 08:12 Ljubljana, 26. novembra (STA) - Novi kandidat predsednika vlade Mira Cerarja za gospodarskega ministra je direktor Term Olimia Zdravko Počivalšek, ki bo pred pristojnim odborom DZ zaslišan prihodnji teden. Gospodarstvo in koalicijski partnerji so zadovoljni s Cerarjevim predlogom za gospodarskega ministra, medtem ko tudi iz opozicije za zdaj ni bilo slišati kritik o Počivalšku.

Počivalšek je za STA potrdil, da je kandidat za ministra in dodal, da ni član nobene politične stranke in da bo poglobljeno izjavo dal, če bo imenovan za gospodarskega ministra. Cerarja sicer veseli, da je Počivalšek sprejel to odgovorno nalogo, saj je po njegovem mnenju izvrsten gospodarstvenik, prav tako pa tudi menedžer leta 2010. Vlada je brez gospodarskega ministra s polnimi pooblastili sicer od konca oktobra.

Po ocenah koalicijskih partnerjev je Počivalšek dobra izbira. Prvak DeSUS Karl Erjavec pričakuje dobro sodelovanje pri gospodarski diplomaciji in odpiranju novih trgov, vodja poslancev SD Matjaž Han pa pravi, da se je morda "izplačalo malo počakati".

Han je tako zadovoljen z izbiro predsednika vlade. Po njegovem mnenju je Počivalšek pri svojem dosedanjem delu dokazal, da je zelo dober direktor in da pozna turizem, ki mu moramo v Sloveniji dati še več priložnosti. Tudi Erjavec ocenjuje, da je Počivalšek dobra izbira za gospodarskega ministra, vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je navedel, da so nad imenom kandidata za ministra za gospodarstvo prijetno presenečeni, saj gre za uspešnega gospodarstvenika.

Iz opozicije za zdaj ni slišati kritik o Počivalšku, vendar pa ga bodo ocenili po zaslišanju v DZ. V ZL jih zanima smer, v katero bo Počivalšek vodil gospodarsko politiko, v SDS pa zbire kandidata za gospodarskega ministra za zdaj ne komentirajo, to bodo predvidoma storili v četrtek.

V poslanski skupini NSi menijo, da utegne biti Počivalšek primeren kandidat za gospodarskega ministra, a je treba počakati na njegovo predstavitev vizije razvoja gospodarstva na pristojnem odboru DZ. Tudi v najmanjši stranki ZaAB pravijo, da se zdi Počivalšek na prvi pogled dobra izbira, a zaradi dobrobiti slovenskega gospodarstva upajo, da prvi vtis ni varljiv.

Zadovoljni so tudi v gospodarstvu. Tako na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) kot v Združenju Manager so pozdravili predlaganega kandidata za novega gospodarskega ministra. Kot so poudarili, ima Zdravko Počivalšek veliko izkušenj v gospodarstvu, v Termah Olimia pa se lahko pohvali tudi z dobrimi poslovnimi rezultati. Predlog podpirajo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, kjer so poudarili, da so Počivalška prav oni v času vlade Alenke Bratušek že predlagali za gospodarskega ministra.

Počivalšek, novi kandidat za za gospodarskega ministra, je po izobrazbi agronom, ki je doslej med drugim vodil Mlekarne Celeia, zadnjih 15 let pa je na čelu Atomskih toplic oz. Term Olimia iz Podčetrtka. Je tudi predsednik Turistično gostinske zbornice pri GZS in je bil nagrajenec GZS za leto 2004.

Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2004, leta 2010 pa je postal Manager leta 2010 za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu.

Na listi ministrskih kandidatov je bil sicer najprej Ervin Pfeifer, a ga je takrat še mandatar Cerar umaknil s seznama in nanj uvrstil Jožefa Petroviča. Na imenovanje Pfeiferja bi po takratnem poročanju medijev lahko padla senca dvoma zaradi njegovega službovanja v NLB in neuspelega projekta gradnje nove poslovne stavbe NLB v Sarajevu.

Petrovič je bil imenovan za ministra, a je nato po mesecu dni na položaju odstopil. V javnost so prišle ugotovitve varuha konkurence, da so se v letih 2007-2012 družbe DZS, kjer je bil Petrovič takrat zaposlen, ter Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux nedovoljeno dogovarjale za posle z državnimi organi. Petrovič je nepravilnosti zanikal, a odstopil, da ne bi obremenjeval dela vlade.

Naslednji kandidat je bil Gojko Koprivec, upokojenec, ki ima 40 let izkušenj z bančništvom, zavarovalništvom in naftno industrijo. Koprivcu se je tik pred zaslišanjem v DZ poslabšalo zdravstveno stanje, tako da se je premier Cerar odločil njegovo kandidaturo umakniti.